Alma Merklin: Grozili, da jo bodo ustrelili

Alma Merklin: Grozili, da jo bodo ustrelili (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
16. 7. 2012

21-letna Alma Merklin pravi, da živi za glasbo in petje. Finalni izbor X Factorja je zgrešila za las, vendar se ambiciozna pevka ne predaja in gre naprej. Dobila je tudi velik krog oboževalcev, celo ponudbe za zmenke, pred časom pa tudi grožnje, ki so jo močno šokirale.

Story: Šov X Factor je za teboj. Kakšno je tvoje življenje zdaj, se je vsakodnevni ritem že umiril?

Ko sem izpadla iz oddaje, se je vse odvilo zelo hitro, skoraj nisem vedela, kaj se dogaja. V torek smo se dobili z mentorji, v petek pa sem že snemala pesem. Takoj po izpadu sem začela ustvarjati naprej, za počitek pa skorajda nimam časa.

Story: Torej si že posnela svoj prvi singel?

Tako je, z naslovom 'Poišči me srečno'. Lahko ga slišite na radijskih postajah.

Story: Kljub številnim negativnim kritikam imaš vseeno veliko podporo poslušalcev. Kakšni so oboževalci?

Večina ljudi je pozitivnih, kar mi daje dodatno samozavest in dober občutek. Všeč so mi mlajši oboževalci, ki so zares pozitivni in do mene vedno hitro pristopijo ter me prosijo za avtogram ali sliko. Veliko je takih, ki me spremljajo že od začetka in z večino sem tudi v stiku prek Facebooka. Se pa najde majhen odstotek negativnih ljudi, ki mi pišejo žaljive stvari.

Story: V oddaji smo videli, da te negativni komentarji zelo prizadenejo. Kdaj se je to začelo in kako se s tem spopadaš zdaj?

Vse se je začelo prvo oddajo, ko je po rešilni pesmi izpadla skupina 2BYONE. Največkrat so se pojavili žaljivi komentarji po izpadu kakšnega kandidata, ki je z mano pel rešilni komad. Zdaj se poskušam z njimi čim manj obremenjevati.

Story: Si mlada in simpatična punca. Kaj pa moški del občinstva, si že prejela kakšne ponudbe za zmenek?

Ja, ponudb je bilo že kar nekaj. Pogosto dobivam povabila na pijače in večerje. Poskušam biti čim bolj prijazna in se vedno zahvalim za povabilo.

Story: Pa si že kakšno sprejela?

Ne, ker nisem tak tip človeka. Z vsakim pa res ne morem iti na pijačo, tako pač ne gre! Vendar se potrudim, da se vedno prijazno zahvalim. Se mi je pa že zgodilo, da sem prejela grožnje zaradi zavrnitve.

Story: Kakšne grožnje?

Dobila sem že grožnje, da me bo nekdo ustrelil. Takrat sem bila zares v šoku in sem se resnično prestrašila. Tudi v družini so bili vsi zelo prestrašeni in moram povedati, da zares ni bilo prijetno! Takrat mi je bilo grozno, zdaj pa vem, da takim stvarem ne smem verjeti. Tudi to se dogaja in to poskušam čim bolj ignorirati. Zdaj se temu še nasmejim, na začetku pa sta me vsak negativen komentar in žalitev zelo prizadela.

Story: Velikokrat si pela rešilno pesem. Kakšni so bili trenutki, preden si stopila na oder?

Prvič, ko sem stala na odru in pela rešilno pesem, je bilo grozno. Mislim, da zato, ker takega izida takrat nisem pričakovala, vseeno pa sem poskušala dati vse od sebe. Težko sem se zbrala, vendar mi je s pomočjo ekipe v ozadju uspelo. Brez njih mi ne bi, še posebej pa sem hvaležna koreografu Mihu Krušiču, ki je bil vedno pravi motivator. Vsem je znal povedati prave besede ob pravem času. No, pozneje mi je petje rešilne pesmi prišlo kar v navado! (smeh) Ko sem stala že drugič, tretjič tako na odru, sem si rekla: 'No, pa grem spet na oder pet rešilno pesem, a ne!' (smeh)

Story: Je med tekmovalci na koncu vladala konkurenca?

Sploh ne! Mi nismo bili tekmovalci, ampak sodelavci. Skupaj smo delali in ni bilo čutiti niti malo tekmovalnosti. Še zdaj se razumemo in nikoli si nisem želela, da bi kdo izpadel. Največja podpora pa je bila zagotovo med nami, Damjanovimi varovankami, ki smo se podpirale in bodrile skozi dobro in slabo. Pogrešam to druženje!

Story: Kakšen je bil odnos z mentorjem Damjanom?

