Gašper Rifelj: "Dobil sem trdo kožo"

"Ne izgubljam energije za tiste, ki ti uspehov ne privoščijo" (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
18. 4. 2014

Gašper Rifelj je preteklo leto presenetil z odličnim glasbenim spotom, v katerem je zaigrala tudi Angelca Likovič. Mladi pevec svojih oboževalk ne preseneča samo z dobrim glasom, ampak tudi s stasom.

Kot glasbenik se že nekaj časa uveljavljate na slovenski glasbeni sceni. Kako doživljate svoj vzpon?

Skoraj vse življenje sem že vpet v glasbo. Najprej sem začel z narodno-zabavno zvrstjo, saj je bil moj prvi inštrument, ki sem se ga začel učiti, harmonika. Pozneje pa sem se usmerjal bolj v popularno glasbo. Res je, da je v tem času veliko mladih, ki si želijo uspeti, in sam vidim, da je treba imeti izredno veliko energije, da ljudje tvoje delo opazijo. Vesel sem, da nekako iz leta v leto napredujem, in kar mi je v veliko zadovoljstvo, da ljudje moje skladbe vedno bolj poznajo in jih vzamejo za svoje. To je tudi tisto, kar mi daje energijo, da se trudim in delam naprej.

Pri nas je kar precej dobrih mladih glasbenikov. Kako občutite konkurenco? Bi ji lahko sploh rekli konkurenca?

Nekako se s tem ne obremenjujem, saj se vsak po svoje in na svoj način trudi, da bi ga ljudje opazili. Mislim, da je prava pot ta, da si stvari zastaviš na dolgi rok. Da ustvarjaš glasbo, v katero verjameš, in si iskren do tega, kar delaš. Mislim, da je to najpomembneje in pogoj za to, ali te ljudje sprejmejo ali ne.

Ste morda v tem času občutili tudi že kakšno nevoščljivost?

Res je, da ko si malo bolj izpostavljen, si s tem tudi bolj zanimiv za ljudi. Sam sem v tem času res spoznal, kdo so moji resnični prijatelji, kdo mi stoji ob strani. Vesel sem, da sem si ustvaril krog ljudi, ob katerih se počutim odlično. Ne izgubljam pa energije za tiste, ki ti uspehov ne privoščijo, ki si tudi kaj izmislijo z željo, da bi te prizadeli in ti otežili pot. Dobil sem trdo kožo in se s tem ne ukvarjam več. Energijo raje vlagam v stvari, ki me delajo srečnega, in jo raje delim s tistimi, ki jih imam rad.

Nekako si glasbeniki najdejo svoj stil, imajo svoje idole. Po čem bi lahko rekli, da ste prepoznavni?

V teh letih, odkar bolj resno ustvarjam glasbo, sem se veliko iskal in eksperimentiral. Z leti imaš tudi več izkušenj, znanja in tako tudi svoje skladbe nadgradiš. Vesel sem, da iz skladbe v skladbo rastem, da sem tudi sam avtor, saj je tako skladba še bolj moja. V otroštvu sem seveda spremljal glasbenike, predvsem tuje, kot so Robbie Williams, Michael Buble, George Michael, Bon Jovi. To so imena, ki sem jih poslušal in jih še vedno. V tej smeri si tudi sam želim ustvarjati glasbo oziroma takšna glasba mi je najbolj blizu. Zelo všeč mi je tudi glasba Gibonnija, Cetinskega in Tošeta, ki ga še danes veliko poslušam, in vesel sem, da sem bil lansko leto povabljen v projekt In memoriam Toše. V zadovoljstvo mi je, da smo koncert speljali tudi v Novem mestu.

Že pred nekaj časa ste posneli videospot z Angelco Likovič. Ste se po tistem še kaj slišali, videli?

