Že poznate slovenske oblikovalske presežke? Občudujemo!

Že poznate slovenske oblikovalske presežke? Občudujemo! (foto: PROMO) PROMO
22. 11. 2019 | Promocijsko sporočilo

Društvo oblikovalcev Slovenije je tokrat že 12. leto podelilo priznanja Oblikovalski presežki, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. Podelitev je bila 19. novembra ob 19. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Kako poteka izbor?

Od Društva oblikovalcev Slovenije imenovana strokovna žirija med prispelimi deli izbere delo avtorja ali skupine avtorjev, ki predstavlja ustvarjalni oblikovalski presežek in tako prispevek k razvoju in dvigu vizualne kulture okolja na različnih področjih oblikovanja, za katero in na katerem izdelek deluje. To je eden izmed korakov, da bo oblikovalska stroka dobila mesto, ki ga mora imeti, če naj sooblikuje gospodarstvo, ki je zmožno konkurence na globalnem trgu.

Področja vrednotenja segajo od grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja, oblikovanja vizualnih komunikacij in oblikovanja notranje in zunanje opreme do prostorskega  oblikovanja, scenskih postavitev in multimedijskih celostnih rešitev.

Izmed prijavljenih del je v letošnjem letu žirija oblikovalskega presežka Društva oblikovalcev Slovenije, ki so jo sestavljali Mateja Škofič, Nina Hercog, Julijan Krapež, Jurij Dobrila in Peter Jamšek, izbrala in podelila:


2 priznanji oblikovalski presežek:
Edi Berk in Dan Lenard

Dan Lenard

4 priznanja oblikovalski dosežek:
Irena Gubanc, Teja Jalovec, Martina Obid in Mateja Panter Oloop

Martina Obid

1 priznanje za življenjsko delo:
Alan Hranitelj

Alan Hranitelj

Poleg teh priznanj so letos prvič podelili tudi priznanje Daljnogled, za katero so se potegovali mladi oblikovalci do 30. leta starosti. Priznanje zanje je zastavljeno nekoliko drugače: priznanje za predstavljen projekt namreč predstavlja mesto za postavitev svojih del na razstavnem prostoru v Cankarjevem domu v naslednjem letu.

Prejemniki priznanj Daljnogled so:
Nika Curk – scenografija
Silina Pintar – MiCreate
Teja Jalovec – analogno digitalna knjiga
Julija Karaž, Neža Medved – polimer

Priznanja pomenijo odlične reference in možnosti za nadaljnje delo, vsi dobitniki priznanj pa prejmejo enoletno članarino Društva oblikovalcev Slovenije za naslednje leto.