Dogodki Promocijsko sporočilo

Zvezdana Mlakar, Tanja Skaza, Joseph Rain in Milan Krajnc o tem, kdo smo, kam gremo in zakaj življenje jemljemo preveč resno

8. 5. 2019
Deli

»Dejstvo je, da so prišli časi, ko smo se nehali pretvarjati in začeli ceniti iskrenost. Ta iskrenost zdaj prihaja na prvi tir. Biti to, kar si, je vredno, dragoceno, to je moč, to sta pogum in veselje. Zato sem vesela teh časov in vseh knjig, ki nam odpirajo srca, nas odpirajo, spodbujajo in pomagajo pri izražanju čustev. To pomeni, da bomo začeli dobro komunicirati, da se bomo naučili orodij in veščin ter bomo na tak način bolj veselo in lažje živeli drug z drugim,« o delu na sebi in razvoju človeštva pravi igralka Zvezdana Mlakar.

Na predstavitvi novih knjig avtorjev Josepha Raina in Milana Krajnca je priznala tudi, da je v obeh videla moškega z lučjo, ki je žal še vedno redek. »Večina literature moških avtorjev je napisana z distanco, malce hladno in zelo razumno. Zato me je ob branju njunih knjig res presenetila sposobnost izražanja čustev, modrosti avtorjev,« je razkrila in dodala, da sta skupaj kot ena »zelo okusna moška juha, v kateri se kuha življenje«.

»Če smo povsem iskreni, imamo ljudje v življenju en glavni cilj. Ta je, da odkrijemo, kdo v resnici smo in potem seveda to resnico zaživimo. Sam sem zaradi bolezni spoznal, da moramo stopiti na celovito pot razumevanja. To predvsem pomeni, da moramo združiti naš um in telo, čustveno in duhovno inteligenco ter stopiti na to pot. Na slednji nato pričnemo soustvarjati svojo resničnost,« je dognanja na podlagi življenjskih izkušenj, ki jih je predvsem zaznamoval boj z bolečo neozdravljivo boleznijo, povedal Joseph Rain, avtor in poslovnež iz Londona. Svoje ugotovitve je strnil v knjigi z naslovom Nedokončana knjiga o tem, kdo smo, ki je bila objavljena tudi v ZDA. »Človek ni cilj, temveč je potovanje, ki se nenehno nadgrajuje. Še vedno se preveč zanašamo na um in telo, zanemarjamo pa čustveno in duhovno inteligenco. Verjamemo, da je moč v podatkih in temu primerno človeka primerjamo z računalnikom. Da bi odkrili svojo resnico, moramo stopiti na celovito pot razumevanja. Nedokončana knjiga nas popelje na to pot,« je o svojem knjižnem prvencu še dodal Rain, ki zavrača pomembnost nacionalnosti, rase, religije ali družbenih razredov ter sebe prvenstveno smatra za prebivalca sveta, ki je zvest eni veri, in sicer človeštvu. Na pot samo-uresničenja je stopil pred 37 leti, ko je pri 15. letih zbolel za bolečo, neozdravljivo boleznijo. Njegova koža se je začela fizično boleče odzivati na vse, kar je čutil in doživljal. Zdravniki so Josepha napotili v knjižnico s priporočilom, da poišče pomoč v razumevanju človeškega uma. Skozi pot samoizobraževanja je dognal, da prava moč izhaja iz pristnega razumevanja tega, kdo v resnici smo. »Bistvo osebne resnice ni v besedi, v cilju, ali v misli, ki jo zlahka opredelimo, strnemo v podatke in dosežemo. Osebno resnico moramo razumeti in jo zaživeti. Ob tem pa ne pozabimo, da nikjer ni dokaza, da je življenje resno,« hudomušno zaključi.

Z raziskovanjem odnosov, osebnostne rasti in razumevanjem življenjskih globin se ukvarja tudi avtor, svetovalec in ustanovitelj šole o Dinamičnem modelu vodenja Milan Krajnc, nekaj ugotovitev in spoznanj pa je objavil v šestih knjigah zbirke Učitelj Življenja. »Osnovno sporočilo zbirke je čutiti. Ljudje živimo tako hitro, da smo površinski in tako pravzaprav sploh ne vemo kdo smo in kam gremo. Ko se ustavimo za trenutek in začnemo živeti tukaj in zdaj, v globini, ponovno začenjamo čutiti, zakaj sploh obstajamo. Vse te zgodbe v šestih knjigah zbirke Učitelj življenja, in sicer Komunikacija z Nezemljani; Priročnik za moške, da bo ženskam lažje; Priročnik za ženske, da bo moškim lažje; Ni ona kriva, da ni moja usoda; Modrosti za tiste, ki želijo živeti in Doktor življenja; govorijo o tem, kako ponovno vzbuditi občutek, oziroma najti stik sam s sabo. Knjige so napisane na osnovi vseživljenjskih izkušenj, in sicer tako, da prebujajo občutke v posamezniku, ki jih ta tudi ozavešča. Bralca učijo tisto, kar mora nujno vedeti za življenje, da živi. Namenjene so širši javnosti, da okrepijo zavest o bivanju in samozavedanju. Bralec ob branju postane Gospodar samega sebe,« je o svoji zbirki povedal Krajnc, ki je do danes izdal že 29 del, ki so prevedena v 11 jezikov. »Moja poslovna pot je reševanje poslovnih kriz, ki izhajajo iz osebne krize. Ves čas sem se ukvarjal s tem, od kje pride osebna kriza, zato sem se vedno vračal k človeku in njegovemu bistvu. V zbirki Učitelj življenja sem se zato dotaknil vsakega posameznika predvsem s tem, kako ljudje zaradi življenjskega tempa ne čutimo. Vsaka knjiga v zbirki tako opisuje globino, od kod prihajamo in kam gremo, torej pot k odkrivanju samega sebe,« še dodaja Milan Krajnc.

Na pot samo-odkrivanja, pot do sreče in izpolnitve se je podala tudi direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza: »Včasih se mi je bilo najtežje na svetu predstaviti. Danes lahko to strnem v stavek: Srečna podjetnica, ki je obdana s srečnimi, strastnimi in uspešnimi sodelavci. Ne le s sodelavci, ampak tudi ostalimi. To je pomembno zato, ker se danes res počutim srečna, saj živim svoje sanje.« Poudarila je še, da se sanje morda spreminjajo, sama pa je v zadnjih letih vedno bližje temu, kar jo res osrečuje. »Od nekdaj sem bila sanjačica, a sem bila sanjačica s cilji, vizionarka. Včasih sem o svojih sanjah govorila drugim, saj sem želela, da verjamejo vame. Danes vem, da me ljudje, ki mi niso podobni, ne morejo razumeti. Zato ne odkrivajte sanj ljudem, ki jih ne morejo razumeti. Sanje se lahko uresničijo in ko boste verjeli vase, nihče drug ne rabi verjeti v vas,« je pojasnila solastnica podjetja Skaza. V oktobru načrtuje tudi izdajo svoje prve knjige, s katero želi s kratkimi zgodbami pomagati vsem ženskam, ki želijo uspeti na osebnem in poslovnem področju.