Andrej Šifrer: "Funkcioniram tudi po duhovni plati"

"Treba je biti pogumen in verjeti v nemogoče." (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
24. 10. 2014

Sivolasi šarmer Andrej Šifrer, čeprav to ni njegov namen, zna očarati in začarati ... svoje občinstvo, sodelavce, legende, somišljenike in naključne sogovornike, ki mu prekrižajo pot. Čeprav očarljiv, pa hitro pokaže, kaj mu ni všeč. Ko sva tako sedela ob čaju in naju je natakarica pri naročilu komaj pogledala v oči, ga je to vidno zbodlo.

Pogreša stare časa, pristne stike in očitno je še vedno zvest svojemu verzu, ki pravi: 'Boj se ljudi, ki ne gledajo v oči.' Prepričan je, da fantje danes ne znajo dvoriti, zato me malce v šali vpraša, ali tudi za to obstaja mobilna aplikacija ... Zagotovo, a pristnega stika pač ni mogoče nadomestiti.

Kako vam je uspelo, da ste novo ploščo Srce in razum posneli v studiih, kjer so vse svoje plošče posneli legendarni The Beatlesi?

Abbey Road sem očitno z nečim priklical. Še leto nazaj, ko ni bilo ne duha ne sluha o kakršnemkoli vabilu, sem za eno izmed otroških sob, ki jo imenujemo zelena soba, kupil, uokviril in obesil plakat Abbey Road. Za poročno darilo hčerki in njenemu možu pa sem med drugim prinesel tudi opeko z vsemi cedeji The Beatlesov. To je najboljši bend vseh časov, od njih smo se vsi učili in še zdaj se učijo. Če razmišljam o tem, sem to povabilo res nekako priklical.

Ko gledam nazaj, so se določene stvari morale zgoditi oziroma so se pripravljale že prej. To je tako, kot me včasih neposrečeno vprašajo, kdaj sem se odločil, da bom delal to, kar delam, in od glasbe živel, a tega se nisem odločil. Za poklic se ne izšolaš, poklic je tisto, za kar si poklican. Od vseh šol in izpitov v bistvu uporabljam le vozniškega, pa še tega bi mi zaradi različnih pik radi vzeli. (smeh)

Kaj so o tem dosežku rekli prijatelji in Jani Hace, ki ste ga vzeli s seboj?

Koliko to stane in kako temu ku... to uspe. (smeh) Teh odgovorov ne poznam. Poklical me je prijatelj in vprašal, ali se spomnim Roba Cassa, kolega z neuspešnega snemanja v letu 2006, ki zdaj dela na Abbey Roadu. Izkazalo se je, da je imel Rob slab občutek za tisto pred osmimi leti in mi ponudil pomoč, saj je želel popraviti grenak priokus. Seveda sem rekel, da si nič drugega ne želim bolj.

Kako pa je prišlo do sodelovanja z legendarnim kitaristom Richardom Thompsonom?

On živi v Ameriki, a sta z ženo v London prišla po naključju. Richarda ne bi mogel plačati in povedal sem mu, da imam zaradi tega slabo vest, pa mi je rekel, da ima dober predlog, in vprašal, ali mu plačam taksi. Če bi to šlo prek agentov, ga niti slučajno ne bi mogel imeti. Bistvena prednost je bila ta, da že dolgo časa poznam njegovo ženo. Povedala mi je, da je strašno občutljiv, ni mu všeč kar vsak in da naj se sam pogovarjam z njim. Te stvari so se preprosto sestavile. Treba je biti pogumen in verjeti v nemogoče.

Vesolje nekako sodeluje z vami, kar ni naključje, saj imate v sebi tudi spiritualno noto.

Imam. Vendar sem glede tega zelo previden. Dober biblični stavek pravi: 'Ne mečite biserov pred svinje, ker se lahko obrnejo in vas poteptajo.' Funkcioniram tudi po duhovni plati, in če duhovno funkcioniraš, se stvari, ki si jih ne moreš razložiti in ni mišljeno, da si jih, zgodijo. Ne gre za vero, svetišče, zgradbo, uniforme ... nič od tega.

Andrej

Med vaše prijatelje spada tudi sestra Snežna, ki je bila gostja na predstavitvi vašega novega albuma Srce in razum.

