Revija Lisa Čarovnija okusa je 2. decembra 2011 izbirala že 8. NAJpiškot.
V finalnem izboru je bilo letos samo 8 piškotov, saj se 2 finalistki nista mogli udeležiti srečanja. Zmagovalka letošnje akcije je Špela Debevc iz Kamnika, ki si je za rožne piškote s čilijem prislužila vikend paket za dve osebi na Dunaju.
Nagrado za piškot po najbolj izvirnem receptu je prejela Silvija Pikulić – Fister iz Murske Sobote, najpiškoti z marmelado pa so koruzni krogci Nuše Breceljnik iz Radomelj.
Obiskovalcem finalnega izbora so bili najbolj všeč metini čokolatini Milene Hvale iz Ljubljane.
Recepte finalistov najdete v decembrski, reportažo s finalnega izbora pa v januarski številki revije Lisa Čarovnija okusa.
Rožni piškoti s čilijem (Špela Debevc, Kamnik)
Za testo iz rožnega sladkorja:
- 550 g bele moke
- 250 g margarine
- 100 g sladkorja
- 100 g posušenih vrtničnih cvetov
- 2 jajci
- 1 zavitek pecilnega praška
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
Za cimetovo testo:
- 550 g bele moke
- 250 g margarine
- 200 g sladkorja
- 3 čajne žličke cimeta
- 2 jajci
- 1 zavitek pecilnega praška
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
Za marmelado iz suhih marelic:
- 300 g suhih marelic
- 300 g želiranega sladkorja
- 0, 05 dl ruma
Za čokolado z okusom čilija:
- 4 dl mleka
- 3 manjši čiliji
- 300 g jedilne čokolade
Priprava:
1. Za pripravo rožnega testa posušene cvetove neškropljene vrtnice zmešajte skupaj s sladkorjem v prahu. Margarino in jajca mešajte z električnim mešalnikom in počasi dodajte suhe snovi ( moko, vanilin sladkor, pecilni in rožni sladkor). Mešajte dokler ne dobite gladkega testa. Pokrijte posodo s folijo in jo najmanj za 1 uro postavite v hladilnik. Piškote oblikujte s testomatom v obliki rožic in jih položite na pomaščen pekač. Če nimate testomata, piškote izdelajte z navadnim modelčkom. V pečici, ogreti na 220˙stopinj jih pecite približno 13 minut. Cimetovo testo naredite in specite na enak način kot rožnega, le da namesto rožnega sladkorja uporabite 200 g navadnega sladkorja in cimet.
2. Suhe marelice narežite in jih za 5 minut namočite v toplo vodo. Odcedite, dodajte 0,05 dl ruma, malo vode ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Zmlete suhe marelice damo v kozico in dodamo 300 g želiranega sladkorja. Ko marmelada zavre, jo kuhajte še od 5-10 minut na nizkem ognju. Pustimo da se ohladi.
3. Mleko zlijte v kozico in dodajte čilije, ki smo jih prerezali na pol. Na nizkem ognju kuhajte od 5- 10 minut in pustite da se ohladi. Čilijevo mleko precedite, dodajte čokolado in jo med segrevanjem raztopite. Cimetove piškote namažite z žličko marmelade iz suhih marelic, pokrijte z rožnim piškotom in pomočite v čokolado z okusom čilija. Piškote položite na rešetko, da se čokolada odteče.
Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži