Erazem B. Pintar: “Otrok je spremenil moje življenje”

Erazem B. Pintar: “Otrok je spremenil moje življenje” (foto: Story press) Story press
Vir: Story
17. 7. 2012

Vsestranski podjetnik Erazem B. Pintar kot vsako poletje tudi to veliko uživa na morju. A tokrat tudi v družbi svoje partnerice Teje in sinka Leva Oscarja, ki bo kmalu dopolnil leto dni. Čeprav se številni bojijo na ladjo z otročkom, pa je Erazem - kot pravi inovator - poskrbel, da je tudi Levčku prijetno, saj mu je med drugim namestil gugalnico, ki je v marini prava atrakcija.

Story: Lev bo kmalu star leto dni. Kaj si boste iz tega leta najbolj zapomnili?

Dan, ko se je Lev rodil, je bil do zdaj najsrečnejši dan v mojem življenju. In to neopisljivo srečo čutim vsak dan od takrat. Ne morem reči, da me je to presenetilo, ne nazadnje sem videl, kako so se odzvali nekateri prijatelji, pa tudi sam sebe zelo dobro poznam. Najbolj pa si bom zapomnil prvi teden, ko so me vsi strašili, da bom neprespan, ker Lev ne bo spal na začetku. Dejstvo je bilo, da je on spal kot top, jaz pa ne. "Ali diha? Ali ... ahhh?" Kar se njegovega spanja tiče, imava res srečo, že ves čas noči cele prespi.

Story: Priznajte, da vas je otrok precej spremenil! (smeh)

Ne, otrok ni spremenil mene. Otrok je spremenil moje življenje. Moj urnik, moje navade, moje razvade, moje prioritete. Spet pa nič takega, česar ne bi pričakoval. Ne nazadnje se dogajajo same lepe stvari.

Story: Poleti ste vedno najbolj uživali na vodi. Kako je s tem letos?

Lev na morju uživa. Ogromno je v vodi, rad se igra s kamni in školjkami, tudi z opremo in orodjem, z vsem, kar niso igrače. Na morje s Tejo jemljeva še Tejino mamo, torej Levovo babico, ki naju, no, predvsem Tejo, precej razbremeni. Pa tudi sicer se odlično razumemo. Je zelo mladostna, polna pozitivne energije, zelo pridna in pedantna ter se nikoli ne vtika v nobeno stvar, kar bi naju lahko zmotilo. Skratka, moj tip ženske. No, naj povem, da čeprav sem Leva naredil precej pozno, ima še vedno tudi tri prababice in enega pradedka.

Story: Je Levova gugalnica na vašem čolnu res prava atrakcija v marini?

Ne vem, zakaj se ljudje tako čudijo tej gugalnici. Ko hodijo mimo, se smejijo, veliko ljudi ga fotografira. Gre za povsem preprosto in logično idejo. Ker sem videl, kako uživa v gugalnici doma, sem nanjo namestil karabine in tako jo lahko pripnem na več za to pripravljenih mest, na primer v dnevno sobo, mojo delavnico, kjer me lahko tako opazuje, ko kaj delam, in tudi na barko. Na barki je to še posebej praktično, saj če sva s Tejo sama, mora ona, kot mati kapetanka, med izplutjem in vplutjem postati moj mornar in Lev bi privezan v lupinico medtem pop..., mislim reči ponorel. Tako pa binglja v gugalnici in opazuje vse, kar se dogaja, ven pa ne more sam. Res praktično.

Story: Kako Lev zdrži cele dneve na ladji?

Uživa. S Tejo ali z mano kdaj vmes sicer tudi odplava na kakšno lepo malo plažico, sicer pa mu tudi na barki ni nič hudega. Igra se, kopa v malem bazenčku, ki ga napihnem zanj ... Tega, da mora cela družina, v kateri so bili desetletja navtiki, potem ko pridejo otroci, vikende in dopuste preživljati v kakšni prikolici, ker je to pač kakor edino sprejemljivo za otroke, ne bom nikoli niti razumel niti pri sebi dopustil. V milijon stvareh se je treba prilagoditi otroku, vendar visoko stopnjo prilagodljivosti pričakujem tudi od njega. Ne glede na starost. Brezkompromisna ljubezen do otroka nima nobene zveze s tem, da bi se starši morali pustiti direktno maltretirati. To ni dobro niti zanje niti za otroka in niti za odnos.

Story: Vas okoli Krka še sploh kaj preseneti ali imate obalo povsem pod kontrolo?

Jadran je neskončni izvor še neodkritih zalivčkov, uval, podvodnih in nadvodnih bogastev flore in favne. Ljudje, ki tako poveličujejo trope, se te veličine Jadrana ne zavedajo. Razlika med Jadranskim morjem in razvpitimi destinacijami, pa naj gre za Bahame, Sejšele, Kubo, Tajsko ali Key West, je takšna kot razlika med Las Vegasom in na primer Parizom. Las Vegas je lepo videti, preživeti tam kakšen teden, je pa utrujajoč in se ga naveličaš. V Pariz pa bi se lahko človek vračal in vračal. Lahko bi živel tam. Kot na Jadranu.

Story: Kako kaj ribolov to sezono?

Hmm, (smeh) uboge ribe. Res, zadnja leta z lahkoto nalovim za svojo in še kakšno sosedno posadko, tako da sem res zadovoljen. Podvodni ribolov je tisto, kar me najbolj veže na morje. Pa tukaj ne gre samo za lov. Gre za sprostitev, opazovanje, podvodne sprehode, rekreacijo. Tehniko in strategijo sem malo prilagodil dejstvu, da se staram, kot tudi odgovornosti, da sem zdaj tudi oče. Tako sem črtal globoke adrenalinske potope ter večminutna brezzračna čakanja na zobatce in jih nadomestil z lovom na brancine, orade, pice in salpe.

Story: Če se ne motim, ste pred časom omenili, da bosta s Tejo po letu dni začela načrtovati drugega otroka ...

Da, Teja bi rada avgusta ponovno zanosila. Zakaj ravno avgusta, ne vem, vendar ima to vse preračunano in usklajeno s službo, dopustom in še marsičim. Je tako kot jaz, velik racionalist. Hoče pa tokrat hčer. Sem že bral teorijo in zadnjič na Tejinem rojstnodnevnem koktajl partyju o tem debatiral z dr. Pušenjakom. Pa da vidimo ...

Story: Koliko otrok pa si želita?

Za zdaj dva, a nikoli ne veš. Če imaš kot starš z otroki pozitivne izkušnje, te navadno potem nekaj let pozneje zagrabi nostalgija po občutkih, ki jih v hišo prinese dojenček, mar ne?

Nova Story že v prodaji

Story