Zavod Varna pot s preventivnim izobraževanjem za varnost otrok v cestnem prometu

26. 8. 2015

Zavod Varna pot tudi letos organizira preventivnoizobraževalne delavnice v devetih slovenskih krajih pred Lidlovimi trgovinami v Ljubljani, Postojni, Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Krškem in na Ptuju ter Jesenicah. Ključni namen je izobraževanje in osveščanje otrok, ki so najbolj ranljiva skupina v prometu. Preventivno izobraževanje otrok namreč predstavlja temelj za njihovo ravnanje v cestnem prometu in posledično njihovo varnost.

Poučna predstava Prometni junak in pravljični peskovnik
Od leve: Andrej Vouk, direktor nabave Lidl, Anja Lepičnik, ZVP, Marta Novak, Zavod RS za šostvo, Tina Cipot, vodja odnosov z javnostmi

»Pri tem se moramo angažirati vsi, tako starši, vzgojnoizobraževalne institucije, vladne in nevladne organizacije kot tudi mediji in podjetja,« je danes ob začetku prve delavnice poudaril predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba.

Počitnice so pri koncu in na cestah se kot potniki v različnih prevoznih sredstvih ali kot pešci in vozniki koles ponovno pojavijo otroci in mladostniki. Obnovljena ali spremenjena cestna infrastruktura, nova ali pozabljena pravila ravnanj in obnašanja v cestnem prometu, varovanje otrok na poti v vrtec ali šolo, pravilna uporaba otroških varnostnih sedežev, pravilno vstopanje in izstopanje iz vozila ter avtobusa, zaščitna sredstva na kolesih – to je le nekaj najpogostejših elementov in vsebin, ki smo jih mi, starejši v cestnem prometu, dolžni predstaviti otrokom in jih varno popeljati v današnji svet varne mobilnosti.

»V Zavodu Varna pot svoje poslanstvo preventivnega izobraževanja izpolnjujemo že dobrih osem let. Številne izobraževalne vsebine Zavoda Varna pot je v preteklih letih spoznalo več kot 100.000 otrok in mladostnikov. Tudi letos bomo po vsej Sloveniji organizirali delavnice o prometni varnosti in na ta način omogočili otrokom, da spoznajo in se naučijo pravilnega ravnanja in obnašanja v prometu, ki je ključno za njihovo ravnanje v prometu tudi kasneje v življenju,« je ob začetku prve letošnje preventivno-izobraževalne delavnice Zavoda Varna pot in Lidla Slovenije povedal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in poudaril, da je učenje otrok o prometni varnosti trajen in obsežen proces, zato mora pri tem vzajemno sodelovati celotna družba.

Letos v osnovno šolo prvič vstopa 21.807 otrok. Kot je povedala mag. Marta Novak, višja svetovalka na Zavodu RS za šolstvo: »Na Zavodu za šolstvo usposabljamo strokovne delavce vrtcev in šol, pripravljamo smernice za delo v vrtcih in šolah na področju prometne vzgoje, sodelujemo na različnih posvetih, konferencah, izobraževanjih in projektih. Vse z namenom, da bi se dvignila raven prometne kulture do skupnega cilja nacionalnega programa, to je nič mrtvih in poškodovanih v prometu

Slovenija si je omenjeni cilj postavila v okviru Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa v obdobju od leta 2013 do 2022.

Projekt preventivnega izobraževanja otrok o prometni varnosti je v okviru svoje trajnostne pobude »Ustvarimo boljši svet« omogočilo podjetje Lidl Slovenija. »V Lidlu Slovenija že drugo leto sodelujemo z Zavodom Varna pot pri izvajanju preventivno-izobraževalnih delavnic in zagotavljamo, da se otroci po celi Sloveniji učijo o prometni varnosti. Tako jim predajamo znanja in izkušnje pravilnega obnašanja v prometu, s čemer dobijo odlično življenjsko popotnico, da bodo postali zgledni udeleženci v prometu,« je povedal Andrej Vouk, član poslovodstva v Lidlu Slovenija. Poleg mimoidočih bodo na otroške delavnice o prometni varnosti povabili tudi lokalne vrtce in osnovne šole ter s tem obogatili del učnega programa, namenjenega večji prometni varnosti otrok.

Od konca avgusta do konca septembra se bodo preventivno-izobraževalne delavnice o prometni varnosti odvijale na parkiriščih pred Lidlovimi trgovinami v Ljubljani (Bežigrad in BTC), Postojni, Mariboru, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Krškem, na Jesenicah in Ptuju. Delavnice bodo vključevale prometni poligon za najmlajše, kjer se bodo odvijale simulacije realnih situacij v prometu, prikaz pomena pripetega varnostnega pasu in uporabe otroških varnostnih sedežev ter pravilnega načina pripenjanja.

Obiskovalci bodo lahko preverili naletne teže pri različnih hitrostih in se spoznali s silami, ki delujejo pri prometnih nesrečah. S simulacijskimi očali pa se bodo podučili o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola.

Letos so na Zavodu Varna pot pripravili še eno novost, s katero želijo svojo vlogo v preventivnem izobraževanju še dodatno okrepiti. Pod vodstvom dramaturginje in novinarke Anite Volčanjšek ter v sodelovanju s pedagogi so pripravili predstavo z naslovom »Prometni junak in pravljični peskovnik«, ki na zabaven in otrokom zanimiv način razkriva pomen prometnih znakov in pravil obnašanja v prometu. Igra je poučna, a skozi zgodbo s pravljičnimi elementi in lutko v animacijski vlogi razblini formalno pedagoško formo. Tako sporoča, da je učenje pravil varnega obnašanja v prometu lahko tudi prijetno. Kot je prijetna igra v peskovniku.

Razpored preventivno-izobraževalnih delavnic o prometni varnosti (parkirišča pred Lidlovimi trgovinami):

  • Ljubljana, Bežigrad 11: torek, 25. 8. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Postojna, Reška cesta 4: četrtek, 27. 8. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Murska Sobota, Lendavska ulica 60 a: četrtek, 3. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Slovenj Gradec, Ronkova ulica 39: torek, 8. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Slovenske Konjice, Liptovska ulica 38 g: četrtek, 10. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Krško, Ulica 11. Novembra 55: torek, 15. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Ptuj, Ormoška cesta 23 a: četrtek, 17. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Jesenice, Skladiščna ulica 15: torek, 22. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Maribor, Ptujska cesta 192: četrtek, 24. 9. 2015 od 10.00 do 18.00
  • Ljubljana BTC, Letališka 5 a: torek, 29. 9. 2015 od 10.00 do 18.00

V primeru slabega vremena se delavnice premaknejo za en dan.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri