Spektakularno praznovanje Aleša Klinarja

Za svojih 50 let se mu je na odru pridružilo 50 glasbenih gostov. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
28. 11. 2013

Eden od najbolj ustvarjalnih avtorjev in izvajalcev na naših tleh Aleš Klinar – Klinči si je svoje praznovanje abrahama zamislil v velikem slogu. Okoli sebe je zbral glasbene prijatelje in jih pripeljal na oder ljubljanske Cvetličarne, kjer so skupaj uprizorili glasbeni 'spektakel leta'.

samo novopečeni abrahamovec Aleš Klinar – Klinči si lahko privošči praznovanje v takšnem stilu. Za svojih 50 let se mu je na odru pridružilo 50 glasbenih gostov, slovenskih glasbenikov, s katerimi je doslej že sodeloval. Nabito polnemu prizorišču so skupaj postregli z dobrima dvema urama in pol trajajočim glasbenim mozaikom. Nostalgija je bila tista, ki je zaokrožila večer.

"Ta večer se ni zgodil zato, da bi se izpostavljal, ampak da bi na njem združil ljudi, ki so zaznamovali mojo 35-letno glasbeno kariero," je povedal Klinči, zaradi katerega je med drugim živel slovenski ženski pop v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Od gostov se zvrti

Klinar je za večer, ki ga je naslovil Samo milijon nas še živi, ubral strategijo, kjer ni nizal le uspešnic drugo za drugo. V ospredje je postavil skladbe s svojega novega albuma Special 63.

"To so pesmi, ki so v meni ostale po času Martina Krpana in mi jih ni uspelo vse do zdaj spraviti med ljudi," je povedal Aleš, ki so se mu v glasbenem spektaklu na odru, poleg njegovega benda Klinči orkestra, pridružili še Trkaj, Matjaž Jelen, Alenka Godec, Anja Rupel, Nuša Derenda, Sergej Škofljanec, Samuel Lucas, Vojo Djuran, Rebeka Dremelj, Rock Partyzani in številni drugi.

Ljubezen še živi

"Jaz bom pa s svojo babo zapel eno lepo skladbo. Deset let sem jo prosil, zdaj sem pa dobil, končno. Ljubezen še živi," se je šalil Klinar in med samim koncertom še dodal: "A nimam sreče, da imam tako babo? Lepota ni moja vrednota, ampak imam lepo babo," je tik pred duetom s svojo partnerico Anjo povedal Aleš.

Pevka Anja Rupel, ki se je z Videosexom vpisala v zgodovino jugoslovanske glasbe, je od ponosa na svojega Aleša ves večer sijala od sreče in zadovoljstva.

Brez Agropopa ne gre

Kljub vsem pesmim pa ni šlo brez nostalgičnih spominov, saj je pod odrom začelo vedno glasneje odmevati:

"Agropop, Agropop!" Bežna osvežitev spomina, ko je Šerbi po Sloveniji raztegovala meh in ko je Klinar skakal po odru v živalskih vzorcih, je na koncertu prišla v obliki Novih spominov. Ob harmoniki so tako zbrani prepevali Ti si moj sonček, Jasmina, Tvoje noge bose, Micika in seveda skladbo Samo milijon nas še živi, za katero pravi Klinar, da je že postala zimzelena.

"S preteklostjo nisem obremenjen, ker gledam ves čas naprej. Imam še toliko življenjske energije, da me vleče naprej," je povedal Aleš, ki vtisa, da je dopolnil 50 let, ni pustil, saj se je le dobre pol ure po koncertu vrnil med najbolj vztrajne kolege in z njimi počakal novo jutro.

Koncert za Klinčija ni bila posebna prelomnica, če ga vprašate, vam bo rekel, da je številka samo številka. So pa zato okroglo številko heroja dobre volje z veseljem oznanjali drugi, med drugim je iz rok svoje drage Anje – kot se spodobi za slavljenca – prejel tudi torto in korakal od mesta do mesta na odru, medtem ko mu je občinstvo prepevalo Vse najboljše.

Nejc Simšič

Značke: Aleš Klinar

Priporočamo