Anja K. Tomažin: Poslavlja se od televizije

Anja K. Tomažin: Poslavlja se od televizije (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
28. 1. 2013

Kot strela z jasnega je udarila vest, da se Anja Križnik Tomažin poslavlja od malih zaslonov, kjer je vztrajala kar 14 let. Odločitev zanjo pa je bila vse prej kot lahka in je vanjo vložila kar nekaj premisleka, na koncu pa sklenila, da bo vso svojo pozornost usmerila v poslovne vode, natančneje v poslovni coaching.

Story: Presenetila nas je novica, da zapuščate televizijske zaslone. Kako to?

Res je, zapuščam televizijske zaslone zaradi poslovnega coachinga. Ko sem lani pridobila certifikat na Akademiji za Executive coaching London, so se mi v življenju začele spreminjati prioritete ter odpirati nove poti. Že takrat sem se odločila, da se želim popolnoma posvetiti poslovnemu in komunikacijskemu coachingu in prišel je čas, da to storim.

Story: Ali to pomeni, da vas delo na televiziji ni več veselilo?

Seveda me je, saj veste, da je bila televizija vedno ljubezen številka ena na moji poslovni poti, a vzporedno z voditeljstvom sem že nekaj let razvijala druge dejavnosti. Že približno sedem let se aktivno ukvarjam s treningi javnega nastopanja na vseh nivojih, v zadnjem času pa se intenzivno ukvarjam s poslovnim coachingom, v katerem sem našla novo strast.

Story: Ste odločitev sprejeli čez noč ali ste si vzeli kaj časa za premislek?

Dolgo sem razmišljala, kdaj v mojem življenju bo prišel dan, ko se bom poslovila od dela na televiziji in se popolnoma podala v poslovne vode. Splet okoliščin je pripeljal točno do te točke in vesela sem, da sem končno sprejela to odločitev, kajti na dveh področjih je težko delovati, če želiš biti res odličen. Moj poslovni čas se je vmešaval v televizijskega in obratno, oboje pa zahteva celega človeka.

Story: V medijih ste bili v zadnjem desetletju vseskozi navzoči, preizkusili ste se v različnih žanrih in konceptih oddaj. Vam je bila katera še toliko bolj pri srcu?

Bo pa že kar 14 let od moje prve oddaje in v vseh teh letih se jih je nabralo kar nekaj. Vsaka je pustila svoj pečat, vsako nosim s seboj in pri vsaki sem se nekaj naučila. Če bi že morala izpostaviti eno, pa je to zagotovo oddaja Tistega lepega popoldneva, ki mi je bila pisana na kožo, s katero sem rasla, se ogromno naučila in uživala.

Story: Se mi zdi, da so si vas gledalci naj-bolj zapomnili ravno po tej oddaji, kjer sta nas v smeh spravljala skupaj z Ladom Bizovičarjem. Kakšni spomini vas vežejo na to obdobje?

Prekrasni. Pet let ustvarjanja oddaje, ki je bila nekaj novega in svežega na naših zaslonih, prinese mnogo spominov. Mi smo rasli z oddajo, oddaja je rasla z nami. To je bil res enkraten projekt.

Story: Kako pa se spominjate svojih začetkov na televiziji? Avdicije in prvih snemanj?

Točno se spomnim dneva, ko sem se odločila, da želim biti voditeljica. Neko popoldne sem doma gledala televizijo in prvič zagledala mlade povezovalce programa na Gajba TV. V hipu sem začutila, da bi tudi jaz želela to početi. Točno teden dni za tem, na isti televiziji zagledam oglas, da iščejo televizijske voditelje. To je bil moj 'klic' in na avdicijo sem šla s prepričanjem, da me bodo sprejeli, in res so me, izmed 117 prijavljenih. Tako se je vse skupaj začelo.

Story: Se spomnite kakšnega svojega večjega 'kiksa' pred kamero in kakšna je bila takrat vaša reakcija?

O, seveda se spomnim, ampak ne bi rada tudi vas spominjala na to. (smeh) Pri oddajah v živo ali tistih, ki se snemajo, kot da so v živo, se napake pogosto dogajajo, enkrat večje, drugič manjše, a tistih najbolj pekočih nikoli ne pozabiš.

Story: Pa je to dokončno ali dopuščate možnost, da bi se nekoč vrnili na male zaslone?

Glede na to, da se zarečenega kruha največ poje in da sem od nekdaj zagovornik reka, nikoli ne reci nikoli, tudi tokrat ne bom rekla, da je to dokončno slovo, čeprav čutim, da je.

Story: Mislite, da boste kaj pogrešali kamere, studio in nastopanje?

Seveda bom, a v življenju je vedno tako, da se je treba nečemu odreči, če želiš napredovati in to nadomestiti z nečim drugim. Je pa res, da se nastopanju v popolnosti ne odrekam, saj imam mnogo predavanj in nastopov znotraj treningov javnega nastopanja in poslovnega coachinga, torej na odrih bom še stala, le bolj poslovnih.

Story: Česa pa sploh ne boste pogrešali?

Obrekovanja. (smeh)

Story: Ste imeli kdaj kakšne negativne izkušnje, ki jih prineseta slava in prepoznavnost?

Na srečo jaz nisem imela veliko negativnih izkušenj, ki jih prinašata slava in prepoznavnost, še najbolj od vsega me je motilo to, da si kakšni ljudje ustvarijo sliko o tebi, ki nima zveze s tabo. Zato sama nikoli ne sodim človeka, ki ga ne poznam.

Story: Se imate za slavno?

Ne, nimam se za slavno, to je samo nekaj, kar pride zraven poklica, ki sem ga dolga leta opravljala.

Novi karieri naproti: Tudi Barack Obama ima svojega coacha

"Poleg vsega je moje zanimanje za coaching trenutno na prvem mestu. Coahing je namreč v rezultate usmerjen proces osebne rasti. Lahko gre za poslovna in/ali zasebna področja. Coachi pomagamo posameznikom oblikovati možne korake, ki vodijo k njegovemu napredku, pa naj bo to reševanje problemov, želja po spremembi ali želja po nadgradnji tako sebe kot svojih poslovnih zmogljivosti.

Pri tem ne svetujemo, kaj bi kdo moral narediti, saj bi mu vsiljevali svoje izkušnje. Svojim varovancem postavljamo vprašanja in mu odpiramo različne možnosti, da sam najde zase najboljšo pot in rešitev. Rezultati so neverjetni. Za coaching se odločajo ljudje, ki želijo recimo bolje razporejati svoj čas, se bolje sporazumevati z okolico, boljše reševati situacije in konflikte, ki iščejo ravnovesje med poslovnim in zasebnim, boljšo organiziranost, hitrejše doseganje ciljev, večjo samozavest, ki želijo še bolje voditi svoje time in podobno.

Če se sprašujete, ali je coaching za vas, se vprašajte, kaj bi želeli pri sebi spremeniti oziroma nadgraditi. Če ne najdete odgovora, se vprašajte, kaj bi želeli drugi spremeniti pri vas. Rezultat coachinga je vidna sprememba v vedenju posameznika – nekaj, kar hočete pri sebi spremeniti, pa nikoli niste vedeli, kako, ker ste vedno padli v isto zanko vedenjskih navad ali pa preprosto niste imeli energije za to.

Svoje coache imajo recimo tudi najboljši menedžerji na svetu, kot je bil Steve Jobs, celo predsednik Barack Obama ima svojega coacha. Zakaj? Ker želijo maksimalno izkoristiti vse svoje možnosti in vse potenciale."

Nova Story že v prodaji

Story