Eva Irgl in Luka Ličar: Načrtujeta skupno prihodnost

Eva in Luka (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
18. 9. 2012

Revija Nova je pred kratkim ujela najlepšo poslanko Evo Irgl na pijači s postavnim dolgolascem. Ko smo jo poklicali, da nam pove, kdo je njen skrivnostni spremljevalec, pa nas je Eva prijetno presenet

Story: Slišimo, da ste se zaljubili ...

Tudi. (smeh)

Story: Vam je ljubezen v življenju zelo pomembna?

To je približno tako, kot če bi me vprašali, ali za življenje potrebujete kisik!

Story: Kaj ima Luka Ličar, da vas je osvojil?

Nekoč sem za vašo revijo že povedala, da me lahko duhovit, inteligenten, spontan in iskriv moški v trenutku očara. Vse to pa moj Luka ima. Poleg tega pa je še fizično privlačen in seksi. (smeh) Da ne govorim o barvi glasu, ki vsakega očara, ko spregovori.

Story: Kako sta se spoznala?

Zanimivo. Glede na to, kaj on počne in s čim se ukvarjam sama, je bilo zelo malo možnosti, da bi se lahko kje srečala. Zato lahko rečem, da je šlo za prijetno naključje, ki se ga oba rada spominjava. V državnem zboru imamo poslanke in poslanci prek poslanskih skupin možnost izpopolnjevanja tujih jezikov in jezikovna šola Candor Dominko mi je dodelila Luko, da vadiva konverzacijo. Tako sva se spoznala.

Story: Kdaj ste se zavedeli, da vam je všeč in da ste vi njemu?

Luku sem bila všeč že, ko je prvič vstopil v mojo pisarno, čeprav tega ne bo priznal za nič na svetu. (smeh) Sicer pa sva se tega, da je med nama privlačnost, zavedela v trenutku, ko sva oba z neverjetno hitrostjo ustavila vrata dvigala, da se ne bi zaprla med nama. (smeh) Naključje je očitno hotelo, da sem po res dolgem času na prigovarjanje najinega skupnega prijatelja Sergeja (glasbenik Sergej Pobegajlo, op. a.) vendarle odšla v Orto bar na koncert, kjer sem srečala Luko. Priznam, takrat sem se dokončno zaljubila. Moja poslanska kolegica, ki je bila tisti večer z mano, mi je naslednji dan rekla, da me še ni videla tako vesele in srečne.

Story: Vas smo vajeni v kostimčkih, Luka pa je bolj rokerski tip moškega. Na prvi pogled se zato razlikujeta, ampak znano je, da ste po duši rokerica, kajne?

Pravzaprav se ne razlikujeva tako zelo v tem smislu. Tudi oblačila, ki jih nosim v državnem zboru, so sicer narejena po pravilih protokola, ampak so kljub temu drzna, drugačna, včasih tudi malo rokerska. In ja, to ni nič novega, da sta mi tovrstna glasba in takšen slog všeč.

Story: Pripisovali so vam afero s poslanskim kolegom, zdaj ministrom Černačem. Ves čas ste govorili, da ni vaš tip moškega, zdaj pa bodo to verjetno spoznali tudi skeptiki!

Nekaterih ne prepriča nič. Ne glede na argumente in resnico. Še naprej bodo, kljub zavedanju, da povzročajo bolečino, ponavljali laži. Govoric se ne da ustaviti, so kot snežna kepa, ki jo spustiš po hribu navzdol. Prepričana sem, da se bodo pojavljale tudi v zvezi z nama, vendar sva pomirjena, ker se imava rada in veva, kaj je res in kaj ni. Preden sva se odločila za ta pogovor, sva se veliko pogovarjala o tem. Oba sva se nam-reč zavedala, da zaradi moje izpostavljenosti in zaradi funkcije, ki jo opravljam, najina zveza ne bo najlažja. Vendar vem, da bo večina ljudi, ki me pozna ali pa le spremlja od daleč, vesela, da sem našla nekoga, ki me 'dela' srečno. Morda bodo zdaj tudi moje razprave v državnem zboru malce drugačne. (smeh)

Story: Domnevam, da ste imeli na izbiro kar nekaj kandidatov, na koncu pa vas je očaral Luka. Kaj ima on, česar drugi nimajo?

Vanj sem se zaljubila. (smeh) Sicer pa sem na vaše vprašanje odgovorila že na začetku tega pogovora, lahko pa dodam, da sva skupaj sproščena, se veliko smejiva, igrava na kitaro in zraven pojeva ter se - takrat ko sva skupaj - trudiva imeti lepo.

Story: Zanimivo je, da imata oba izkušnje z radiem, kajne?

