Japonski princ v Sloveniji

Japonski princ v Sloveniji (foto: Primož Predalič, Goran Antley) Primož Predalič, Goran Antley
Vir: Story
6. 7. 2013

Letos praznujemo 20 let vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko in ob tej priložnosti sta našo državo obiskala princ Akišino in njegova soproga, princesa Kiko.

Japonski kraljevi par je prišel v Ljubljano prav v času, ko sta bila tu tudi britanski princ Edward in njegova soproga Sophie. Prvi dan obiska je princa Akišino in princeso Akiko sprejel predsednik republike Borut Pahor, pozneje pa sta se sprehodila tudi po starem mestnem jedru prestolnice.

Zvečer sta uživala na koncertu ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko. Ko sta obiskala Univerzo v Ljubljani, sta poklepetala tudi s študenti japonologije. Gostitelji pa so jima pripravili še ogled Postojnske jame, obiskala sta čipkarsko šolo v Idriji ter idrijski mestni muzej na gradu Gewerkenegg.

Zadnji dan obiska ju je na Bledu sprejela Alenka Bratušek, popeljali so ju še na ogled Bleda, na otočku sredi jezera pa sta zasadila japonsko češnjo. Njun obisk se je zgodil v okviru evropske turneje, med katero sta obiskala tudi Hrvaško in Slovaško. Poleg tega je to tudi povraten obisk po tem, ko je predsednik Pahor z gospodarsko delegacijo Japonsko obiskal marca.

Kot v pravljici

Tudi na dvorih se lahko piše lepa ljubezenska zgodba, saj so minili časi, ko so bile poroke bolj kot ne dogovorjene. Tako se je 47-letni princ Akišino, sicer sin japonskega cesarja Akihito ter cesarice Mičiko, zaljubil v Kiko Kavašima (46).

Zasnubil jo je leta 1986, ko sta bila še oba študenta, zaroko pa so razglasili tri leta pozneje. Poročila sta se 29. junija 1990 v Tokiu.

Takrat je bil princ še vedno študent, poročil pa se je pred starejšim bratom. Princesa Kiko, kakor jo kličejo Japonci, pa je prva predstavnica srednjega sloja, ki se je poročila v kraljevo družino. No, tudi prinčeva mati ni kraljevega rodu, a je vseeno iz izjemno premožne družine.

V zakonu so se jima rodili trije otroci, in sicer hčerki, princesa Mako (21 let) in princesa Kako (18 let), ter sin, princ Hisahito (6 let).

Sandra Bratuša

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 28/2013

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 28/2013

Story Story 28/2013, od 03. 07. 2013