Rožni piškot s čilijem je Naj piškot 2011

6. 12. 2011 | Vir: Govori.se
Deli

Revija Lisa Čarovnija okusa je 2. decembra 2011 izbirala že 8. NAJpiškot.

V finalnem izboru je bilo letos samo 8 piškotov, saj se 2 finalistki nista mogli udeležiti srečanja. Zmagovalka letošnje akcije je Špela Debevc iz Kamnika, ki si je za rožne piškote s čilijem prislužila vikend paket za dve osebi na Dunaju.

Nagrado za piškot po najbolj izvirnem receptu je prejela Silvija Pikulić – Fister iz Murske Sobote, najpiškoti z marmelado pa so koruzni krogci Nuše Breceljnik iz Radomelj.

Obiskovalcem finalnega izbora so bili najbolj všeč metini čokolatini Milene Hvale iz Ljubljane.

Recepte finalistov najdete v decembrski, reportažo s finalnega izbora pa v januarski številki revije Lisa Čarovnija okusa.

Rožni piškoti s čilijem (Špela Debevc, Kamnik)


Za testo iz rožnega sladkorja:

  • 550 g bele moke
  • 250 g margarine
  • 100 g sladkorja
  • 100 g posušenih vrtničnih cvetov
  • 2 jajci
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja


Za cimetovo testo:

  • 550 g  bele moke
  • 250 g  margarine
  • 200 g sladkorja
  • 3 čajne žličke cimeta
  • 2 jajci
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja


Za marmelado iz suhih marelic:

  • 300 g suhih marelic
  • 300 g želiranega sladkorja
  • 0, 05 dl ruma


Za čokolado z okusom čilija:


  • 4 dl mleka
  • 3 manjši čiliji
  • 300 g jedilne čokolade

Priprava:

1. Za pripravo rožnega testa posušene cvetove neškropljene vrtnice zmešajte skupaj s sladkorjem v prahu. Margarino in  jajca mešajte z električnim mešalnikom in počasi dodajte suhe snovi ( moko, vanilin sladkor, pecilni in rožni sladkor). Mešajte dokler ne dobite gladkega testa. Pokrijte posodo s folijo in jo najmanj za 1 uro postavite v hladilnik. Piškote oblikujte s testomatom v obliki rožic in jih položite na pomaščen pekač. Če nimate testomata, piškote izdelajte z navadnim modelčkom. V pečici, ogreti na 220˙stopinj jih pecite približno 13 minut. Cimetovo testo naredite in specite na enak način kot rožnega, le da namesto rožnega sladkorja uporabite 200 g navadnega sladkorja in cimet.

2. Suhe marelice narežite in jih za 5 minut namočite v toplo vodo. Odcedite, dodajte 0,05 dl ruma, malo vode ter zmeljite s paličnim mešalnikom. Zmlete suhe marelice damo v kozico in dodamo 300 g želiranega sladkorja. Ko marmelada zavre, jo kuhajte še od 5-10 minut na nizkem ognju. Pustimo da se ohladi.

3. Mleko zlijte v kozico in dodajte čilije, ki smo jih prerezali na pol. Na nizkem ognju kuhajte od 5- 10 minut in pustite da se ohladi. Čilijevo mleko precedite, dodajte čokolado in jo med segrevanjem raztopite. Cimetove piškote namažite z žličko marmelade iz suhih marelic, pokrijte z rožnim piškotom in pomočite v čokolado z okusom čilija. Piškote položite na rešetko, da se čokolada odteče.

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži