Danilo Flakus: Pomembne so izkušnje in pridne roke

Enolog Danilo Flakus uspešno vodi vinsko klet Dveri-Pax. (foto: Uroš Modlic) Uroš Modlic
Vir: Story
22. 8. 2015

Enolog Danilo Flakus je pred dvema letoma prevzel vodenje jareninske kleti Dveri-Pax. Uspešen poznavalec vinske kulture, ki je svoje znanje dobrih 17 let kalil v Vinagovi kleti, je pred kratkim predstavil novo zgodbo prenovljenega, skoraj 900 let starega dvorca.

Story: Kot direktor nimate samo naloge voditi odlično vinsko klet, ampak prevzemate dela tudi kot hišni enolog. Nam zaupate kaj več o svoji ljubezni, povezani z vinom?

Pridelava vina ni samo posel, ampak zahteva predanost, veliko časa, znanja in pozornosti. Trto v vinogradu je treba spremljati vse leto, saj se kletarjenje ne začne samo jeseni, ko dobiš grozdje v klet. Karkoli počnemo, je uspešnejše, če delamo s srcem. Pri vsakem našem projektu se pozna, če je voden in izveden s predanostjo in spoštovanjem.

Story: Vaša vinska klet je pred kratkim posegla po najvišjih priznanjih na prestižnem in hkrati največjem svetovnem izboru vin Decanter v Londonu. Nam zaupate, za kakšno tekmovanje gre in kaj to sploh pomeni?

Od leta 2004 revija Decanter organizira mednarodno ocenjevanje vin Decanter World Wine Awards - DWWA. DWWA je največji vinski dogodek in najprestižnejše vinsko ocenjevanje na svetu. Na prvem DWWA leta 2004 je sodelovalo 4500 vin z vsega sveta. Strma rast udeleženih vin je dokaz, da vinarji z vsega sveta zaupajo temu ocenjevanju. Decanterjevi ocenjevalci so izjemni vinski poznavalci posameznih regij, med njimi je ogromno nosilcev prestižnega naslova Master of Wine. Slovenski vinarji so že nekaj let prisotni na DWWA. Velik dosežek za Slovenijo je bil, po zaslugi Roberta Gorjaka, ustanovitev samostojne ocenjevalne regije, ki enakopravno podeljuje medalje in regionalnega prvaka (v primeru zlatih odličij). Naša, slovenska, odličja (sicer manjše ocenjevalne pokrajine) so enakovredna ostalim in na istem visokem nivoju, z istim razpoznavnim imenom (Decanter), kar lahko Slovenci štejemo kot prednost in veliko pomoč za dvig razpoznavnosti slovenskih vin.

Story: Modra frankinja in modri pinot sta dobila srebrni priznanji. Za rdeča vina je to res velika pohvala?

Štajerci v preteklosti nismo bili znani po rdečih vinih, zadnje čase pa dokazujemo, da se pri nas da pridelati rdeča vina vrhunske kakovosti. Grozdje obeh sort pridelujemo na naših najboljših legah na Vajgnu in na področju Kapele. Vino zorimo v lesenih hrastovih sodih in pozneje še v steklenicah. Najbolj smo ponosni na medaljo International Trophy za šipon, slamno vino 2009, ki smo jo dobili na ocenjevanju Decanter, prav tako smo na drugih mednarodnih ocenjevanjih, kot je AWC Wienna, vedno v družbi velikih.

Story: Vsekakor je pridelovanje vina povezano z določenim znanjem. S čim se ponaša Dveri-Pax in na čem gradite svojo vrhunsko kakovost?

Svojo kakovost gradimo na do narave prijazni pridelavi lastnega grozdja in pozneje kletarjenju, ki svežim vinom ohranja čim večje sortne značilnosti posameznih vin. Vina, zorjena v lesenih sodih, pa pridobijo žlahten okus. Pridelava vina zahteva veliko znanja, ki ga je treba vseskozi nadgrajevati. Pomembne so seveda tudi izkušnje in pridne, pridne roke.

Story: Pred kratkim ste predstavili tudi prenovljen Jareninski dvorec. Dve leti trajajoč projekt obnove je imel kar številne izzive. Kako so potekala dela in s čim ste se morali spopadati?

Projekt obnove dvorca je bil kar velik izziv. Stavba je kulturni spomenik prve kategorije, zato je bilo potrebnega ogromno usklajevanja med nami kot bodočimi uporabniki, našimi lastniki, ki so celotno obnovo financirali, in zavodom za varstvo kulturne dediščine. Bilo je burno, naporno, vsi sodelujoči imamo kakšen siv las več, vendar mislim, da nam je obnova uspela. Srečen sem, da smo rešili propadajočo staro stavbo.

Story: Dvorec je zasijal v povsem novi luči, se pa še ukvarjate z okolico. Kaj vse je še treba postoriti in v kakšni ponudbi bodo gostje lahko uživali?

Želeli smo ne samo obnoviti propadajoči dvorec, ampak mu dati tudi vsebino, da bo zaživel kot nekoč. Naši lastniki pravijo, da so uživali sadove tega posestva 800 let, zato ga je zdaj vredno obnoviti in mu dati nekdanjo veljavo. V dvorcu smo uredili novo vinoteko, torej tja smo preselili prodajo vina. Obnovili in opremili smo kuhinjo, saj želimo goste tudi kulinarično razvajati. Saj veste, hrana in vino gresta z roko v roki. Trenutno sicer ponujamo samo hladne narezke, prigrizke, različne vrste sira. V prihodnosti razmišljamo o top kuhinji, o ekološki hrani, pridelani na našem posestvu ... Dvorec ima zdaj obnovljeno fasado, streho, zamenjana so vsa okna, urejena sta prezračevanje in ogrevanje. V celoti je prenovljeno pritličje. Prvo nadstropje še čaka na prenovo. Tam še urejamo dva apartmaja, tako da bomo lahko gostom ponudili tudi prenočišče.

Story: Vašo prenovljeno vinsko klet pa je uporabil tudi Jan Plestenjak v sodelovanju z Modrijani. Nam zaupate kaj o tem?

Ni kaj dosti za zaupati. Neki popoldan so prišli, naredili so posnetke, snemanje se je zavleklo v noč in so odšli. Večje sodelovanje se pozneje ni razvilo, ampak nikoli se ne ve.

Napisala MIMA
Fotografije Uroš Modlic

Značke: Danilo Flakus
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 33/2015

Story 33/2015, od 13. 08. 2015