To je bilo lani, in sicer za skladbo Zadihaj. Zares rad se spominjam tistega snemanja, saj je bilo nadvse zabavno. Gospo Angelco sem spremljal pred tem v vseh oddajah, v katerih je nastopila, in res sem si želel, da prav ona odigra vlogo v mojem spotu. Izredno je simpatična, polna modrosti in takoj sva našla nekaj skupnih točk za pogovor. Družina, cerkev, vera ... Vesel in ponosen sem, da je pustila pečat v mojem videospotu. Nekajkrat sva se slišala, povabila me je tudi, da pridem k njim na morje, kjer imata z možem hišo. Vesel sem, da sva se spoznala, saj je resnično krasna oseba.

Vaši izdelki in glasba so ved­no narejeni na visoki ravni, kar terja določen proračun. Kako si to lahko privoščite? Imate kakšne strice iz ozadja?

Vedno sem se trudil, da sem v skladbo dal vse svoje znanje, ki sem ga takrat imel. Zadnje leto sem veliko delal na sebi, na svojem vokalu, se izobraževal in vesel sem, da se vse skupaj obrestuje. V nov projekt se vedno podam, ko imam dovolj financ, da lahko to zadevo spel­jem. Ker v večini sam vlagam v svojo kariero, delam tudi druge stvari, da si vse to privoščim. Poleg študija in glasbenih obveznosti tudi poučujem otroke v jezikovni šoli, kjer imam glasbene delavnice. Ob vsem tem pa še delam in nastopam. Verjamem, da se z močno voljo in pridnostjo lahko doseže tisto, kar si zares želimo.

Kdo vam pri vzponu kariere najbolj pomaga?

Vesel sem, da imam okrog sebe prijatelje, ki me podpirajo in mi povejo tudi svoje mnenje. Brez podpore družine tudi ne bi zmogel, saj razumejo, da je to del mojega življenja, da sem veliko na cesti in bolj malo doma, ker imam vsakodnevno veliko obvez­nosti, od snemanj, intervjujev, nastopov, vaj ... Ob vsem tem je tukaj še faks, ki mi tudi vzame kar veliko časa.

Nedavno ste tudi predstavili svojo pesem Manj je več. Pesem ste že predstavili na Slovenski popevki pred dvema letoma. Kako to, da ste jo znova oživeli?

Tako je. Prvič sem jo predstavil na popevki 2012, kjer sem dobil potrditev, da delamo v pravo smer, saj je bila skladba odlično sprejeta. Potem smo jo veliko igrali z mojim bendom na koncertih in takrat sem šele videl, kako je ljudem všeč. Pesem ima močno sporočilo in odločil sem se, da jo izdam in zapakiram tako, da bo besedilo resnično prišlo do izraza. Naredili smo nežno, intimno pesem, v kateri pride do poslušalca bistvo, in to je tudi tisto, kar sem si želel. Da začutijo skladbo. Odzivi so odlični, kar mi je dalo nove energije za novo ustvarjenje.

Lani ste sprejeli še eno zanimivo nalogo. S pomočjo glasbe ste učili otroke tujega jezika. Kako je prišlo do tega?

Spoznal sem Tatjano Burkat, ki je odprla svojo jezikovno šolo Ami Lingua v Novem mestu, in tako se je pravzaprav vse skupaj začelo. Prišla sva na idejo, da bi v tečaj angleščine za otroke dodala tudi glasbo in bi tudi s pomočjo petja, plesa, igranja, otroci spoznavali jezik. Prvič sva to preizkusila med poletnimi počitnicami, ko smo imeli jezikovne tabore, in zares se je ta stvar obnesla. Otroci so uživali in se res veliko naučili. Med drugim smo delali tudi muzikal v angleškem jeziku. Ker se je to izkazalo za pravi pristop, ta program letos izvajamo tudi v tej šoli.

Kaj pa počnete, ko ne ustvarjate glasbe? Slišala sem, da ste zelo delavni na različnih področjih?

Ko ne ustvarjam in ko le imam čas, sem najraje doma, saj je tega časa, ki ga preživim z mojo družino, res malo. Zato si vsak prost trenutek rad vzamem za to, da sem preprosto doma. Doma imamo tudi pet konjev, dva psa in nekaj vinograda. Dela res ne zmanjka, zato rad pomagam pri vseh opravilih. Od nekdaj živim, obdan z naravo in živalmi. Tako si napolnim energijo za preostale dneve.