Angelca Likovič: Navdušena nad Damjanom Damjanovičem

Angelca Likovič (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
9. 6. 2012

Čeprav je gospa v pokoju, to še zdaleč ne pomeni, da je prišel njen čas za počitek! Še vedno je aktivna, tako na morju kot na Blečjem Vrhu, kjer ima poleg hiše tudi njive, prireja pa tudi zabave in spremlja X Factor! Kot komentatorki slavnih ji seveda komentarjev ne zmanjka, omenjeni šov pa je pokomentirala kar v tem intervjuju.

Lea: Ali spremljate X Factor? Kakšni se vam zdijo tekmovalci?

Angelca: Seveda spremljam! Ta oddaja se mi zdi zelo pametna in koristna, ker odkrivamo pevske talente, ki jih je v Sloveniji veliko, a drugače ne morejo priti do izraza. Tekmovalci se mi vsi zdijo izvrstni pevci, tudi njihovi nastopi so dodelani, zelo boleče pa je, ker morajo vsakič enega izločiti. Vseh pet kandidatov, ki so še ostali, se mi zdi super.

Lea: Ko ste komentirali Kmetijo slavnih in Big Brotherja, so vas mediji označili kot najboljšo komentatorko. Kako dobri se vam zdijo Aleš, Jadranka in Damjan?

Angelca: Komentatorji so enkratni. Izredno všeč mi je Damjan Damjanovič, ker je kot moški tako čustven. Ko pojejo njegovi kandidati, dobi kar solzne oči. Spremlja jih z dušo in izstopa v čustvenosti. Tudi Jadranka svoje pevce zagreto spremlja in včasih malo zajoka. Vsi trije so vrhunski strokovnjaki, poleg tega pa še znajo ocenjevati. Je pa logično, da se vsak bojuje za svoje in je zelo boleče, ko jih morajo izločati.

Lea: Ali kdaj sami ali z možem Andrejem pokomentirate, kar se dogaja v X Factorju?

Angelca: Jaaa, zelo komentirava X Factor! (smeh) Včeraj sva bila prepričana, da bo Aleš zelo nerad kogarkoli poslal domov, ampak prepričana sva bila, da bo izločil Ajdo, ker ima Ana izreden glas.

Lea: Če bi vas še enkrat povabili za komentatorko v resničnostni šov, ali bi sprejeli?

Angelca: Najprej bi se prepričala, kakšen šov bo in kdo bodo komentatorji, ker je to zelo pomembno.

Lea: Kaj pa počnete zdaj? Znano je, da ste v pokoju ... Se tudi počutite tako?

Angelca: Ne, ne počutim se, da sem upokojena! (smeh) Ker sem še vedno zelo aktivna na vseh področjih. Imam tudi veliko dela, to je tako kot služba. Zjutraj grem teč, potem je na vrsti urejanje hiš in vrtov. Na morje bodo kmalu prišle stranke, in takrat bom z vsemi malo podebatirala. Potem je čas za pospravljanje in čiščenje hiše in okolice, zvečer pa še enkrat hoja, če je možno, z možem. Dela mi ne zmanjka, in dokler človek dela, polno živi in se razume s partnerjem, ker je delo lepilo zakona. Tam, kjer ni dela, zakoni propadejo.

Lea: No, zagotovo se od drugih upokojencev razlikujete tudi po tem, da prirejate zabave. Eno ste imeli pred kratkim za svoje sošolce, kajne?

Angelca: Ja, zadnjega maja so prišli k meni na Bašanijo sošolci, s katerimi smo leta 1965 končali učiteljišče.

Lea: In kako je bilo videti vse te ljudi po tolikem času?

Angelca: (smeh) Ene sošolke nisem prepoznala, ker tudi na obletnice ni hodila, ampak takoj ko je odprla usta, sem jo prepoznala. Večina pa je ista kot prej, vsi so živahni, poročeni, imajo otroke, vnuke ... Družina jim veliko pomeni. Smo generacija, ki ima delovne navade in vrednote. Vsak je tudi povedal svojo življenjsko zgodbo, in to je bilo izredno zanimivo poslušati.

Lea: Koliko ur ste obujali spomine na učiteljišče?

Angelca: Prišli so zjutraj ob devetih, malo smo pojedli, potem smo šli hodit, ko smo se vrnili, pa sva z možem pripravljala kosilo. Zunaj smo pekli, medtem je pa vsak pripovedoval svojo zgodbo. Jaz sem bila zadnja na vrsti. To je bilo okoli sedmih zvečer.

Lea: Kakšni ste bili kot učenka? Ste bili tudi tako odločni in dosledni, kot ste zdaj, ali so to vrline, ki pridejo z leti in izkušnjami?

Angelca: Kot dijakinja na učiteljišču nisem prav nič izstopala. Bila sem mirna, nekatere so bile veliko bolj živahne, imele so fante v prvem letniku, jaz pa sem po tej poti stopala zelo počasi in previdno, ker sem bila tudi tako vzgojena. Sošolci so mi priznali, da niso nikoli mislili, da se bom tako spremenila, da bom toliko po medijih. Rekli so, da me občudujejo in da sem zdaj čisto drug človek. To naredi življenje, komunikativnost pa je bila zagotovo skrita v meni, pa je pozneje udarila ven. (smeh) Je pa res, da sem se bila pripravljena izpostaviti in zagovarjati svoje stališče na okroglih mizah, in tudi zato sem danes čisto drug človek.

Lea: No, sošolcem ste verjetno ponudili tudi prenočišča, glede na to, da imate v Bašaniji vilo ...

Angelca: Tri sošolke so prespale pri meni, z eno sva šli teč, potem smo se dobile na skupnem zajtrku, nato pa so odšle domov, ker imajo polno obveznosti. Vsi sošolci in sošolke pa so bili z našim srečanjem izredno zadovoljni in dogovorili smo se, da po 15. septembru spet pridejo na morje – tokrat s svojimi možmi oziroma ženami.

Lea: Katere znane Slovence pa ste že gostili v tem obmorskem kraju?

Angelca: Uh, bilo jih je že ogromno. Na primer Jerca Mrzel s svojim možem, minister Šturm z ženo, Ivo Ban z ženo, minister Drobnič, vsako leto pride na obisk tudi Uroš Slak z ženo, prišla je tudi Erika Žnidaršič, Silvo Teršak, na ribe sem povabila tudi Anjo Križnik Tomažin in Daniela Popovića in sta obljubila, da bosta prišla ... In še številni drugi. Nekatere pa sem povabila na Blečji Vrh, kjer imava z možem vikend.

Lea: V Bašaniji imate tudi apartmaje. So za poletje že vsi zasedeni?

Angelca: Niso še vsi zasedeni, je pa že kar veliko rezervacij.

Lea: Pa vas lahko tisti, ki pridejo k vam na dopust, tudi srečajo?

Angelca: O, če se le da, jim skuham kavico, spečemo ribice ... Jaz sem zelo komunikativna z njimi in njihovimi otroki. Ne držim se zase, je pa res, da imam zelo prijetne stranke. Rada imam mlade družine ali babice, dedke. .. Je kar prijetno.

Lea: Potem bo tudi vaše poletje delovno?

Angelca: Moje poletje bo zelo delovno, ker bom v glavnem na morju, tam imam tudi njivo, najde pa se čas tudi za kopanje in sončenje. (smeh)

Priporočamo