Zvečer bo v Tel Avivu znana letošnja zmagovalna pesem Evrovizije

Zvečer bo v Tel Avivu znana letošnja zmagovalna pesem Evrovizije (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
18. 5. 2019

V izraelskem Tel Avivu bo nocoj še tretji, sklepni večer 64. tekmovanja za pesem Evrovizije, po katerem bo znano, katera država je s svojo pesmijo najbolj navdušila evropske poslušalce in žirije. Slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta se uspela uvrstiti v finale v torek, bosta s skladbo Sebi nastopila kot deseta.
 

V finalnem večeru bo nastopilo 26 držav, poleg Izraela kot letošnjega gostitelja ter "velikih pet" - Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije - še 20 iz obeh predizborov.

V torek so se v finale uvrstili predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije in San Marina ter tudi Slovenije. V četrtek so gledalci in žirije izbrali Severno Makedonijo, Nizozemsko, Albanijo, Švedsko, Rusijo, Azerbajdžan, Dansko, Norveško, Švico in Malto.

Točen vrstni red so organizatorji določili po četrtkovem predizboru. Finalni večer bo tako odprla predstavnica Malte, sklenil pa predstavnik Španije.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta po uvrstitvi v finale povedala, da sta vso energijo usmerila v to, da bi se njuna pesem dotaknila čim več ljudi, s še enim nastopom pa si želita "priti še do več src".

Zadnji večer Evrovizije bo popestrila ameriška zvezdnica Madonna, ki je z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) tik pred zdajci podpisala pogodbo za nastop. Kot je povedala, se z glasbo nikoli ne bo podrejala neki politični agendi in ne bo prenehala opozarjati na kršitve človekovih pravic, kjerkoli na svetu že so.

Palestinci pa so napovedali alternativno Evrovizijo, poimenovano Globalvizija, da bi opozorili na zasedenost ozemlja. Dogodke nameravajo predvajati na spletu. Zaradi varnosti je Izrael, ki ga že desetletja določa bližnjevzhodni konflikt, okrepil prisotnost policije.