Boštjan Romih bo gostil Boruta Pahorja

21. 9. 2013 | Vir: Nova
Deli
Boštjan Romih

Voditelj Boštjan Romih je zamenjal televizijski kanal in z nacionalke prestopil na Planet TV, kjer bo vodil oddajo Raketa. Znjim smo se pogovarjali o prihajajoči oddaji, prostem času in kitari, ki jo je igral za predhodnico Tabujev. Seveda pa ob pogovoru o televiziji ni zanemaril niti svoje druge strasti, radia, kjer bo imel kmalu 200. oddajo, v kateri naj bi gostil predsednika države Boruta Pahorja.

 Selitev iz Na zdravja v Raketo. Kaj bo novega prinesla nova oddaja?

Zdi se, da je ta selitev nastala ravno zaradi tega, kar smo ponujali do zdaj, tako da ne bi bilo ravno najbolj brihtno, da bi za gledalce, ki bi nas še vedno radi kje videli, ne vem kako spreminjali koncept. Gre pa za drugo oddajo, drugo ime in predvsem se bomo poigravali s sovoditeljicami. Ena od idej je, da bi skozi niz oddaj iskali različne sovoditeljice, tako bi se v tej vlogi znašle različne slovenske estradnice, pevke in lepotice. No, tudi za kakšnega fanta bo prostor. Sicer pa ravno v teh dneh odhajamo na kreativni sestanek na Golte, kjer naša ekipa že tradicionalno ustvarja nove sezone, ko se vrnem, bom lahko povedal kaj več o idejah.

Če sem prav razumela, je menjavanje voditeljic nekakšno spogledovanje z resničnostnim šovom?

Recimo, da je to to. Tudi druge ideje so še, ki pa jih raje ne bi izdal, da jih ne bo pograbila kakšna konkurenčna hiša.

Seveda ob novi oddaji ne moremo mimo vprašanja, ali bosta z Jasno Kuljaj morda spet združila moči?

Ne, že v zadnji sezoni Na zdravja je ni bilo, tako se pri sodelovanju s Planet TV nismo z njo nič dogovarjali.

Pravite, da sodelovanja ne bo, glede na to, da Jasna promovira cviček, za vas pa vem, da ste poznavalec in ljubitelj vin. Se bosta še kdaj podružila ob kozarčku rujnega ali je vajino poglavje zaključeno?

Slovenija je majhna in hitro se zgodi, da mine nekaj let in se zamenja nekaj služb in se spet srečaš z istimi ljudmi. Je res, da se v zadnjem času nisva nič slišala. Kar se pa cvička tiče, sem pa vedno rad njo in ostale Dolenjce zbadal, da je cviček v redu, a da imam raje vino.

Ob vikendih imate na Radiu 1 tudi pogovorno oddajo Zajtrk z zvezdami. Tam ostajate tudi z jesenjo?

Seveda, oddaja se približuje številki 200, v kateri bomo gostili posebnega gosta. Obljubljeno imam, da bo to predsednik države gospod Borut Pahor. Mogoče to ni najbolj pametno, da razkrijem, a naj zveni kot obveza oziroma obljuba, ki jo je njegov kabinet dal. Oddaja ostaja in včasih še sam ne morem verjeti, da se je nabralo toliko znanih Slovencev, da se počasi seznam oži. Ko mi kdo predlaga, pa tega bi lahko imel, pogosto lahko le odgovorim, žal, smo ga že gostili.

Kako vam uspe krmariti med radiem in televizijo?

Za zdaj ni problema, a ko sem bil v čevljih Denisa Avdića in sem ustvarjal jutranji radijski program, takrat se je delo preveč križalo in podvajalo. Zajtrk z zvezdami je posnet vnaprej in z gosti se dogovorim za neki primeren termin, in to mi vzame nekaj ur na teden, medtem ko televizija ostaja moj primarni medij.

V oddaji je predvsem narodno-zabavna glasba. Vam je ta zvrst glasbe všeč oziroma katera je vaša najljubša? Kaj poslušate?

Prav gotovo mi je, a poslušam tudi drugo glasbo. Moram pa poudariti, da se bomo v Raketi za kakšen odstotek bolj posvetili tudi zabavni glasbi, da ne bo tako tipično narodno-zabavna. Seveda pa je harmonika obvezna. Drugače pa poslušam narodno-zabavno glasbo, saj sem se v letih, ko sem vodil oddajo s takšnim formatom, ogromno naučil o njej. Izgubil sem tudi ogromno predsodkov, ki so pred desetimi leti, ko sem začel voditi Raketo pod kozolcem, prav gotovo bili. Ravno prejšnjo soboto sem bil na obletnici Avsenikove glasbe v Begunjah in osrednji koncert je bil fantastičen spektakel, da vsak, ki ga je slišal, ni mogel reči niti ene slabe besede o narodno-zabavni glasbi. Res je, da ima veliko različnih oblik in nivojev, da je poplava ansamblov, a jedro ostaja takšno, da je to slovenska glasba. Harmonika ima od nekdaj in bo tudi vedno imela mesto v slovenski glasbi, tako da si zasluži tudi kakšno televizijsko oddajo.

Marsikdo pa ne ve, da niste samo ljubitelj glasbe, tudi kitaro igrate. Če imam prave informacije, ste sodelovali tudi z zelo priljubljeno skupino Tabu ...

No, malce drugače je bilo, takrat se je skupini reklo Kobra, in ko smo se razšli, se je jedro naše skupine reorganiziralo in nastala je skupina Tabu. Z nami je občasno prepevala tudi Nina, ki je bila potem prva pevka skupine Tabu. Je pa res, da mi pri takem delu, čeprav vodim narodno-zabavno oddajo, zelo prav pride, da sem glasbeno univerzalen. Igral sem kitaro, igral sem v rok bendu, če pogledam svojo zbirko albumov, imam največ klasične glasbe. Širina zelo pomaga, da lažje ločim zrno od plevel.

Če se vseeno vrneva malo h Kobri ...

Ja, to je bilo obdobje Bon Jovija in Guns'n'Roses. Igral sem solo kitaro, imel pa sem tudi dolge lase, vsi smo jih imeli. Pozna osemdeseta in devetdeseta.

Je veliko pozdravljanj na ulicah ali še vedno najdete svoj mir?

Normalno živim in zdi se mi, da bolj ko se obnašaš kot normalen človek, lažje s tem opraviš. Če grem na dopust ali na kosilo, bi bil tam rad s svojo družino in se ukvarjal z njimi. Ne želim si biti ves čas v službi voditelja, a če nekdo prijazno pristopi do mene, se pogovorim in dam kakšen podpis.

Kako pa potem najdete miren kraj za oddih. So to oddaljeni kraji ali se da v Sloveniji mirno počivati?

Bolj ko greš v divje kraje, več je miru, a ponavadi povsod po svetu srečaš kakšnega Slovenca. Trenutno nam je daleč najboljši dopust jadranje, kjer ni teh težav, da bi te kdo ogovarjal. Če se pa že srečamo s Slovenci, se pa jadralci med sabo zelo dobro pomenkujemo. Veliko se ukvarjam s športnim plezanjem, in če se le da, plezam na naravnih plezališčih, ki jih Primorska ima kar nekaj. Ljudje pri plezanju so tudi blazno skulirani, in zadnja stvar, ki bi jo omenili v pogovoru, je, ti si pa tisti s televizije.

Zoja Ahlin za revijo Nova