Rusko pustovanje na Pogačarjevem trgu v Ljubljani

Rusko pustovanje na Pogačarjevem trgu v Ljubljani (foto: Anže Mikec in Miro Kosanović) Anže Mikec in Miro Kosanović
3. 3. 2014

V Ljubljani so se od zime poslovili v ruskem slogu. Zaradi ujemanja koledarjev sta letos hkrati potekala slovenski pust in ruska maslenica.

Na Pogačarjevem trgu se je tako prvi konec tedna v mesecu marcu odvil tradicionalni, že osmi po vrsti, mednarodni dobrodelni festival ruske kulture Maslenica v Ljubljani.

Festivala se je udeležilo okoli dva tisoč obiskovalcev, ki so lahko poskusili dobrote ruske kulinarike, kupili ruske izdelke domače obrti in spremljali bogat kulturni program, otroci pa so sodelovali v razposajenih igrah in na ustvarjalnih delavnicah izdelovali tradicionalne pustne igrače.

Svečana otvoritev se je pričela ob 11.00 uri, ko so obiskovalce pozdravili Zoran Jankovič, župan MOL, Vladimir Prošin, minister svetovalec Veleposlaništva RF v Sloveniji, Rifat Patejev, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, Igor Romanov, predstavnik fundacije Russkiy mir v Sloveniji, Janez Škrabec, direktor RIKA, in Julija Mesarič, direktorica zavoda Vesela dRuščina.

Nastopila so znamenita Voroneška dekleta

Vzdušje pravega ruskega praznika je pričaralo več kot 300 nastopajočih, med njimi so bili tudi gosti iz Rusije - znamenita skupina Voroneška dekleta in priznana pevka ruskih ljudskih pesmi Marija Balašova iz Nižnjega Novgoroda, sodelovala pa so tudi različna kulturna društva iz Slovenije in Italije, ki gojijo ljubezen do slovanske oz. ruske kulture, pa tudi otroške folklorne skupine iz Slovenije.

Maslenica

Namesto krofov, palačinke

Tako kot je osrednja pustna jed pri nas krof, se v Rusiji na maslenico pečejo palačinke, ali po rusko blini. Ponavadi so polnjene z lososom, kaviarjem, gobami in kislo smetano, sladke inačice pa z medom in orehi. Ves dan pa je potekala tudi degustacija drugih tipičnih ruskih jedi, kot so boršč, pelmeni in piroški.

Maslenica

Od pisanih babušk do kaviarja

Na stojnicah je bila predstavljena cela paleta različnih ruskih izdelkov: od pisanih babušk, slavnih pavloposadskih rut in tradicionalne hohlome, lesenega posodja s poslikavo z zlatimi in rdečimi jagodami na črni podlagi, pa vse do tipičnega nabora produktov iz ruskega supermarketa, kjer ne smejo manjkati ribe, kaviar, vložena zelenjava, vodka in čokolada.

Maslenica

Otroci so na ustvarjalnih delavnicah izdelovali vesnjanke, tradicionalne lutke iz slame, veseluške, prikupne punčke iz cunj, ki simbolizirajo dobroto in veselje, pa tudi ptičke in sonca na držalih, s katerimi vabimo pomlad. Tudi zabavne igre so tradicionalni del masleničnih praznovanj. Otroci in odrasli so se med drugim pomerili v hoji na hoduljah in skakanju v žakljih. Sodelujoči so za nagrado dobili palačinko.

Organizatorji dogodka so bili Ruski center znanosti in kulture, Društvo Slovenija Rusija in Zavod Vesela dRuščina. Festival Maslenica je potekal pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije, Sklada Russkiy mir, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter sponzorjev Krka, d.d., Riko, d.d. in Sberbank.

Foto: Anže Mikec in Miro Kosanović