Žive jaslice na Ljubljanskem gradu

Žive jaslice na Ljubljanskem gradu (foto: Miha Mally) Miha Mally
21. 12. 2014

Postavitvi živih jaslic na Ljubljanskem gradu botruje starodavna, a še vedno aktualna potreba po več sočutja, razumevanju in sprejemanju drugačnosti. S podobnimi ovirami in težavami, ki sta jih na svoji poti doživljala svetopisemska Jožef in Marija, se namreč srečujemo vsakodnevno tudi danes.

Zgodba se začne pred 2000 leti. Prvi prizor, ko angel oznani Mariji veseli dogodek, je postavljen v obrambni jarek pod grajskim mostom. Obiskovalce na poti od prizora do prizora vodi svetloba. Pri naslednjih treh prizorih (Popis prebivalstva, Pastirci vidijo zvezdo in Iskanje prenočišča) se že preselimo v sedanjost. Seznanimo se s pomanjkanjem sočutja, razumevanja in spoštovanja, kot se kažejo v današnjem času in skozi oči brezposelnih, brezdomcev in drugih, ki so potisnjeni na rob. Na zadnjem prizorišču se ponovno vrnemo 2000 let v preteklost in smo priča rojstvu svetlobe v klasični postavitvi jaslic, ob božični glasbi in obisku Svetih treh kraljev, ki zgodbo sklenejo v Kazematah.

Preplet preteklosti in sedanjosti. Žive jaslice na Ljubljanskem gradu, postavljene v prostore in okolje, ki jih imajo sicer obiskovalci le redko priložnost videti, so tudi zaradi tega posebne in edinstvene. Sledite svetlobi, ki vas prek različnih igranih prizorov pripelje do podob preteklosti tudi skozi današnji čas.

Žive jaslice bodo na ogled od 27. do 30. decembra 2014 in od 2. do 6. januarja 2015 ob 17.00, 18.00, 19.00.