Ana Klašnja in Lukas Zuschlag skupaj na potovanju

“… včasih sva kot star, vendar srečno poročen par. Spričkava se, vendar se tudi takoj pomiriva in smejiva svoji trmi.” (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
26. 8. 2013

Baletnika Ana Klašnja in Lukas Zuschlag sta skozi leta, odkar skupaj plešeta na odru SNG Opera in balet Ljubljana, postala najboljša prijatelja, ki si lahko zaupata vse. Lesene deske pa sta tokrat zamenjala za peščene plaže Balija in Indonezije, kjer sta v treh tednih doživela marsikatero zanimivo dogodivščino, ki sta jih delila tudi z nami.

Story: Pred kratkim ste se vrnili z daljšega poletnega potovanja po Indoneziji. Kako bi opisali dogodivščino?

Prve dni v Indoneziji sva se z Lukasom pridružila mojemu bratu, ki je vodnik pri turistični agenciji Shappa in je bil tam istočasno s skupino iz Slovenije. Z njimi sva prepotovala kar velik del poti, si ogledala nekaj templjev, ki jih tudi jaz prejšnja leta še nisem obiskala, se potapljala in snorkljala na Menjanganu, šla na nepozaben in, kar se narave tiče, prečudovit rafting, nato pa se odpravila po svoje.

Story: Azija in Indonezija sta pri vas že dolgo priljubljeni destinaciji, saj ste ju v zadnjih letih obiskali že kar nekajkrat. Kaj je razlog, da se vedno znova vračate tja?

V Aziji sem obiskala že kar nekaj dežel, poleg Indonezije tudi Tajsko, Malezijo, Južno Korejo, Singapur in Šrilanko. Podnebje, hrana, narava, ljudje in pa tudi precej cenejše (kot v Evropi) turistične storitve so razlog, da se tja vračam. Vedno rada začnem potovanje na kraju, ki ga poznam, potem pa se odpravim raziskovat naprej.

Potovanje po IndonezijiStory: Večkrat ste že potovali sami, tokrat pa ste s seboj 'vzeli' soplesalca in prijatelja Lukasa Zuschlaga. Se je izkazal kot idealen potovalni partner?

Mislim, da ni vsak človek za tako vrsto počitnic - z nahrbtnikom na ramah, potovati vsakih nekaj dni v drug kraj ali celo državo. Iskreno me je na začetku malo skrbelo, kako se bo Lukas obnesel, predvsem v trenutkih, ko si utrujen in imaš že dovolj tega, da gre pri njih vse počasi ali pa sploh ne gre. (smeh) Dejansko pa je kmalu tudi on prevzel organizacijo, se pregovarjal za cene z domačini, se smejal njihovi grozni vožnji in se sprijaznil s tem, da včasih zjutraj nisva vedela, kje bova zvečer spala, in vedno se je vse izšlo.

Story: Menda je imel pred odhodom kar nekaj zdravstvenih težav, a ga to ni oviralo pri odhodu?

Kamorkoli greva skupaj, čeprav sva šla sedaj prvič za tako dolgo časa, se oba zelo veseliva, tako da ga nič ne bi prepričalo, da ostane doma.

Story: Predvidevam, da se je počutil varno pod vašim okriljem, glede na to, da sedaj že dobro veste, kaj pričakovati na takšnem tropskem potovanju?

Za težave na tistem koncu sveta imam vedno s sabo celo potovalno lekarno, oba sva cepljena proti različnim boleznim, oba pa sva se tudi zavarovala, tako da bi po potrebi v katerem večjem mestu lahko obiskala zdravnika.

Anja med potopomStory: Po Indoneziji sta potovala kar nekaj tednov. Katere kraje sta obiskala?

Z mojim bratom sva prepotovala sever Balija, na jugu pa sva bila sama z Lukasom. Odpravila sva se še na Gili Trawangan in nazaj grede v Kuala Lumpur in Bangkok za nekaj dni.

Story: Ste tudi vi bili kje prvič ali so bile vse lokacije že dobro poznane?

Zame je bil nov le del potovanja z mojim bratom in shappovci, druge kraje pa sem z veseljem obiskala še enkrat in uživala v trenutkih Lukasove navdušenosti.

Story: Po fotografijah sodeč, zabave, še posebej tiste ob večerih, ni manjkalo. Potem sta si na oddihu dejansko dala duška? Nekoč ste namreč že priznali, da radi trdo delate, vendar pa na zasluženem oddihu stroge omejitve postavite na stran?

Prvo polovico dopusta sva skoraj vsak dan potovala v drug kraj, tako da sva ob večerih samo padla v posteljo. Proti koncu pa sva se odločila, da se malo umiriva in si privoščiva tudi obisk kakšnega kluba ter malo poležavanja na plažah in si tako napolniva baterije za novo sezono.

Story: Potem ste se v teh treh tednih ob morju spočili in napolnili baterije za jesensko vrnitev na baletne odre?

Definitivno, stran od televizije, interneta, telefona in vsakodnevnih obveznosti.

Story: Da se s svojim prijateljem na takšnih potovanjih kdaj spremo, ni nič neobičajnega. Je tudi med vama prišlo do kakšnega nesoglasja?

Eh, včasih sva kot star, vendar srečno poročen par. Spričkava se, vendar se tudi takoj pomiriva in smejiva svoji trmi.

Story: Večina izmed nas si ne predstavlja, da bi se na dopust odpravila s sodelavcem, vidva pa sta tako rekoč tudi najboljša prijatelja. Pa lahko popolnoma odmislita službene obveznosti ali kdaj pogovor nanese tudi na to temo?

Na letalu iz Ljubljane sva se pogovorila o vsem, kar se tiče baleta, potem pa, verjeli ali ne, te teme nisva več načenjala.

Story: Predvidevam, da si lahko zaupata?

Poznava se že tako dolgo in tako dobro, da drug pred drugim, tudi če bi hotela, ne moreva nič skriti.

Story: Seveda mimo vprašanja, ali ste spoznali kakšnega postavnega lepotca, ne moremo?

Spoznala sem veliko zanimivih ljudi z vsepovsod in z nekaterimi od njih bom ostala v stiku tudi v prihodnje. Ali pa je bil kateri od njih postaven temnolasec, pa najbrž ja, vendar to ni bilo pomembno.

Napisala Anja Kontrec, fotografije osebni arhiv

Nova Story že v prodaji

Story