To je zagotovo najboljši mentor, kar si ga lahko zaželiš! Vse nas je imel rad, podal nam je veliko nasvetov in bil zelo skrben. Naslednji dan, ko sem izpadla iz šova, me je poklical, ali sem v redu. Vedno se je veselil našega srečanja, in ker sem z njim preživela večino časa, družino pa sem videla le ob nedeljah zvečer, mi je bil kot drugi očka! (smeh) Zelo sva se razumela, saj sem tudi jaz bolj starejša in sva se lahko pogovarjala o vsem. Še vedno sem v stiku z njim, enkrat pa mi je celo rekel: 'Daj, mala, pokliči me kaj, ne pozabit' name!' (smeh)

Story: Kaj pa druga žiranta?

Tudi z njima smo imeli dober odnos, vedno sta nam prišla zaželet srečo pred nastopom. Mene je samo zmotil Alešev komentar, da na odru le stojim. Izmenjala sva mnenji, potem pa mi je rekel: 'Kaj pa na koncertih, ko boš pela pred pijanimi študenti?' Ta komentar me je malce ujezil, saj meni ni dosežek niti cilj, da bi pela pred tri tisoč pijanimi študenti!

Story: Tik pred finalom si pela rešilno pesem s skupino IN&OUT. Si takrat razmišljala, kako bi se lahko žiranti odločili?

Ko so poklicali Matijo, sem vedela, da ne bom šla naprej. Vsi smo bili šokirani, saj nihče od nas ni pričakoval takega izida. Pogledala sem Damjana in mu rekla: 'Damjan, danes grem jaz domov.' Zato sem odšla pesem odpet brez skrbi in navkljub izpadu sem bila in sem še zdaj zelo vesela, kako daleč sem prišla. Če pomislim, da bi lahko izpadla že prvo oddajo, sem ne glede na to, da mi je do finala zmanjkalo čisto malo, zelo ponosna nase.

Story: Prebijala si se iz oddaje v oddajo in finale je bil vedno bližje. Si kdaj pomislila, da imaš možnosti za nastop v finalu?

Vsako oddajo, ko sem se prebila čez glasovanje, sem začela bolj upati. Vedno sem pela s pozitivnimi mislimi, da grem naprej. Vendar sem zadnji polfinale vedela, da bom pela rešilno pesem. Ko smo ostali samo še štirje, se mi je nekako zdelo, da imam malo možnosti. Rekla sem si, da bom najverjetneje v konkurenci z Matijo ali Demetro, po pravici povedano si niti v sanjah nisem mislila, da bo to skupina IN&OUT.

Story: Si kdaj razmišljala, zakaj si prejela tako malo glasov? Ali je bil po tvojem mnenju kriv prvi vtis?

Mislim, da je bil napaka prvi vtis, ki sem ga dobila pri gledalcih. Prikazali so me kot vzvišeno in prepirljivo osebo, ki je pravo nasprotje tega, kar sem v resnici. Nisem konfliktna, sem iskrena! Povem samo, če mi kaj res ni prav, vendar to na lep način.

Story: Prikazana si bila kot ranljiva oseba, prizadeli so te predvsem negativni komentarji na forumih - kako si se spoprijela s komentarji prek spleta?

Res sem zelo ranljiva oseba, in ko sem prvič brala komentarje, so me zelo prizadeli. Bila sem šokirana in zlomljena hkrati, saj takega odziva nisem pričakovala. Med oddajami sem osebno zrasla in začela kritike obračati sebi v prid; na koncu se s komentarji sploh nisem več obremenjevala!

Story: Pa si jih brala še naprej?

Sem jih, vendar ne več intenzivno. (smeh)

Story: Te starši podpirajo pri tvoji glasbeni poti?

Boljši ne bi mogli biti! Tudi moj brat je izjemen, brez njega ne bi prišla do sem.

Story: Si edina v družini, ki poje?

S petjem se ukvarjam samo jaz. Moj oče igra kitaro, mami klavir, le brat je izjema. (smeh). On je športnik.

Story: Lahko bi torej rekli, da ti je bil smisel za glasbo dan v zibelko! Kdaj si se začela intenzivno ukvarjati s petjem?

Že kot otrok sem rada pela. Hranim celo posnetek, ko sem sedela, poslušala glasbo in dvigovala noge v ritmu! (smeh) Ati je velikokrat igral kitaro, skupaj sva pela. V prvem razredu osnovne šole sem začela igrati violino, kasneje pa sem obiskovala šolo solo petja v Mariboru.

Story: Kako te je potem pot pripeljala do X Factorja?