Peter Mlakar in Roman Uranjek sta jo obkrožila za eno uro in je nista izpustila. Peter je nato prišel k meni in mi rekel, da je sestra presežek. Ona je odprta, saj je akademik na tem področju in oni na to gledajo drugače, predvsem z vidika, kar je res in prav, in ne, kar je prav v neki hierarhiji.

Če se dotakneva še besedil. Pri vseh šifrerjanskih zgodbah je prisotna neka mera zdrave provokacije, pa naj gre za ljubezenske ali socialnopolitične teme.

Moja naloga je ta, da s prstom pokažem na nekaj in to povem v stavku ali dveh. Ves čas opozarjam na stvari, ki me ali navdušujejo ali motijo. Vse prihaja iz mojega okolja, kjer je ogromno navdihov. Kar iščeš, pa je ta pravi stavek, ki to označuje, da lahko s čim manj besedami poveš čim več.

'Državnik je nekdo, ki modro vodi nacijo z mislijo na mlado naslednjo generacijo' (citira svoj verz, op. a.), a mi ga nimamo. Ne morem reči tajkuni, moram bolj poetično, zato so 'izumitelji pohlepa skriti po svojih dvorih, bivši menedžerji leta pa v glavnem po zaporih.' Nič se ni spremenilo ... zastavo imamo še vedno rusko.

So vas že kdaj hoteli zvabiti v katero izmed strank?

Seveda, a sem jih vedno zavrnil, nikoli nisem za nikogar nastopal. Nimam nič proti ljudem, ki to počnejo, a jaz imam svojo vest. Sem pa ustanovil fiktivno stranko SVZR, stranka za vrnitev zdravega razuma. Tega namreč ni več, so le še levi in desni. Pogrešam sredino oziroma ljudi, ki jim ni mar, kdo je levi in kdo desni, temveč to, kdo je boljši človek.

Kako ste izbrali naslov Srce in razum?

V mojem življenju se je že neštetokrat zgodilo, da je srce absolutno prevladalo, nato pa je razum srce vlekel iz luknje. 'Razum je le Slovenec, priden in skos malo tečen, nikoli zadovoljen, če ni vsaj malo tečen.' Dogajajo se mi tudi Največje ljubezni, vem, da Ženske morajo imeti ta zadnjo (besedo) ... v tej flaši je ogromno Šifrerjev. In da spraviš to iz sebe, je rešitev, terapija. (smeh). Kreativna terapija, hkrati pa imaš veliko možnosti, da še komu položiš kakšen stavek v usta.

Na tiskovni konferenci od izidu albuma ste se zelo lepo zahvalili prijateljem, sodelavcem, svojim otrokom, nista pa omenili zahvale kakšni posebni dami, kaj to pomeni?

(smeh) To pomeni, da sem se zahvalil vsem prisotnim. Vedno pa sem vesel, ko me pridejo podpret moji otroci.

Vsem otrokom ste posvetili skladbe, jih boste tudi vnukom?

Mislim, da ne. To ni več moje, pri otrocih sem bil vsaj polovico prisoten, tukaj pa sem že v četrtinah ali še manjših odstotkih. Težko rečem. Ko bodo začeli komunicirati, se zna marsikaj zgoditi ...

Ne skrivate, da se vas dotaknejo tudi zgodbe drugih, tako kot recimo zgodba vaše spremljevalne vokalistke karibskih korenin Tracy, ki je zanosila s popolnim kretenom.

Res ima enega kretena, ki se niti prikaže ne. Prijatelj mi je pozneje rekel, da je sicer lahko politično nekorektno, vendar da je to 'black thing'. Ta spontanost, ki jih krasi, jih tudi zatre in, jasno, nastradajo ženske. Tracy je cuker, nekaj tako luštnega, nasmejanega in simpatičnega, da bi jo človek kar domov vzel, a ne morem, imam že tri svoje otroke.

Za žensko, ki ti je všeč kot čudovito bitje, a je v popolni temi, se počutiš popolnoma nemočnega. Hudo mi je, da ima tako svetla oseba tako temne okoliščine. Kar žalosten postaneš, saj ima tri otroke z dvema moškima, je brez zaposlitve ... katastrofa.

Napisala: Ana Fetih

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 43/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 43/2014

Story Story 43/2014, od 16. 10. 2014