Ženske energije se nekateri tudi bojijo

Lucija Smolnik, Aleksandra Križaj Dumić, Andreja Jernejčič, Vladimira Fink Pavlin, Patricija Pavlič in Irena Vide (foto: Alenka Stražišar Lamovšek) Alenka Stražišar Lamovšek
30. 11. 2017 | Promocijsko sporočilo

»Ženska energije je mehka in razumevajoča, je tista, ki prejema, odpušča in ljubi, je tista, ki je zaščitniška, neustrašena in vztrajna ter tudi mehko odločna,« je na okrogli mizi Ali ženska energija ogroža?, ki so jo gostili v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, dejala novomeška zlatarka Vladimira Fink Pavlin, direktorica Zlatarne Aura in Zlatarne Karat. Kot je še prepričana, smo ljudje energetska bitja, sestavljena tako iz ženskih kot tudi iz moški energij, a pomembno je, da jih znamo uravnovesiti.

Energije pa se prepletajo tudi med odnosi, kar še zlasti občutijo tisti, ki delajo z ljudmi, je povedala direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj Aleksandra Križaj Dumić. »Pomembno je, da ne posrkamo energije ljudi, temveč jo znamo predati, hkrati pa si dovolimo sprejeti tisto, kar je dobro,« je še menila Križaj Dumićeva, ki optimistično zre v svet. »Šele ko dobim izziv, zaživim,« je dejala priznana zobozdravnica, saj so, kot pravi, prav izzivi tisti, ki nam omogočajo rast.

Da so energije pravzaprav tudi odnosi, je poudarila tudi direktorica televizije Vaš Kanal Irena Vide. »Sama energijo čutim v pogovoru. Začutim, ali človek s sabo prinese dobro ali slabo energijo,« je dejala in dodala, da je izjemnega pomena, da oddajamo pozitivno energijo, saj se tako v prvi vrsti sami počutimo bolje, hkrati pa tudi tisti, ki so ob nas.

Vsak si sicer kroji svojo pot, verjame Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, pod čigar okriljem deluje tudi trebanjska galerija. »A naša življenjska pot ni vedno idealna,« je poudarila, saj se v življenju soočamo tudi s padci, ki zelo bolijo. »Ob vsakem padcu lahko obtičiš ali pa enostavno vstaneš in greš naprej,« je o moči volje in energije še dejala Pavličeva.

Moč in energijo je namreč treba poiskati v sebi, je poudarila Lucija Smolnik, coachinja, podjetnica in avtorica knjige Modrosti za razcvet življenja – skrivnosti uspešnih žensk: kako najti in živeti lastno pot, ki je bila tudi povod pogovora. »Dobro je, da poznamo sebe, si zaupamo in krepimo svojo notranjo energijo, saj le tako lahko v prelomnih življenjskih trenutkih vemo, kam moramo iti, ne da le bežimo iz situacije, ki nam ni prijetna,« je dejala.

Sogovornice so se ob zaključku debate, ki jo je vodila menedžerka in piarovka Andreja Jernejčič, strinjale, da ženska energija ni tista, ki ogroža. »Ženska energija je močna in dela premike,« je poudarila Videtova in dodala: »Ženske energije se nekateri tudi bojijo, predvsem tisti, ki se bojijo sprememb, saj prav ženske lahko zelo močno vplivajo na svoje okolje.« Da je ženska energija močna, se je strinjala tudi Pavličeva in poudarila: »Če se ženska energija dopolnjuje z moško, lahko s sodelovanjem rastemo vsi.« »Pomembno je, da ženske in moške energije uravnotežimo, da smo drug drugemu v pomoč. Smisel življenja je, da si pomagamo, se razumemo in sodelujemo, saj le tako omogočamo razvoj,« je poudarila tudi Fink Pavlinova. »Energija lahko zmede samo tistega, s katerim se soočamo, ko nastopimo kot ženska – lepa, simpatična, mogoče celo zapeljiva. A ko na koncu pokažeš svojo moč, lahko zmedeš okolico, saj te moči navadno ne pričakuje,« je o moči ženske energije menila Križaj Dumićeva. »Ko je ženska samozavestna, notranje močna, se zaveda svojih prednosti in žari, takrat izraža svojo moč in samostojnost. In takšna ženska dopolnjuje svet, v katerem živi,« pa je sklenila Smolnikova.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje že več kot štiri desetletja deluje kot osrednja ustanova v Sloveniji za naivno umetnost, ki zbira, varuje, hrani, razstavlja in dokumentira naivno umetnost Slovenije in sveta. Glavno gonilo galerije so tako imenovani tabori, ki v Trebnje privabijo umetnike z vsega sveta. Po enotedenskem ustvarjanju svoje umetnine podarijo galeriji, ki tako hrani že blizu 1300 umetnin, ki jih je prispevalo 300 umetnikov iz več kot 40 držav.

Priporočamo