Erazem B. Pintar bi 'resetiral' Slovenijo

Erazem B. Pintar (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
29. 8. 2014

S podjetnikom, piscem, očetom in hedoni­stom smo poklepetali o trenutni politični situ­aciji, o tem, da bi 'resetiral' Slovenijo, in kaj predlaga mladim. 

Story: Vas je kdaj zamikalo, da bi se podali v politične vode, se vam zdi, da imate potrebne izkušnje?

Nikoli. Vsaj ne v pogojih, ki vladajo. Osebno namreč ne verjamem v tak tip demokracije, ki so nam ga prodali, mi pa smo ga, kot že neštetokrat bolj papeški od papeža, miže kupili. Že sistem sam je za Slovenijo neprimeren, koruptiven, neefikasen. Navadnim delovnim ljudem ne zagotavlja nič razen neskončne pravice, da nagajajo. Na papirju, seveda. Ljudje pa si želijo osnovnih kvalitet življenja, ne pa možnosti nagajanja. Enako velja za upokojence.

Story: Ste presenečeni nad izidom volitev?

Nisem. Ljudje si po eni strani želijo sprememb, po drugi strani pa niso pripravljeni nič narediti. Nič tvegati. Poleg tega v državi še vedno živi preveč ljudi, ki jim kaotičnost sistema ustreza, saj dobro in brezstresno živijo za zelo malo ali nič dela. Tukaj mislim predvsem na državno upravo. Nadalje ta zmeda idealno ustreza prav tistim, ki imajo v rokah mehanizme, da bi jo končali. Začaran krog družbenega kaosa, ki se težko odvrti sam oziroma po mirni poti. Primeri so redki. Upam, da bomo kot narod imeli srečo in ne bo prišlo do prelivanja krvi. Smo pa v zgodovini nekaj tovrstnih jokerjev že porabili, mar ne?

Story: Volivci, naveličani starih obrazov, so se odločili za sveže politične akterje, mislite, da se bo v naši državi zdaj končno kaj obrnilo na bolje?

Sam nimam občutka, da gre za kakšne nove obraze. Ljudje so, kot že nekajkrat, volili po logiki čim manjšega zla. Če je najboljša izbira najboljša le zato, ker zna biti najmanj slaba, je to en drek od volitev. Osebno komaj čakam, da bi se na političnem prizorišču dejansko pojavil nekdo, ki bi združeval poštenje, hrabrost, znanje in karizmo. Ter vizijo! Vse drugo so le neskončni kompromisi. Želim si, da za večino Slovencev volitve postanejo spet pravica, ne da so le dolžnost. Pravica te osrečuje, radosti, dolžnost le obremenjuje in mori. Verjamem, da tista večina Slovencev, ki ni ideološko obremenjena, čuti enako. Na žalost so ideološko svobodni ljudje vedno manj agresivni in manj zagrizeni od vernikov katerekoli ideologije. V družbi desetih ljudi sta lahko samo dva fanatika, pa se na koncu vsi sprejo.

Story: Bi sinovoma, ko bo čas, priporočili tujino, kar se tiče izobrazbe in kariernih priložnosti?

Ne le sinovoma, mladim je treba povedati, da njihova nova domovina ne šteje le dveh milijonov ljudi, temveč več kot 300 milijonov. Znajo jezike, računalniško so pismeni, 'jebeš vse skupaj'. Na Bled, Pohorje in v Piran boš lahko prišel s svojim letalom in dajal dobre napitnine. Če te bo volja, tudi ostal. Ne želim povedati mladini, naj vsi gredo, temveč to, da naj ne jamrajo. Alternativa je! Če so dobri in če jo želijo.

Story: Ali kot oče drugače gledate na trenutno situacijo in življenje na splošno?

Da. Bolj me skrbi. Do zdaj sem imel dve domovini, za vsako sem bil v vojski. Za vsako sem se boril. Rad bi enkrat pokazal otrokoma, da ne zastonj. Rad bi, da sploh imata domovino. Rad bi, da mi na stara leta ne rečeta: "Kako ste lahko tako zelo zasrali?"

Story: Smo sredi poletje, za nekatere najbolj erotičen letni čas, tudi za vas? Kako ga najraje preživljate?

Čim večji del poletja z družino poskusimo preživeti na čolnu. Lovimo ribe, kuhamo, plavamo in športamo. To poskušamo početi kar nekaj vikendov, včasih tudi vmes. Konvencionalnega dopusta nimamo, sem vsak dan na mailih in telefonih, če je potrebno, sem v dveh urah v Ljubljani ali v šestih v Münchnu. Za posel so res težki časi. Le pri nas, seveda.

Story: Vem, da je to prežvečena tema, a vseeno. Ste še vedno ljubitelj mičnih gospodičen ali je od zdaj vsa pozornost namenjena družini?

Že leta in leta se izogibam komentarjem na osebno življenje. Prvič je to ponavadi zlorabljeno, drugič res ne verjamem, da to kogarkoli zanima, tretjič je daleč od nečesa, kar rad počnem, ni del 'opinion makinga'. Te stvari ima vsak par rešene po svoje, razen seveda tiste večine parov, ki tega nimajo rešenega. Moja pozornost do družine je ogromna, kar pa ne pomeni, da moram zdaj postati kravji rep, mar ne?

Napisala Ana Fetih

Fotografije Grega Gulin, osebni arhiv