Gašper Tratnik: Lep in še pameten povrhu

Gašper Tratnik (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Nova
23. 5. 2014

Gašper Tratnik je eden izmed najuspešnejših slovenskih manekenov, ki pot uspešno ubira tudi v tujini.

Mozirjan, ki je, čeprav se mu je lenta uradno najlepšega slovenskega fanta izmuznila, uspešno izkoristil svojo uvrstitev v deseterico najbolj vročih deset na predlanskem izboru za mistra, je zdaj že nekaj časa v Aziji. In tam ni po naključju. Trg je namreč kot nalašč zanj.

Je pretirano reči, da ste že na pol Azijec?

Če se pošaliva, ne. So me na neki način vzeli kar za svojega.

Če se prav spomnim, so za vas rekli, da imate pravzaprav videz za tja? Da je vaš videz nekako azijski.

Veliko ljudi mi je reklo, da sem malce miks, napol Azijec, napol Evropejec. Ne vem, od kod jim to, mogoče sem na kakšnih fotografijah res videti tako.

Ampak očitno se pri njih dobro počutite, saj ste se tja podali že nekajkrat.

Res je, lani sem preživel tri mesece na Tajskem in tri mesece v Maleziji. Letos je bil na vrsti Singapur in mesto kot samo sem vzljubil takoj, odkar sem tu. Čeprav je velemesto, so ulice čiste, zelo varne, vse je organizirano, nemogoče se je izgubiti, ljudje so prijazni in hrana odlična.

Tudi angleško, denimo, govorijo brez težav, kar je odločilnega pomena pri sporazumevanju.

Februarja sem dobil odlično ponudbo ene izmed najboljših agencij v Aziji, Upfront models Singapore. Ponudbo sem seveda z odprtimi rokami sprejel ter z njimi podpisal pogodbo za štiri mesece.

Tu bom za zdaj ostal do julija, potem pa bomo videli.

Je v tem poslu dandanes zelo težko? Se pozna kriza? Konkurenca?

Seveda se, tako kot povsod. Treba je biti delaven, lahko rečem, da je to delo garanje. Ves čas je treba biti profesio­nalen, točen, resen, nenehno v pogonu in v tip top formi.

Fitnes je na mojem urniku petkrat na teden, odvisno, koliko časa sicer imam.

Skrbim tudi za zdravo prehrano, saj moram ostati v dobri formi, če želim konkurirati preostalim modelom, kar mi za zdaj tudi uspeva. Fotografski objektivi so neusmiljeni, a edino zrcalo, ki šteje.

Za odvečno težo, podočnjake in utrujenost ter drugo ni opravičil, niti mesta. Pri tem delu, pa najsi gre za fotografiranje ali revije, si slabih dni v smislu videza pač ne moreš in ne smeš privoščiti. Tega ni. Tudi fotogeničnost vedno ne odtehta vsega.

Kriza se pozna povsod, pa se tako logično tudi tukaj. Kar se konkurence tiče, ta je vedno in povsod, ne le zdaj, že prej je bila. Nekoč je veljalo predvsem biti na pravem mestu ob pravem času, zdaj pa je več odvisno od tega, kakšen tip modela kdo išče.

Delo, potrebe in ponudbe so različni in vizualno pač vsak ne spada povsod, kar je logično. Sam se na srečo ne morem pritoževati, da bi imel dela premalo.

V Singapurju sem delal več modnih revij in slikanj za različne revije, kot so New Icon, Singapore Tatler Wedding, Men's Folio, The Billionaire Magazine in druge.

Gašper Tratnik
Glede na to, da veliko delate, vas ljudje že prepoznavajo?

Že. Čeprav se mi zdi, da prvi hip ne vedo, kam bi me dali. Saj poznate, tisto, od kod že poznam tega?

Glede na to, da ste trenutno v Singapurju, kdaj se kaj naslednjič oglasite v Sloveniji?

Ta trenutek ne vem. Morda pridem domov vmes, po izteku pogodbe, če ne ostanem v Singapurju. Nazadnje sem bil v Sloveniji decembra. Čakala me je diploma, ki sem jo uspešno naredil in sem zdaj diplomirani inženir strojništva.

Zelo vesel sem zaradi tega, saj imam zdaj formalno izobrazbo za poklic, ki ga bom opravljal nekega dne. Šlo je vse po načrtih, kot sem si zadal.

Ves čas sem si dopovedoval, da mora vse teči gladko in sproti. Poznam namreč, kaj se zgodi, če se diplome ne lotiš takoj.

Odlašaš in odlašaš in odlašaš, pa naenkrat mine pet ali deset let. In komu se zgodi tudi, da se mu potem že ne da več. Tako pa je najbolje, da vse narediš naenkrat in sprotno. In imaš potem mir.

Zdaj ste torej povsem brez skrbi in se lahko mirne duše potepate po svetu.

Tako je! Diplomo imam v žepu in glede tega mi ni treba več skrbeti. In veseli me, da imam to možnost, saj nadvse rad tudi potujem, spoznavam nove kraje, ljudi, običaje ... Zdaj se potepam naokrog. Čeprav ne gre za klasično potepanje, ampak delo.

Ali ste ob koncih tedna še vedno prosti? Še pohajkujete naokrog tudi turistično?

Kakor kdaj. Prej je bilo tega več. Takrat, ko sem prost, pa grem z veseljem naokoli. Kot sem rekel, zanimajo me kraji, ljudje, običaji, kjer delam, zato izkoristim priložnosti, da stvari lahko spoznavam, kolikor se da.

Ker sem že tu in je idealna priložnost, zakaj bi jo izpustil? Rad potujem, to sem si vedno želel in zdaj, ko se ukvarjam z modelingom, se mi tudi uresničuje.

Všeč mi je, ko spoznavam nove kulture po svetu, nove ljudi, sklepam nova prijateljstva, poleg tega pa lahko še zaslužim.

Ker ste človek, ki s prilagajanjem, selitvami in podobnim nima težav, je modeling torej kot za vas ustvarjena služba?

O, to pa! Drugače bi šlo zelo težko. Tega dela brez potovanj preprosto ni. In če nisi človek za to, ne gre. Imam dobro značajsko lastnost, ki je sicer seveda absolutno nujna za takšno delo. Nimam težav pri prilagajanju, vključevanju ... pa najsi bo kjerkoli.

Pa vas kdaj daje tudi domotožje?

Seveda! Saj to je čisto človeško in logično, ne glede na to, kakšnega značaja si sicer.

Živite na različnih koncih sveta, zadnje čase zelo daleč. Je v takšnem primeru možna partnerska zveza ali celo družina? Kako je glede tega pri vas?

Za ustvarjanje družine je še prehitro karkoli reči. Saj se mi še nikamor ne mudi. Večja možnost je za partnersko zvezo, a le za kratek čas, tri do štiri mesece, odvisno, kako dolgo si kje.

Ko odpotuješ v drugo državo, je vsega konec, saj sam v ljubezen na daljavo ne verjamem oziroma ne zaupam. Prijateljstvo lahko nastane in ostane, zveza pa po mojem tako ni mogoča.

No, ampak vendarle? Česa se lahko dekleta trenutno nadejajo? Ljubezen ne vpraša, ampak pride. Bi bilo možno, da se tudi poročite na tujem?

Trenutno resne simpatije v Singapurju nimam. Če pa bi že prišlo tako daleč, da bi se poročil, bi se najverjetneje poročil v Sloveniji, ni pa rečeno, da bi morala biti punca iz Slovenije, saj sem, odkar potujem, spoznal veliko simpatičnih deklet iz različnih držav.

Roman Turnšek