Res je, sama sem vrsto let delala na različnih radijskih postajah, tako da zelo dobro poznam to delo. Od vseh medijev mi je prav radio najljubši. To, da Luka dela na radiu in tudi na televiziji, da hodi po podobni poti, kot sem nekoč jaz, naju oba utrjuje v prepričanju, da imava tudi po tej plati veliko skupnega. Oba imava rada lep jezik, velikokrat si kaj drug drugemu prebereva na glas in rada prisluhneva ljudem, ki ga z občutkom in natančno izbiro besed uporabljajo - tudi v narečju. Zavedava pa se, kako pomembna je pravilna raba v javnosti. Tako v politiki kot tudi v medijih. Lepa, pravilna slovenščina namreč izgublja svoje mesto.

Story: Tudi glasbeni okus imata podoben, saj sta bila menda skupaj na Metalcampu ...

Očitno vse informacije pridejo do vas. (smeh) Nedvomno sem ga očarala tudi s tem, ker po njegovem mnenju poslušam odlično glasbo, s čimer pa se seveda tudi sama strinjam. Mogoče nama v prihodnje uspe skupaj pogledati koncert Sonate Arctice ali pa Within Temptation. Gre za glasbene skupine, ki niso poznane širšemu občinstvu, niso del trendovske glasbene mašinerije, vendar te zaradi harmonije, besedil, energičnosti in melodičnosti povsem prevzamejo.

Story: Menda skupaj tudi tečeta, se rekreirata, kajne?

Tek nama pomeni sprostitev, je nekaj, v čemer oba uživava, čeprav je Luka danes v boljši tekaški formi, kot sem sama, kar pomeni, da bom morala to nadoknaditi. (smeh) Včasih sem se udeleževala polmaratonov, zdaj pa se nanj pripravlja Luka.

Story: Kaj pa je največja razlika med vama?

Največja razlika je ta, da ima Luka daljše lase kot jaz. (smeh)

Story: Ste se trudili zvezo na začetku skrivati?

Ne bi rekla, da sva jo ravno skrivala, je pa vsekakor nisva obešala na veliki zvon, saj se nisva želela - vsaj na začetku - spoznavati vsem na očeh. Morala sva se sama prepričati o trdnosti povezanosti, preden bi jo javno potrdila. Je bilo pa seveda jasno, da dolgo tega ne bi več mogla skrivati. To ste prvi dokazali prav vi, ko ste naju ujeli na pijači in fotografirali. To pač prinaša izpostavljenost.

Story: Ali je Luka že član vaše stranke? Je politična pripadnost pomembna za vajino zvezo?

Ne, ni. (smeh) Je pa zanimivo, da je eden prvih dogodkov, kamor sem ga peljala, bila prav poroka mojega poslanskega kolega. Že takoj se je moral srečati tako s predsednikom vlade Janezom Janšo kot njegovo ženo Urško. Moram reči, da se je kar dobro držal. (smeh) Manjša zagata se mi je pripetila, ko sem ga predstavljala Urški - ko je povprašala po njem in sem se v zadregi malce obotavljala, je kar sam vskočil in se v šali predstavil kot moj šofer. (smeh)

Story: Ste že spoznali njegove starše in on vaše?

Kar nekaj časa sta za najino zvezo vedeli le najini mami, ki sva jima zabičala, naj o tem nikomur ne govorita. Tega sta se tudi vestno držali, čeprav ne zlahka. Ko sva se vračala z dopusta in naju je na letališče prišel iskat moj oče, sem klicala mamo in jo vprašala, ali oče sploh ve, da ima Luka dolge lase. Očetu tega seveda ni povedala, je pa srečanje minilo nadvse prijetno in oče naju je nenačrtovano zapeljal še do moje mame. Luka dejansko ni imel izbire, kot da spozna mojo družino. Pred srečanjem z njegovo mamo sem bila precej nervozna in sem imela strašansko tremo. K sreči sem kmalu ugotovila, da ima tremo tudi njegova mama in tako sva se temu prav prijetno nasmejali. Zelo lep način, kako prebiti led. Kot se je Luka prav lepo ujel z mojo družino, sem se tudi sama imela prav prijetno z njegovimi.

Story: Ali načrtujeta skupno prihodnost?

Da.

Story: Ali to pomeni, da si boste zdaj privoščili malo več časa zase, saj ste bili zadnja leta skoraj ves čas zasedeni s službenimi obveznostmi?

Že devet let se polno posvečam politiki, in to nameravam početi tudi v prihodnje, le s tem, da imam zdaj ob sebi človeka, ki me ljubi in mi stoji ob strani. Nedvomno se zdaj počutim bolj varno.

Napisal Sonja Javornik, fotografije Helena Kermelj

Značke: Eva Irgl

Priporočamo