Ditka: "Svojo ljubezen sem našla"

Ditka (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
17. 7. 2014

Pevka, ki s svojim glasom in kitaro navduši, kjerkoli se pojavi. Preprosto dekle, ki rada poje in igra. Po Sloveniji jo lahko spremljate na vseh večjih prireditvah, v tujini pa je Ditka že lani pustila pečat, ko se je na prestižnem skladateljskem tekmovanju v Londonu (UK Songwriting contest) s svojo pesmijo Dreamer uvrstila med najboljših deset.

Kaj je tisto, kar vas najbolj privlači pri glasbi?

To, da se ob njej popolnoma sprostim, uživam, izrazim svoja čustva in odjadram v neki nov svet, ki je čudovit.

Če primerjate svoj slog in slog tuje zvezde, kateri zvezdnici ste najbolj blizu?

Svoj stil bi primerjala z glasbenicami, ki jih na odru vedno spremlja tudi instrument. Tako kot mene kitara. Izpostavila bi KT Tunstall in Taylor Swift, saj sta obe kitaristki, in Norah Jones ter Birdy. Slednji sta sicer pianistki, ampak sta na pogled zelo preprosti, kar ju poveže z mano. Žanri vseh omenjenih glasbenic pa se prepletajo v moji glasbi.

Kaj vam daje največjo inspiracijo? Narava, mir, prijatelji, kaj drugega?

Navadno me najbolj navdihujejo različni dogodki, ki jih doživim. Najbolje pišem o tistem, kar sem izkusila in občutila. Včasih dobim idejo tudi, ko pogledam kakšen dober film.

Kako bi se v enem stavku opisali popolnemu neznancu?

Preprosta, iskrena, prijazna, vedno pripravljena pomagati in predana glasbi.

Koliko je po vašem mnenju kvalitete v našem glasbenem prostoru?

Ogromno. V Sloveniji imamo veliko odličnih, kvalitetnih glasbenikov, ki pa žal ostajajo neprepoznavni, vsaj večina. Ogromno je mladih, ki so iz dneva v dan boljši, ampak ne dobijo priložnosti, da bi svoj talent in trud pokazali širni Sloveniji. Menim, da imamo mladi premalo možnosti, da bi se lahko pokazali širši publiki. Večina tistih, ki delajo kvalitetno glasbo, se izogiba različnim resničnostnim šovom, kjer sicer doživiš svojih pet minut slave, ampak kakor hitro prideš na vrh, tako hitro te tudi pozabijo. Tako je ves tvoj trud zaman. Glede na veliko količino kvalitetne glasbe, ki jo imamo, pa se v medijih te predstavlja minimalni delček.

Kaj pa ljubezen ... Ste že našli čas zanjo ali jo še iščete?

Za ljubezen, takšno in drugačno, je vedno čas. Brez nje bi bilo življenje prazno. Svojo ljubezen sem našla. Vsekakor pa vsak dan znova odkrivam nove radosti tega čudovitega čustva.

Kaj je po vaših merilih idealen partner?

Nekdo, ki te podpira pri tistem, kar rad počneš. Se veseli s tabo ob tvojih uspehih in ti zagotavlja oporo, ko ne gre vse, kot si si zamislil. Nekdo, ki se ti večkrat na dan nasmehne samo zato, ker je vesel, da si v njegovi bližini. Imaš z njim skupne interese, nikoli ne zmanjka besed za pogovor in smeh, ima smisel za humor, je prijazen, ima cilje v življenju, ki jim sledi, je čustveno stabilen in si lahko z njim točno to, kar si, brez zadrege in pretvarjanj.

Ditka

Oče je vaš veliki podpornik in zaveznik. V njem vidite tudi najboljšega prijatelja?

Oče je moj velik podpornik in zaveznik, ne le na področju glasbe, ampak nasploh v življenju. On me je navdušil nad glasbo in me vodil vse od mojih začetkov, nekje pred desetimi leti, do zdaj, ko sva postala prava partnerja in vedno več ustvarjava skupaj. Naučil me je imeti rad glasbo. Zelo sem vesela, da imam ob sebi nekoga, kot je on. Brez njega ne bi bila tu, kjer trenutno sem. Ob tem moram omeniti tudi mamo in sestro ter to, da mi vsa družina stoji ob strani, me podpira in spremlja ob vseh glasbenih udejstvovanjih. Z očetom sva si zelo podobna tudi karakterno, zaradi česar se včasih tudi malo sporečeva, ampak le zato, ker oba želiva narediti najbolje, kar zmoreva. Je moj zaupnik, podpornik, učitelj, prijatelj, vzornik in, kar mi največ pomeni, najboljši oče.

Kje si nekoč želite zaigrati?

Moja velika želja in hkrati cilj je, da se nekoč skupaj z bendom odpravim na turnejo po Evropi. Če izpostavim konkreten prostor, pa bi nekoč imela koncert v Royal Albert Hallu v Londonu.

Kaj je za vas največja vrednota?

Zdravje in družina. Če si zdrav, imaš dobre odnose, si ljubljen in imaš podporo najbližjih, to za sabo potegne še vse druge vrednote, kot so zadovoljstvo, veselje, sreča, užitek v glasbi ...

Številni pravijo, da bi lahko bili slovenska Taylor Swift, ker imate vse predispozicije. Kaj menite o tem?

To je zame kompliment, saj je Taylor izjemna glasbenica in svetovna zvezda. Vsekakor pa ne želim biti slovenska Taylor Swift, niti katera druga glasbenica. Želim biti jaz, Ditka, s svojo zgodbo in s svojim glasbenim slogom.

Vaš prvenec, plošča je zunaj, na njej je sodeloval tudi Hamo. Kako sta se našla z njim?

Oktobra lani je izšla moja prva zgoščenka z naslovom Ne bodi kot drugi. Hamo je sodeloval pri dveh skladbah kot soavtor aranžmaja. Spoznala sva se pred dvema letoma, ko sva skupaj nastopila na prireditvi ob odprtju evropske prestolnice kulture v Slovenj Gradcu. Hamo je takrat sam stopil do mene, mi čestital za moj nastop in to je bil začetek sodelovanja. Je dober glasbenik z zanimivimi idejami.

Ko čas zavrtite za pet let naprej, kje se vidite?

Vidim se kot uspešno glasbenico, uveljavljeno tudi v tujini. Imam svoj krog fanov, ki so mi zvesti, me spremljajo na mojih koncertih in z mano pojejo moje pesmi. Veliko koncertiram in v tem uživam. Hkrati imam uspešno zaključen študij in se v prostem času posvečam poklicu, ki ga z veseljem opravljam. Sem zadovoljno bitje, ki uživa življenje.

Kam vas je odneslo letos poleti?

Najprej v Zagreb na Festival Inmusic, kjer sem se naužila divje glasbe. Vsekakor na morje - Krk, kamor redno zahajam že osem let. V sredini julija se odpravljam v Avstrijo v izobraževalni kamp za 'Singer/Songwriterje' (pevce, pisce besedil, op. a.). Septembra pa me bo poneslo najverjetneje na Škotsko. Vsekakor bom čas preživljala tudi v studiu, kjer bomo pripravljali nove skladbe, veliko pa bom letošnje poletje tudi na odru, čakajo me številni koncerti.

Napisal: Domen Mavrič

Značke: Ditka Dreamer
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 29/2014

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 29/2014

Story Story 29/2014, od 10. 07. 2014