Proconi gostil vrhunsko kulinariko

Robuchon s slovenskimi kuharji (foto: Manca Juvan) Manca Juvan
Vir: Govori.se
23. 9. 2010

Na Soboškem gradu se je v sredo, 22. septembra, odvil vrhunski kulinarični dogodek. Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku mudil eden izmed najbolj priznanih kuharskih mojstrov na svetu, Joël Robuchon. Ogledal si je proizvodni obrat Proconija in sodeloval na dogodku, kjer so vrhunski slovenski kuharji in strokovnjaki predstavili kulinarično izročilo svojih pokrajin.

V svojem programu pripravljenih jedi Proconi ponuja tradicionalne izdelke, ki jih prilagaja današnjemu okusu in potrebam. Na prvo mesto vseskozi postavlja kakovost, zato trajnost izdelkov zagotavlja s povsem naravnim postopkom pasterizacije. Med drugim pripravljajo lasten krompirjev pire, nad katerim se je navdušil celo Joël Robuchon, ki slovi tudi po svojem receptu za to jed.

Fleury Michon s slavnim kuharjem sodeluje že 23 let. V tem času so skupaj razvili več kot 100 receptov ter 18 novih postopkov in celo naprav, ki posnemajo pripravo hrane v domači kuhinji, je o uspešnem sodelovanju povedal Régis Lebrun, generalni direktor Skupine Fleury Michon in predsednik uprave družbe Proconi.

Drugi del obiska je bil namenjen promociji slovenskega kulinaričnega izročila v sodelovanju z etnologom dr. Janezom Bogatajem in vrhunskimi slovenskimi kuharji, od katerih je za pokušino vsak pripravil po eno jed in jo pospremil z izbranim slovenskim vinom.

»V svojih ocenah sem zelo vedno zelo iskren in povem vam lahko, da sem danes poskusil res odlične jedi. Vse so izhajale iz slovenske kulinarične tradicije, vendar so bile odlično posodobljene in zelo okusne. Ta kulinarični obisk v Sloveniji je zagotovo eden od obiskov zadnjih let, ki mi bo najbolj ostal v spominu,« je bil vtis Joëla Robuchona o slovenski kulinariki.