17. Sarajevski filmski festival

4. 8. 2011 | Vir: Story
Deli

Tudi dež ne more uničiti šarma, ki ga ima Sarajevski filmski festival. Letos, že 17. po vrsti, se je začel s  projekcijo filma Le Havre finskega režiserja Akija Kaurismakija. Častni gost festivala je nemški režiser Wim Wenders, ki je predstavil svoj zadnji film Pina. Že drugi dan pa je zaznamoval film o skupini Plavi orkestar, še posebej, ker je njen glavni član Saša Lošić 'Sarajlija'

Slovenski film je bil na letošnjem festivalu močno zastopan. V tekmovalni program kratkega filma sta se tako uvrstila dva slovenska filma, ki sta v Sarajevu prikazana premierno. To sta Stvari, ki jih nisva nikoli naredila režiserja Martina Turka in Toplo za ta letni čas režiserja Blaža Kutina. V tekmovalnem programu dokumentarcev smo se predstavili s filmom režiserke Maje Weiss Kam je izginil delavski razred, v TEEN areni, ki je posvečena mladinskemu filmu, pa z uspešnico Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja. Film je v Sarajevu doživel tudi mednarodno premiero in požel veliko zanimanja. Videli pa smo tudi svetovno premiero filma Izlet režiserja Nejca Gazvode.

Kot vsako leto je tudi letos festival v mesto privabil veliko ljudi z vsega sveta. Spremljevalni dogodki pa so dali vsemu skupaj še dodaten šarm, od koncerta legendarnega Bajage, Nine Badrić, skupine Prljavo kazalište do didžeja Tima Maasa in vsakodnevnih dogodkov po vsem mestu. Sarajevo je preprosto mesto, ki ga moraš imeti rad, in ko ga prvič obiščeš, bi se vanj nenehno vračal. Kot bi prišel domov.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk