Bine Volčič razkril skrito strast

7. 9. 2013 | Vir: Nova
Deli
Bine Volčič (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Septembra na televizijske zaslone prihaja druga sezona šova Gostilna išče šefa, še pred začetkom pa smo s kuharskim šefom in po novem tudi pisateljem kuharske knjige poklepetali o njegovem dopustu. Razkril nam je še svojo skrito strast.

Pred vami sta druga sezona resničnostnega šova in spet naporno obdobje. Ste si vzeli kaj časa za dopust?

Letni dopust sem kot vsako leto izpeljal pred viškom poletne turistične sezone in z družino smo že na začetku junija odpotovali na hrvaško obalo. Bilo je lepo, pa tudi malo naporno, saj sta otroka še majhna in potrebujeta nenehno pozornost.

Ste se na dopustu popolnoma odklopili, morda izumili kakšno novo jed?

Družinski dopust je prilagojen otrokom, zato smo izbrali primerno plažo in se odločili za kampiranje. Na splošno se želimo na dopustu popolnoma sprostiti, zato se ne obremenjujemo z urniki. Kuhamo, ko smo lačni, na hitro, vseeno pa se nekajkrat lotim pečenja na žaru in takrat tudi na dopustu ne gre brez kompliciranja. To je pač moja strast.

O novih jedeh pa razmišljam ves čas in tokrat sem dobil zamisel o 'finger-food' satarašu, ki sem ga predstavil na nedavnem Festivalu paradižnikov v Vrtnariji Valner v Šentjurju. Miniaturne sladke paprike sem izdolbel in popekel na žaru, nato pa sem jih napolnil z jajčno kremo z veliko drob­njaka. Zraven sem ponudil omako iz pečenih paradižnikov.

Vsak čas bo izšla tudi vaša prva kuharska knjiga z recepti iz prve sezone šova. Ste bili pobudnik sami, je bila to morda že dolgo vaša skrita želja?

Knjiga Kuhinja išče šefa je pravzaprav logično na­daljevanje šova, njen pobudnik pa so bili predvsem številni gledalci, ki so po vseh možnih poteh iskali recepte jedi iz šova. Zdaj bodo točna navodila s podrobnimi opisi priprave na voljo vsem, upam, da bo knjiga kuharjem in kuharicam v navdih, saj zajema precej kulinaričnega znanja, tudi osnovne kuharske tehnike in slovarček manj znanih sestavin. To je moja prva kuharska knjiga, nastala pa je s pomočjo krasne ekipe in v sodelovanju z založnikom, Pro Plusom.

Bo knjigi sledil še drugi del, po drugi sezoni šova?

Takšna je moja želja. Seveda je odvisno tudi od tega, kako bodo gledalci sprejeli prvo knjigo, ki jo na police pošiljamo v septembru. Moj cilj je predati čim več svojega znanja in prepričan sem, da mi je s kakovostnim televizij­skim šovom ter spremljajočo knjigo receptov uspelo kaj novega naučiti tudi veliko domačih kuharjev in kuharic.

So v knjigo vključeni tudi tekmovalci iz šova? Imate s kom še stike?

V knjigi predstavljam avtorske jedi iz šova, skupno 41 receptov. S tekmovalci pa ne vzdržujem stikov, občasno koga srečam na kakšnem dogodku. Z nasvetom iz stroke pa sem seveda vsakomur pripravljen pomagati.

Lani novembra, že med samim šovom, ste že drugič postali oče. Imate morda kakšne načrte za recimo otroško kuharsko knjigo?

Otroške kuharske knjige so moja tiha strast, saj je moja prva otroška kuharica odločilno vplivala na moj poklic. V prvem razredu sem si ob obisku knjižnega zastopnika izbral knjigo Otroci kuhajo in pečejo in od takrat je bila to moja najljubša knjiga, ki mi je trdno začrtala karierno pot.

Zato se dobro zavedam pomena kuharskih knjig za najmlajše, saj lahko s pravim pristopom marsikaterega otroka navdihnejo za izbiro gostinskega poklica. Da, želel bi si napisati kakšno kuharico tudi za otroke, vendar mislim, da bom za to potreboval še precej izkušenj kuhanja z otroki. Kuhanje bi jim namreč želel približati na njihov način.

Vaša velika želja je tudi imeti lastno kuharsko šolo. Kako daleč ste z načrti?

Vsako leto sem dlje s projektom, ni pa vse samo v postav­ljanju prostora. Pomembni so mi vsebina, priprava primernih programov in kakovostnih gradiv. Tudi zanesljiva ekipa sodelavcev in partnerjev je pomemben korak na poti do uspeha. Skratka, ta moja ambicija je dolgoročna in preveč pomembna, da je ne bi izpeljal na najvišji možni ravni.

Septembra se obeta druga sezona šova, kaj lahko pričakujemo tokrat, ste že spoznali tekmovalce?

Letos bom tekmovalce res spoznal že pred uvodno oddajo, saj v format oddaje dodajamo avdicijski teden, v katerem bom izmed več kandidatov izbral tiste, ki si na podlagi uspešno opravljenih preizkušenj zaslužijo stopiti v mojo kuhinjo in nadaljevati tekmovanje za končno nagrado.

Mogoče bom do tekmovalcev še bolj zahteven, saj bom sam izbral tiste, od katerih največ pričakujem. Upam, da bodo upravičili moje zaupanje in v kuhinji resnično pustili dušo in srce. Sicer pa so recepti novih 'brand' jedi pripravljeni, kakšno fineso moramo še dokončati, kuhinja je tudi pripravljena, zato z nestrpnostjo pričakujem začetek novega šova. Spet bo zanimivo!

Boste morda bolj strogi, zahtevnejši ali, nasprotno, se nam obeta več zabave in sproščenosti?

Tako kot sem bil lani in kot sem tudi sicer v svoji kuhinji, bom tudi letos – Bine. Ne dobivam nikakršnih navodil in se prilagajam razmeram v kuhinji. Sicer pa morajo v vsaki kuhinji vladati stroga profesionalnost, hierarhija in disciplina, in to ne glede na to, ali so odnosi bolj ali manj prijateljski. Za zabavo in sproščenost pa je seveda čas po koncu delovnega dne.

Nina Keder za revijo Nova

Novo na Metroplay: ""Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del