Alenka Godec: "To so kriminalci!"

Alenka Godec (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
18. 9. 2014

Pevka Alenka Godec se je v javnosti kot ena izmed prvih medijskih oseb nemudoma odzvala vseslovenski pobudi, da ustavimo pasje boje.

Na veliko žalost naše države namreč te nezakoniti boji očitno potekajo tudi pri nas, kar je marsikoga z vestjo zmotilo in razjezilo. Upamo, da so vpleteni, ki prek televizijskih ekranov in na medmrežju ponosno priznavajo, da se s tem poslom tudi v resnici ukvarjajo, v tem trenutku že pod budnim očesom državnega pregona. Alenka je kot ljubiteljica in lastnica psičke Elle povsem upravičeno zgrožena zaradi celotne situacije.

Bi zase rekli, da ste velika ljubiteljica živali?

Seveda. Pse pa obožujem. No, in ena psička je tudi članica naše družine.

Ste bili šokirani, ko ste prvič slišali, da so v Sloveniji organizirani pasji boji?

Mislim, da sem pred nekaj leti prvič zasledila informacije o tem. A v zadnjem času so te glasnejše kot kdaj prej. Ljubitelji živali, ljudje, ki se nas to dotakne in nam ni vseeno, moramo povedati, kaj si mislimo, in lahko tudi na glas povemo, da pričakujemo ustrezne ukrepe, če pasji boji pri nas potekajo. Bojim se, da se to res dogaja, ker vem nekaj ... Človeška izprijenost ne pozna meja! Žal!

Ste si sploh lahko ogledali kakšen posnetek in kakšne emocije so vas ob tem preplavile?

Samo en posnetek sem videla v teh dneh in je resnično težko opisati vso bolečino, žalost, ogorčenje in tudi jezo. Nobena površinska rana ne zaboli tako kot tista, ki zaboli in te stisne tam 'notri'.

Menite, da državni organi naredijo dovolj za živali?

Ko smo ljudje v stanju, kot smo, recimo, jaz in še mnogo drugih v zadnjih dneh, ko spremljamo vse te grozljive zgodbe, si seveda želimo takojšnje akcije in reakcije policije, vursa ... Predvidevam, da so najbolj kriminalna dejanja tudi najbolj kompleksni primeri in jih ni moč rešiti čez noč, pa vendar ... Hitrejša odzivnost odgovornih institucij, pa čeprav le s tistimi pojasnili, ki jih javnosti smejo posredovati, bi gotovo vsaj malček pomirila ogorčenje javnosti. Ljudje so naveličani, vsesplošno nezadovoljstvo pa je odraz stanja v naši državi. Ni več pravega zaupanja, saj prevečkrat dobimo občutek, da se ravno največjim 'ribam', prekrškarjem, kršilcem zakonov ne zgodi nič! Tudi ko končno le pride do epiloga, do kazni, se velikokrat zdi, da so te premile. Narod enostavno pogreša pravičnost in občutek, da smo pred zakonom vsi enaki!

Narod je očitno zgrožen, odgovora za rešitev pa ni od nikoder. Zakaj je tako?

Verjamem, da že obstajajo pravi odgovori za rešitev, pa tudi sicer se še vedno da kaj izboljšati, dodati, spremeniti, a za to morata biti prisotna tudi interes in trdna volja!

Kaj bi sporočili tistim, ki se ne zavedajo posledic, ki jih imajo pasji boji na žival?

Mislim, da se vsi zavedamo posledic krutih ravnanj z živimi bitji, le da nekaterim za posledice ni mar.

Kaj mislite o tem, da lahko psa v svoje kremplje pravzaprav zelo enostavno dobi tudi človek, ki mu želi storiti zlo? Menda to počnejo celo pod pretvezo in jih kot družina vzamejo iz zavetišč, kupujejo na spletu itd.?

V današnjem času je dostopno vse, plačljivo vse in je možno vse. Pomembno pa je, kje postaviš mejo, ki pa je največkrat povezana z našo vestjo. In nekateri je imajo zelo, zelo malo ali pa so sploh brez nje!

Za kakšne ljudi, menite, pravzaprav gre?

To je vprašanje za strokovnjake, psihiatre. Jaz za takšne ljudi nimam ene lepe besede, ne najdem ene olajševalne okoliščine in ne najdem prav nobenega opravičila za njihovo početje. Konec koncev vse to delajo zavestno, načrtno ter brez obžalovanja.

Kako bi po vašem mnenju lahko ustavili pasje boje oziroma kako lahko pomagamo?

Ne obrnimo se stran, ne bodimo tiho in prijavimo, opozarjajmo! In bodimo pri tem vztrajni. Ustavijo pa jih lahko le odgovorne institucije!

Kaj bi sporočili vsem nevednežem, ki tovrstno mučenje zagovarjajo? Nekateri izmed njih so si celo drznili reči, da žival v tem uživa.

Nekateri si hkrati drznejo govoriti tudi o ljubezni do psa! Pes pa je le njihovo orodje, da pridejo do zaslužka in da napihujejo svoj ego. Ego slabiča. Da žival uživa? Ne! Uživa hudoben človeček. 'Pasjeborci', gledalci, vsi, ki so kakorkoli povezani s pasjimi boji, so zame kriminalci, ki spadajo v zapor. Takim, ki uživajo v tem, da s prisilo in krutimi prijemi urijo ter vzgajajo pse v 'killerje'(ubijalce, op. a.) - noben pes se NE rodi takšen!!! - takim, ki uživajo ob gledanju pasjih borb, takim, ki s tem služijo, takim, ki to iz ne vem katerih vzgibov zagovarjajo, tem nimam jaz kaj sporočati, ker sem prepričana, da jih moje sporočilo, moje mnenje ne brigata, niti ju ne bi razumeli! Brez dvoma pa bi morali ti ljudje dobiti sporočilo od tistih, ki bi se po službeni dolžnosti morali veliko bolj odločno postaviti po robu kriminalcem, ki so kakorkoli povezani s pasjimi boji!

Napisala: Manja Plešnar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 38/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 38/2014

Story Story 38/2014, od 11. 09. 2014