Zgodbe ljudi, ki imajo darovanje v krvi!

Zgodbe ljudi, ki imajo darovanje v krvi! (foto: Daruj kri PRESS) Daruj kri PRESS
2. 6. 2017

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. To je praznik solidarnosti in pomoči sočloveku, ki omogoča, da je v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi.

Na novinarski konferenci na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so javnosti predstavili akcijo Daruj energijo za življenje, ki poteka ob podpori Rdečega križa Slovenije, Zavoda RS za transfuzijsko medicino in družbe Petrol že sedmo leto.

Osrednja nit letošnje krvodajalske pobude so štiri nove zgodbe izjemnih krvodajalcev. S svojim odnosom do ljudi in življenja kažejo, da imajo darovanje v krvi. V sodobnem času, ko vrednota človeške solidarnosti vse bolj izginja, so njihove zgodbe v navdih vsem nam.

Letos so se kot krvodajalska skupina predstavili policisti, ki so opozorili tudi na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč. Ob dnevu krvodajalstva so čestitali in se zahvalili krvodajalcem, podpornikom in vsem, ki sodelujejo pri preskrbi s krvjo.

Darovanje imajo v krvi

Med nami so ljudje, ki rešujejo življenja, a zanje najverjetneje nikoli ne bomo slišali. Morda so naši sosedje, sodelavci, ki jih vsakodnevno srečujemo, morda neznanci, ki jih nismo in jih ne bomo nikoli srečali. So neopazni heroji, ki z darovanjem dela sebe rešujejo življenja. Skoraj nepredstavljivo je, koliko posameznikom so krvodajalci v minulih 70 letih organiziranega krvodajalstva v Sloveniji že rešili življenje. In vendar zelo malo vemo o njih. Ob letošnjem dnevu slovenskega krvodajalstva, v okviru krvodajalske pobude Daruj energijo za življenje, zato predstavljamo nekaj njihovih zgodb.

Štiri nove zgodbe izjemnih krvodajalcev se pridružujejo štirim, ki smo jih spoznali med akcijo decembra lani in odstirajo vpogled v razmišljanje, predanost in solidarnost posameznikov iz velike družine več kot 100.000 krvodajalcev, ki vsako leto darujejo kri. Prihajajo iz različnih okolij in so predstavniki različnih generacij, vsem pa so skupne vrednote vseh naših krvodajalcev: pripravljenost vsakomur priskočiti na pomoč, tudi popolnemu neznancu. Njihove zgodbe so vsem nam navdih in vabijo nove krvodajalce, da jim sledijo.

Irena Dolinšek iz Pirana: krvodajalka, ki je svojo strast želela prenesti tudi na najmlajše, zato je napisala krvodajalsko pravljico Rdeča kapljica. Kot motivatorka mladih redno obiskuje vrtce in šole, kjer jim v živo predstavi pravljico ter se z otroci poučno zabava. Obenem je predsednica Krajevnega odbora RK Portorož pri Območnem odboru pri RKS-OZ Piran za področje krvodajalstva in prostovoljstva, predsednica ženskega Lions Zarja Portorož in vsestransko dejavna članica skupnosti.

Boštjan Terbovc iz Tržiča: zdravstveni reševalec, ki je svoje življenje posvetil reševanju življenj, zato je postal tudi aktiven krvodajalec. Stalni član različnih zdravstvenih ekip v Tržiču in okolici je vedno pripravljen priskočiti na pomoč ter svoje izkušnje prenesti na mlajše rodove, bodisi kot učitelj v sistemu izobraževanja Rdečega križa bodisi kot mentor ekipam prve pomoči.

Tomaž Celestina iz Šmarnega pri Litiji je v prvi vrsti oče, nato policist konjenik in seveda tudi redni krvodajalec. Ko ne skrbi za svoj živahni naraščaj, javni red in mir, daruje kri neznancem in v lokalnem okolju pomaga vsem, ki potrebujejo pomoč ter spodbuja k solidarnosti tudi druge. V litijski godbi igra trobento.

Sašo Kodrič iz Maribora ima pri svojih letih daljši življenjepis kot večina v veliko kasnejših letih. Sodelavec ŠOUM-a, ki RKS-OZ Maribor pomaga pri promocijah, ozaveščanju o pomenu krvodajalstva med mladimi, organizaciji in izvedbi krvodajalskih aktivnosti v akciji »Častim ½ litra«. Poleg tega je prostovoljni gasilec ter prostovoljec v številnih društvih in organizacijah. S svojimi življenjskimi načeli in miselnostjo pozitivno vpliva na prijatelje, sodelavce in znance, s svojim vzgledom pa spodbuja načela prostovoljstva in krvodajalstva med ljudmi.

Daruj energijo za življenje!

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine. Po novem je na voljo tudi enostavna spletna aplikacija za mobilne telefone s krvodajalskim koledarčkom, stanjem azlog ter obvestili o lokaciji in termnih krvodajalskih akcij.