Zbrali 18 ton starega papirja za zaščito živali

11. 10. 2018
Deli

V soboto, 6. oktobra, se je v Ljubljani odvijala akcija zbiranja papirja Društva za zaščito živali Ljubljana. Prostovoljci so na parkirišču Centra Vič zbirali star papir, opremo in hrano za živali. Kljub popoldanskemu dežju jim je uspelo zbrati več kot 18 ton papirja.

Društvo za zaščito živali Ljubljana star papir zbira že 11 let. V njihovem imenu ga je kadarkoli mogoče oddati na zbirnih centrih podjetja Gorenje Surovina, dvakrat na leto − prvo soboto v juniju in v oktobru − pa prostovoljci priredijo zbiralno akcijo. Njen namen ni samo zbiranje sredstev, poudarja zakonita zastopnica društva Maša Cerjak Kastelic, ampak tudi neposreden stik z ljudmi. Društvo se namreč posveča predvsem osveščanju in izobraževanju z namenom dolgoročno izboljšati življenja čim več živali.

Prostovoljci so od osme ure zjutraj pa vse do šestih popoldne sprejemali star papir in potrebščine za živali. Številni obiskovalci so že stari znanci akcije. Nekateri so pripeljali škatlo ali dve papirja, drugi pa poln avtomobil ali celo kombi. Prostovoljci so bili veseli vsakega obiskovalca. Vsak kupček šteje, pravijo, in res je bilo tako. S papirjem so namreč napolnili tri velike zabojnike, zbrali pa so tudi veliko opreme in hrane za živali. Slednje je bilo namenjeno Zavetišču Horjul in Zavodu SVSP, obema organizacijama pa je društvo namenilo tudi del sredstev, zbranih s prodajo starega papirja.

»Zavetišče Horjul dobro poznamo in z veseljem povemo, da je tam za živali poskrbljeno najbolje, kar se le da. Občine, ki z zavetišči sodelujejo pogodbeno, financirajo le prvih 30 dni osnovne oskrbe najdenih živali. Za vse, kar to presega, se morajo zavetišča znajti, kakor vejo in znajo. Tu donacije odigrajo pomembno vlogo,« pojasni Cerjak Kasteličeva. Drugi prejemnik dela zbranih sredstev je Zavod SVSP. Gre za skupino veterinarjev, ki se skupaj s študenti in dijaki veterine v svoje prostem času odpravljajo v države bivše Jugoslavije in drugam. Tam opravljajo posege kastracije in sterilizacije uličnih živali. »Sterilizacije in kastracije skupaj z osveščanje lokalnega prebivalstva so edini dolgoročno učinovit način reševanja težav prosto živečih psov in mačk. To so pokazale izkušnje z vseh koncev sveta,« pove zakonita zastopnica Društva za zaščito živali Ljubljana.

Društvo sodeluje in izmenjuje informacije z organizacijami iz tujine. Te potrjujejo njihove ugotovitve. Številne države se soočajo s podobnimi problemi na področju zaščite živali. Člani Društva za zaščito živali Ljubljana rešitve vidijo predvsem v preventivnem delovanju, osveščanju in izobraževanju, zato organizirajo predavanja in delavnice za otroke ter odrasle, pripravljajo poučna gradiva ter se tudi sami vseskozi izobražujejo. Njihovo delo lahko podprete na različne načine, med drugim tudi z zbiranjem starega papirja. Tega boste lahko prinesli na naslednjo zbiralno akcijo, ki bo potekala 1. junija 2019.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan