Modrijanom zavida še Jan Plestenjak

Tradicionalno so blesteli na svojem dogodku Noč Modrijanov. (foto: Sašo Radej in Marjan Dovečar) Sašo Radej in Marjan Dovečar
Vir: Nova
8. 11. 2013

Modrijani so res nesporni rekorderji med slovenskimi glasbeniki. Dva večera zapored je bila dvorana Zlatorog v Celju prizorišče praznika ne le Modrijanov, ampak narodno-zabavne glasbe. In ne boste verjeli, prvi večer je bil razprodan v sedmih, drugi pa v manj kot 20 minutah.

Več kot 12 tisoč obiskovalcev, 200 glasbenikov vseh generacij in zapolnjeni urniki vse do poletja 2017. To je le nekaj številk o trenutno najbolj vroči robi na slovenski glasbeni sceni, ansamblu Modrijani, ki so že tradicionalno blesteli na svojem dogodku Noč Modrijanov. Zgodba, ki se je začela pisati pred 13 leti pod šotorom na Dobrni, je v vsem tem času postala zgodba o uspehu štirih muzikantov, ki so z narodno-zabavno glasbo sposobni narediti to, kar so včasih počeli Avseniki in Slaki.

"Noč Modrijanov ni enkraten dogodek. Mi to delamo že 13 let. Začeli smo v šotoru, tam smo igrali sedemkrat, osemkrat. Nato smo se preselili v dvorano Golovec, zdaj v Zlatorog. To ni zgodba čez noč. Vsaj desetletje moraš graditi to zgodbo," je po koncertu razmišljal Švab.

Večja dvorana in bogatejši program

Če je še lani tradicionalni dogodek potekal v dvorani Golovec, pa so se člani ansambla zaradi velikega povpraševanja odločili, da dva koncerta prestavijo v večjo dvorano Zlatorog, ki je bila seveda nabito polna. Gostitelji večera so se morali zato kar dobro potruditi, da so obiskovalcem ponudili nekaj novega.

"Poigravali smo se z idejo, kako se približati ljudem in jim dati roko. Ko se srečaš s človekom, mu daš roko in se pogovarjaš na razdalji enega metra. Glasba pa je po mojem mnenju najbolj osebna stvar na svetu. Ne moreš ljudem podajati glasbe 500 metrov daleč. Zato smo z ekipo postavili res velik oder, da smo bili na voljo na vseh straneh," je komentiral pevec Modrijanov, ki je skupaj z ansamblom obiskovalce tokrat popeljal 'skozi življenje z različnimi glasbenimi venčki'.

Najprej so izvedli venček pesmi z različnimi slovenskimi narodno-zabavnimi ansambli, katerih kakšen član je v letošnjem letu postal oče, sledili pa so venček pesmi o poljubih, venček pesmi o ženskah, venček z narodno-zabavnimi 'mistri', 'tonski' venček, venček gasilskih in venček morskih pesmi.

Sledil je venček pesmi z vseh koncev Slovenije, venček pesmi za sosede in prijatelje ter venček pesmi iz zgodovine slovenske domače glasbe. "Mi dajemo energijo vam, vi jo dajete nam. Iz življenja se vsi učimo. Življenje je delo, družina, narava. Življenje so tudi položnice. In danes bomo govorili o življenju – o tistem življenju, ki ga živimo skupaj. Draga družba, dali bomo vse od sebe. Vem, da boste dali vse od sebe tudi vi. Naj vas slišimo," je z nagovorom začel druženje ob domačih vižah Blaž.

V slogi je moč

Na Noči Modrijanov so letos znova nastopili tudi številni glasbeni gosti. Seznam je zelo dolg, saj so med pevci nastopili Irena Vrčkovnik, Maša Uranjek, Braco Koren, Oto Pestner, Alfi Nipič, Jan Plestenjak, Andrej Šifrer, Vili Resnik, Tanja Žagar, David Novak, Dejan Bojanec, Dejan Vunjak, Domen Kumer, Marko Pezdirc in Matjaž Kitak. Prišli so Čuki, pa tudi številni ansambli, kot so Fantje iz vseh vetrov, Akordi, Gadi, Ansambel Mira Klinca, Mladi Dolenjci, Naveza, Navihanke, Novi spomini, Okrogli muzikanti, Petka, Ansambel Petra Finka, Primorski fantje, Ansambel Roka Žlindre, Spev, Ansambel Stanka Petriča, Štirje kovači, Vera in Originali, Vesele Štajerke, Vikend, Vrt, Zlati muzikanti in Zreška pomlad.

Enega od večjih aplavzov so bili deležni Fantje s Praprotna, pevci v ansamblu pokojnega Lojzeta Slaka. Na odru so tudi tokrat stali s Slakom, saj se jim je na harmoniki pridružil Matija Slak, Lojzetov brat. Med drugimi nastopi velja omeniti še šoštanjske gasilce in gasilca Saša, pevski zborček učencev Petra Oseta in harmonikarski orkester Roka Švaba.

... in tri kitajska dekleta

Za presenečenje so poskrbela tri kitajska dekleta, Cun Guo, Ju Čen in Juli Sun, ki so med poletnim bivanjem v Sloveniji pesem Ti, moja rožica prevedle v kitajščino. Pesem so seveda tudi zapele in požele val navdušenja.

"Samo za ta nastop smo se usedle na letalo in dan pred koncertom priletele iz Šangaja. Same se imamo za nekakšne ambasadorke Modrijanove glasbe, vsaj virtualno, saj je naš video na portalu YouTube doživel precejšnjo medijsko odmevnost," so povedale nasmejane Kitajke.

Naslednjič stadion?

"Ne vemo. Stadion bi lahko napolnili z lahkoto, a nam to ni cilj. Zdaj se bolj spogledujemo z idejo o Noči Modrijanov na odprtem, saj je po dveh urah v dvorani zelo suh zrak. Ampak nismo rokerji, če bi se vlil dež, bi vsi pobegnili domov. Želimo si narediti eno noč na zraku, ampak mislim, da moramo najprej potegniti črto in analizirati, koliko časa bomo lahko to še zmogli, ker gre za velike psihične in fizične napore," so za konec še priznali Modrijani.

Nejc Simšič