Dolga zgodba! Vsi so me spraševali, zakaj se ne prijavim na Slovenija ima talent. Začele so se prijave že za drugo sezono, pa sem rekla, da ne bom šla. Hotela sem pevski šov, in ne talente, kjer lahko delaš karkoli. Talenti niso primerljivi, saj ne moreš primerjati petja s plesom! No, kot da bi mi bilo usojeno, so potem razpisali prijave za X Factor in takoj sem se prijavila, še prvo noč!

Story: Pa si v tistem času kdaj pomislila, da lahko prideš tako daleč?

Že na avdicijo sem šla s ciljem, da pridem čim dlje, da preizkusim samo sebe in pridem do zmage. V to sem šla s ciljem in srcem, da sebi dokažem, da sem sposobna odpeti. Vsakič, ko sem prišla skozi kakšen izziv, sem bila vesela. Vsi sotekmovalci so bili tako dobri, da nikoli nisem bila prepričana, da bom šla naprej. Nimam tudi take samozavesti, da bi to rekla!

Story: Torej si skozi šov pridobila veliko samozavesti?

Tako je. Največja podpora je bil zagotovo sotekmovalec Gašper Mihelič, ki me je vsakič motiviral za naprej. Tudi ko ni bil več v oddajah, me je prišel podpirat. Vedno mi je pravil, naj nimam nizke samopodobe! Vedno sem dvomila o sebi, zato so me šokirale izjave medijev, da sem samovšečna in afnasta, medtem ko sem bila jaz popolnoma nesamozavestna. Zdaj pa sem sama sebi dokazala, da zmorem, da sem prišla daleč in da to ni naključje. Zelo sem se trudila, vendar pa bom imela vedno neki dvom o sebi.

Story: Brali smo, da je med vama z Gašperjem več kot le prijateljstvo. So to samo govorice?

Sva samo prijatelja! Vsak dan se slišiva, saj se zelo dobro razumeva, in ko je odšel iz šova, mi je bilo prav grozno. Mogoče me je to še dodatno utrdilo, saj sem tako izgubila nekoga, ki mi je bil v močno podporo.

Story: Oba sta tudi odlična glasbenika, se nam obeta kak duet?

Nič še ne snemava, vendar imava v načrtu sodelovanje. Kmalu ima koncert s svojo skupino v njegovem rojstnem kraju in sem povabljena kot gostja, na koncu pa bova še skupaj odpela kakšen komad.

Story: Kakšne bi bile torej tvoje spodbudne besede nekomu, ki bi rad uresničil pevske sanje na takšnem tekmovanju?

To je bila vsaj zame najlepša izkušnja v življenju, vsako leto bi jo ponovila. Rekla bi mu, naj uživa vsako minuto, vendar naj bo bolj sproščen kot jaz! Se splača! (smeh)

Story: Pa bi kaj spremenila, če bi šla še enkrat skozi to izkušnjo?

Spremenila ne bi nič, mogoče le to, da bi bila malce bolj sproščena. Mislim, da če bi poskušala kaj spreminjati, se ne bi izteklo tako, kot se je!

Story: Si bila zelo živčna?

Prvo avdicijo sem bila zelo napeta. Sem perfekcionist; razmišljala sem o tem, kaj bi šlo lahko narobe. Ampak sem se skozi oddaje sprostila. Mene so najbolj motile kamere, saj jih nisem vajena, pa še vse je posneto.

Story: Si torej pazila na to, kaj govoriš?

Na začetku sem zelo pazila, zato je verjetno tudi delovalo tako, kot da se pretvarjam. Zdaj vse lažje povem. Bila sem nesproščena, skozi oddaje pa sem se začela sproščati in postajati to, kar v resnici sem. Verjetno je to zmotilo gledalce, saj so mislili, da se pretvarjam.

Story: Še vedno obiskuješ fakulteto, kakšni pa so tvoji načrti na glasbenem področju?

Najprej bi rada dokončala fakulteto, saj mi je to prioriteta. Odločila sem se, da bom študirala nekaj drugega kot glasbo, zato bi rada tudi končala to šolo, pozneje pa razmišljam o študiju na ameriški glasbeni univerzi. O tem se še pogovarjamo, vendar upam, da bom ta cilj uresničila.

Story: V oddajah si blestela v petju balad. Kakšno glasbo pa si želiš ustvarjati v prihodno­sti? Že snemaš?

V načrtu imam snemanja, a trenutno ni še nič dorečeno. Zdaj sem začela ustvarjati besedila in glasbo, vendar je to še pri meni, nič ni še zunaj. Balade mi vsekakor ležijo, a je moj dolgoročni cilj ustvarjanje soula, r'n'b in džeza. To je moja zvrst in to si želim ustvarjati!

Nova Story že v prodaji

Story