April: "Vsak naj ima otroke, ko čuti"

"Sreča je pač sreča, a to je več kot sreča. To je dar, največ, kar ti lahko življenje podari." (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
31. 8. 2014

Na najlepšo življenjsko vlogo se pripravlja tudi pevka April, ki je nepričakovano izvedela, da je zanosila. S partnerjem Damjanom, s katerim je v zvezi že skoraj desetletje, sta presrečna in veliko pričakovanje se je začelo.

Čestitke ob lepi novici, April. Ste pričakovali, da boste postali mama še pred 30. letom?

Hvala. Nikoli nisem razmišljala o tem, koliko bom stara, ko bom prvič postala mama. Vsak naj ima otroke, ko čuti, da je za to pripravljen. Sama sem vedno govorila, da bi imela otroke rajši prej kot pozno. Mogoče zaradi tega, ker je imela mama mojega bratca precej pozno, in menim, da se mi pri svojih petdesetih ne bo več dalo ukvarjati z najstniki v zgodnji puberteti.

Se je zgodilo povsem nepričakovano ali sta se s partnerjem vseeno trudila zanositi?

Bilo je nepričakovano. O tej temi sva govorila že velikokrat in oba sva bila vedno precej enotna glede tega, da bi imela otroke rajši prej kot pozno. Nisva načrtovala v smislu, imela ga bova zdaj, delala bova v tej smeri, ne! Zgodilo se je tako hitro! Presenečena sem bila, da je res lahko tako hitro.

Kdaj in kako ste izvedeli, da pričakujete otročička?

Bil je sončen ponedeljek v maju, ko sva se z mami odpravljali v banko. Že zjutraj sem razmišljala o nakupu testa, da prekinem te dvome in občutke o nosečnosti, ki sem jih imela že dobra dva tedna. Mislila sem si, gotovo si domišljaš, to ne gre tako hitro. Kupila sem test, odšla domov in rekla mami, počakaj me pred vhodom, samo še na toaleto skočim, no, in sem kar lep čas obtičala tam, šokirana. Nisem mogla verjeti, da se to res dogaja. Poseben občutek veselja in odgovornosti sem nosila takoj za tem, ko sem se zavedala, da v sebi nosim najinega otročička.

Ko je minil prvi šok, je seveda sledilo veselje. S čim bi lahko primerjali srečo, ki jo občutite trenutno?

Sreča je pač sreča, a to je več kot sreča. To je dar, največ, kar ti lahko življenje podari. Zavedam se, da sem dobila nekaj neprecenljivega, lepega, možnost, da imam otroka, ki ga bom vzgajala, mu dajala ljubezen, sebe in ga pripravljala na vse, kar ga čaka. Tega občutka ne morem primerjati z ničimer.

Kakšna so vaša pričakovanja, kako se vam bo spremenilo življenje?

Oba z Damjanom se zavedava, da se nama bo življenje spremenilo, zdaj ni več pomembno, kaj nama ustreza in kaj je dobro za naju. Najin svet se bo začel vrteti okrog tega majhnega bitjeca, ki raste v meni. Veseliva se tega, oba bova dobra starša. Znava se poslušati, pogovarjati in se prilagajati. Materinstva se zelo veselim.

S partnerjem sta skupaj že skoraj desetletje. Je bil vaša prva ljubezen? Kako sta se pravzaprav spoznala?

Z Damjanom sva par že sedem let. On je bil moja prva prava ljubezen. Najina zgodba se je začela v srednji šoli. Oba sva si bila po tihem všeč že nekaj časa. Prvič je, vsaj pri meni, preskočila iskrica, ko sem mu na šolskem hodniku med odmorom vzela kapo z glave kar tako. Kmalu za tem sva začela oba naenkrat načrtovati skupno dežurstvo, ne da bi vedela. Uspelo nama je, dežurna sva bila v paru. (smeh) Tako se je začelo!

Kakšen, mislite, bo vajin otrok karakterno, če predvidevamo, da bo vzel nekaj vaših in partnerjevih osebnostnih lastnosti?

Tako sva si različna. Damjan je preudaren, natančen, miren, velikokrat neodločen, sama sem pravo nasprotje! Skupne lastnosti so nama živahnost, delavnost, zgovornost. Res bo zanimiv ta otrok.

Kaj pa spol, ga že poznata ali bi rada ostala presenečena?

Že veva, kaj bo, pa ne poveva. Zelo me je zanimalo, kaj bo, nikakor ne bi zdržala do poroda, ne vedoč. Saj je vseeno, kaj je, vedeti pa moram.

Kakšna imena so vama všeč? Imata narejen že kakšen seznam?

Ime imava že izbrano. Izbirala sva med dvema, eno ime je bilo po mojem izboru, eno po Damjanovem. Obveljala je njegova, vdala sem se. (smeh)

Zdaj ste z nosečnostjo že nekje na polovici, kakšni so bili ti meseci?

Nosečniških težav nisem imela, če odštejem zgago in utrujenost. Nikoli nisem potrebovala popoldanskega spanca, no, to je že mimo! Sedaj imam težave s tem, kako zaspati, in na trebuhu več ne gre, kar mi je bilo najljubše. Na splošno pa v nosečnosti uživam in samo še čakam, kdaj me bo kaj brcnilo v trebuščku.

Koliko premora od glasbe si boste vzeli, ko postanete mama?

O tem še ne razmišljam, nekaj pa zagotovo.

Se lahko po tem, ko boste postali mamica, še nadejamo tako drzne pevke? Mislite, da se boste spremenili, postavili kakšna moralna pravila, kaj da in česa ne?

Trenutno se osredotočam samo na trebušček in vse, kar je povezano z njim. O karieri ta trenutek ne razmišljam, saj nisem in ne bom pomembna samo jaz. Želim si nadaljevati in delati za to, ostati zvesta drzni April, kolikor bo to dopuščal moj drugi svet, v katerega sem trenutno močno vpeta in ki mi paše.

Katera uspešna pevka z družino bi lahko bila vaša vzornica?

Iskreno, niti tega ne spremljam, kar pa že ujamem, je tako oddaljeno od tega, kar sva midva.

Že razmišljate o porodu in kakšne občutke imate ob tem?

O porodu še ne razmišljam pretirano. Ni me strah, vem, da bo bolelo, ampak sem pripravljena. Ne bom komplicirala in si predstavljala, da morajo z mano ravnati drugače. Še vsaka je rodila, bom pa še jaz!

Ste že vprašali mamo, kako je bilo, ko ste sami prijokali na svet?

Ona pravi, da težko. Nisem ravno padla za šalo. Presenetila pa sem jih kar dober mesec prej. Mudilo se mi je, verjetno sem mislila, da kaj zamujam.

Koliko otrok si s partnerjem želita?

S takšnimi željami bova počakala, naj ostanejo v najinih mislih. Najprej bova videla, koliko dela bo z enim, šele po tem pridejo v poštev želje.

Lahko v kratkem pričakujemo tudi poroko?

O, seveda. (smeh)