Bili smo na odprtju Tincine gostilne

Njeni prijatelji iz 
Gostilne 1 so jo 
prišli podpret. (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Nova
8. 10. 2013

Medtem ko je novi šov Gostilna išče šefa 2 še na začetku, so lanski tekmovalci že precej uspešni. Obiskali smo odprtje Tincine gostilne in kovačije na Janževskem Vrhu na Štajerskem.

Tinca nam je povedala: "Odprtje je potekalo tako, kot smo si ga zastavili. Sodelovala je vsa družina. Celotna organizacija in strežba sta bili odlični, odlično so pripravili in kuhali stvari, ki sem si jih zamislila. Zelo, zelo so me razveselili prijatelji iz šova Rok Tratnik, Alma Merklin, Teja Perjet, Jani Jugovic in Julijana Krapež, drugi so se mi iz različnih razlogov opravičili, Nik pa mi je celo poslal svojo presno tortico."

Sicer pa Tincina gostilna ni tipična: "Naj vam pojasnim: to ni gostilna, to je nekaj drugačnega. Je 200 let stara kovačija, ki piše čisto drugačno zgodbo. To je tradicija, tu so naši predniki in njihov trud še danes odseva v njej. Tega se kot družina zavedamo, zato bo zgodba kovačije prepletala preteklost in prihodnost.

Skupaj bomo kovali zgodbe in ponudbo kovačije. V prvi fazi pa bomo ponujali ogled ohranjene kovaške dediščine, ob predhodni najavi pa tudi prikaz kovanja, izobraževalni program za šolske ekskurzije na temo spoznavanja kovačije in kovaške dejavnosti ter življenje kovačev, večdnevni izobraževalno-turistični program na temo življenja kovačev, prenočišče popotnikom v kovačevi sobi s kovaškim zajtrkom, sproščeno druženje obiskovalcev ob kovaški malici in pijači ali pa najem piknik prostora v neposredni bližini."

Zaenkrat sta 'šefa' celotnega projekta Tincina starša: "To je sedaj družinski projekt, zato bomo delali skupaj. Moja starša me tudi popolnoma podpirata pri vsem, kar si zadam. Seveda je moja prva skrb, da zaključim šolo, saj sem to leto še študentka. Potem pa se bom tu prav gotovo tudi redno zaposlila, saj si že od malega želim delati doma in v tem, kar počnem, res neizmerno uživam."

Nekdanji tekmovalci šova Gostilna 1 se tako vsak po svoje podajajo na samostojno gostinsko pot, pred kratkim je svojo gostilno v Vojniku pri Celju odprl tudi Luka, o čemer lahko več preberete v prispevku Veselje ob odprtju Lukove gostilne.