Bine Volčič: ''Še posebej rad bi spodbudil ženske''

Bine Volčič (foto: Pop TV) Pop TV
Vir: Nova
26. 7. 2014

Bine Volčič je že sredi priprav na novo sezono resničnostnega šova Gostilna išče šefa. Rockabilly chef je v dveh sezonah tudi sam postal prepoznaven televizijski zvezdnik, a ostaja skromen in pravi, da tudi pred kamerami le kuha za goste.

Ali priprave na tretjo sezono šova Gostilna išče šefa že potekajo?

Priprave so na vrhuncu, v kuhinji smo kreirali na polno, okusi bodo tudi letos fenomenalni. Presenečenj in nepredvidljivih situacij pa so gledalci že vajeni, zato ni bojazni, da ne bi bilo v Gostilni napeto tudi v tretji sezoni.

Kakšne novosti priprav­ljate?

V osnovi format šova ostaja isti, prihajajo pa novi ljudje, nove jedi in novi izzivi. Rdeča nit letošnjega jesenskega jedilnika bosta tradicija ter 'remake' 'pozabljenih' jedi, ki so jih gostinci načeloma izključili iz svojih ponudb.

Ste tekmovalce že izbrali, kakšne osebe iščete, kaj od njih pričakujete?

Prijave v šov potekajo vse do 27. julija, tako da je še čas, da na voyo.gostilna.si izpolnite prijavnico. Kandidati, ki bodo v avdicijskem tednu postali tekmovalci in se mi pridružili v kuhinji Gostilne, pa morajo biti popolnoma predani kuhanju in pripravljeni v moji ekipi pustiti dušo in srce.

Glede na to, da je letos glavna nagrada višja (100 tisoč evrov), pričakujete boj na nož?

No, v kontekstu kuhinje 'boj na nož' ni ravno prava prispodoba. (smeh) Verjamem, da se bodo tekmovalci borili pošteno, dali v kuhinji vse od sebe in tekmova­li s svojo kreativnostjo in strokovnostjo.

Pred slabim letom ste Gostilno prevzeli vi, kaj vse se je tam dogajalo čez leto?

Gostilno smo med obema sezonama šova odprli kot trimesečni 'pop-up', saj smo želeli gostom omogočiti dostop do 'gostilniških' jedi iz preteklih dveh šovov, predvsem pa smo se osredotočili na kvalitetno in okusno hrano po mojem navdihu. Ob tem sem vsak teden tudi predajal svoje znanje na kuharskih delavnicah, ki so bile odlično sprejete. Konec maja smo vrata Gostilne zaprli zaradi priprav na letošnjo sezono, tako da kuhinja v Gostilni nikakor ne sameva ...

Ste s tem projektom izpolnili delček svojih kulinaričnih sanj in česa si v kariernem smislu še želite?

Zagotovo že živim svoje sanje, v kuharskem smislu se mi sanje uresničijo vsak dan, ko lahko kuham po svoje in kreiram po trenutnem navdihu. Karierno pa me zanima še toli­ko stvari, predvsem pa spoznati in se učiti novih kuharskih tehnik, drugačnih okusov ... Kulinarika je neizčrpen vir znanja in spoznanja.

Kaj bi bil za vas trenutno največji izziv?

Vedno se ukvarjam z aktualnimi zadevami in realnimi izzivi, zato je moj trenutni izziv pri­praviti najboljši jesenski jedilnik Gostilne do zdaj, izbrati najboljše kandidate za ekipo in med septembrom in decembrom čim bolje pogostiti naše goste v Gostilni pri šefu. Moj vsakdanji izziv vselej ostaja zadovoljen gost, ki Gostilno zapušča z nasmehom na obrazu.

Kako usklajujete kariero vrhunskega kuharja, TV-zvezdnika in družinskega človeka? Ima dan dovolj ur?

No, za TV-zvezdnika se nimam, saj tudi takrat, ko delam za televizijo, v bistvu le kuham za goste, torej opravlj­am delo v svoji stroki. Res je, da mi je šov prinesel splošno prepoznavnost, moj kuharski delavnik pa ostaja enak tistemu iz obdobja pred prvim šovom. Vsak prost trenutek izkoristim za družino in prijatelje, tam pa tako ali tako šteje kvalitetno preživeti čas, in ne zgolj količina tega časa ...

Ali vaš sin že kaže kaj kuharskega talenta?

Hja, rad je okusno hrano, trenutno pa v to kategorijo uvršča tudi hrenovke in pomfrit. (smeh) Kar je prav, je pač otrok in za razvijanje svojih ta­lentov ima časa še na pretek. Zanima pa ga tudi kuhanje, saj je to del našega življenja. Ves čas debatiramo o kuhanju in hrani. Ga pa v kuharijo nikakor ne silim. Naj počne, kar želi.

Spremljate kariere nekdanjih tekmovalcev, na koga ste najbolj ponosni?

Včasih se vprašam, kaj kdo počne, še zlasti me zanima, kaj je s tistimi, ki so v šovu pokazali največji potencial. Ponosen sem na vse, ki so odnesli veliko mojega znanja in ga s pridom uporabljajo, torej so znali izkoristiti sodelovanje v šovu. To je namreč vseskozi moj namen: predajati svoje znanje in izoblikovati kreativne, a tehnično izredno podkovane kuharje in kuharice.

Za nekatere nekdanje tekmovalce je bila izkušnja pred kamerami prenaporna. Ali mora biti oseba dobro fizično in psihično pripravljena, da lahko zdrži vse pritiske v šovu? Kako jim vi osebno stojite ob strani v šovu?

Res je že sama izolacija izredno psihično naporna, potem pa še dolg in utrujajoč gostinski delavnik, poln vsakodnevnega stresa v kuhinji ... Zagotovo tekmovalcem ni lahko, te pa takšna izkušnja naredi močnejšega. Med šovom so tekmovalci moja ekipa kuharjev, kot vodja seveda prepoznam krizne trenutke in jim jih pomagam premagati, takrat potrebujejo pohvalo in motivacijo za naprej. To je delo vsakega vodje, posebej pa mentorja, ki iz tekmovalcev želi izvleči njihov maksimum.

Kateri trenutek iz prve ali druge sezone je bil za vas najbolj čustven?

Najbolj mi je v spominu ostal večer z mojimi rockabillyji, kar se je zgodilo lani, v drugi sezoni šova. Takrat sem se po dveh mesecih napornega dela končno res sprostil. Lepo smo se imeli in popolnoma sem pozabil na kamere okoli nas ... 

Chefov poziv ženskam

''Tisti, ki si želijo le pet minut slave, ponavadi izpadejo že v startu, uspelo bo le pogumnim, predanim, srčnim in sposobnim kandidatom ter kandidatkam. Še posebej pa bi rad spodbudil ženske, da se opogumijo in se prijavijo. Kot sta dokazala že oba pretekla šova, se kuharice v kuhinji odlično obnesejo in so se v obeh sezonah dokazale ter zdržale vse do finalnega izbora.''

Napisala: Ana Fetih