Zlati globus za Fantovska leta in Grand Budapest hotel

Zlati globus za Fantovska leta in Grand Budapest hotel (foto: profimedia) profimedia
12. 1. 2015

Na 72. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Hollywoodu sta kot najboljša slavila filma Fantovska leta in Grand Budapest hotel, za najboljšo televizijsko dramo je bila oklicana Afera, naj komedija pa je postala Transparent.

Fantovska leta
Grand Budapest Hotel
Catherine Zeta-Jones
Helen Mirren
Heidi Klum

Filmski globusi

Medtem ko so zvezdnice kar tekmovale, katera bo zasenčila katero na rdeči preprogi - pri čemer je tokrat kraljevala ravno rdeča, pa so bili vsi reflektorji upravičeno uperjeni v Richarda Linklaterja (Fantovska leta), ki je prejel globus za najboljši film, dramo in za najboljšega režiserja. Julianne Moore je dobila nagrado za glavno žensko dramsko vlogo v filmu Še vedno Alice, medtem ko je bil Eddie Redmayne v kategoriji drame razglašen za najboljšega moškega igralca (Teorija vsega).

Kot že rečeno, je slavil tudi režiser Wes Anderson, katerega film The Grand Budapest Hotel je prejel globus za najboljši film, v kategoriji komedija ali muzikal. V tej kategoriji sta še slavila Michael Keaton, ki je bil razglašen za najboljšega igralca v filmu Birdman (ki je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij) in Amy Adams kot najboljša igralka (Velike oči).

Patricia Arquette je prejela globus za stransko vlogo v filmu Fantovska leta, JK Simmons pa za moško stransko vlogo v filmu Whiplash.

TV globusi

Ruth Wilson iz serije The Affair je prejela nagrado naj igralke v TV drami, The Affair pa je prejela tudi najprestižnejši naziv najboljše TV drame. Kevin Spacey (Hiša iz kart) je bil v tej kategoriji razglašen za naj igralca.

V kategoriji TV komedija je slavila serija Transparent. Ženski globus v tej kategoriji je prejela Gina Rodriguez (Jane the Virgin), moškega pa Jeffrey Tambor (Transparent).

Maggie Gyllenhaal je prejela globus za najboljšo igralko televizijske miniserije The Honourable Woman. Billy Bob Thornton je za vlogo v seriji Fargo prejel nagrado za naj igralca mini serij oz. TV filmov. Fargo je sicer prejel tudi nagrado za najboljši TV film ali mini serijo.

Joanne Froggatt je bila nagrajena za najboljšo stransko vlogo v televizijski drami Downton Abbey, Matt Bomer pa za moško stransko vlogo v drami The Normal Heart.

George Clooney in Cecil B DeMille sta prejela častnega globusa za življenjsko delo.