O zmagovalcu letošnjih oskarjev – Birdman

22. 3. 2015 | Vir: Lea
Deli
O zmagovalcu letošnjih oskarjev – Birdman  (foto: Lea)
Lea

4 oskarji - Drama Birdman je bila na 87. podelitvi oskarjev razglašena za najboljši film, Alejandro G. Iñárritu je prejel oskarja za režijo, film pa je prejel še kipca za izvirni scenarij in kinematografijo.

Birdman ali Nepričakovana odlika nevednosti je črna komedija o igralcu, ki je zaslovel v vlogi opevanega super junaka in zdaj z obilo težav na broadwajski oder postavlja gledališko igro. V dnevih, ki vodijo do premiere, se spopada s svojim egom in poskuša na novo vzpostaviti svojo družino, svojo kariero in samega sebe.

Riggan Thomson (Michael Keaton) upa, da bo s postavitvijo ambiciozne nove drame na Broadwayu med drugim oživil svojo usihajočo kariero. V številnih pogledih gre za skoraj blazen korak – a nekdanji filmski junak si obeta, da mu bo ta kreativni podvig omogočil sloves 'pravega' umetnika in da bo vsem, sploh pa sebi, dokazal, da ni zgolj še en odpisan hollywoodski zvezdnik.

Nepredvidljivi samovšečnež

Premiera se bliža in Rigganov glavni igralec se med vajami poškoduje v zlovešče nenavadni nezgodi; takoj je treba najti zamenjavo. Na pobudo glavne igralke Lesley (Naomi Watts) in s spodbujanjem najboljšega prijatelja in producenta Jaka (Zach Galifianakis) Riggan ne ravno z lahkim srcem najame Mika Shinerja (Edward Norton) – nepredvidljivega samovšečneža, ki pa bo v gledališče zajamčeno privabljal trume in poskrbel za dobre kritike.

Med pripravami na svoj odrski krst se mora Riggan ukvarjati še s svojim dekletom in soigralko Lauro (Andrea Riseborough), s svojo hčerko Sam (Emma Stone) – še svežo iz centra za zdravljenje odvisnosti –, ki je tudi njegova osebna asistentka, pa še z nekdanjo ženo Sylvio (Amy Ryan), ki se vsake toliko prikaže, da stvari spravi v red.

Režiser Alejandro González Iñárritu

Režiser Iñárritu pravi, da se je zelo našel v nekaterih elementih Rigganove zgodbe, predvsem glede minljive narave uspeha in vprašanja pomembnosti. "Želel sem raziskovati bitke z egom; raziskati, kako je – ne glede na to, kako finančno uspešen ali ugleden si – vse skupaj še vedno utvara. Začasno je. Pehaš se za stvarmi, za katere misliš, da jih hočeš, in s tem ljudem omogočaš, da ti dajejo veljavo. Ko vse to imaš, pa ugotoviš, da je ta radost nestalna. Riggan je globoko človeški. Vidim ga kot nekakšnega Don Kihota, pri katerem humor izvira iz nesorazmerij in stalne zmede njegovih vzvišenih ambicij in nizkotne resničnosti, ki ga obdaja. V bistvu je to zgodba o vseh nas."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