Hannah Mancini: Dvomljivcem je zaprla usta!

Čeprav je Hannah že nastopala na največjih odrih sveta, se veseli, da bo stopila na evrovizijski oder. (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Lea
22. 2. 2013

Pevka Hannah Mancini je končno predstavila skladbo Straight Into Love, s katero nas bo zastopala na Pesmi Evrovizije. Američanka, ki že šest let živi v Sloveniji, je na pompozni predstaviti letošnje evrovizijske pesmi navdušila s svojim prepričljivim nastopom.

Čeprav smo od Hannah vajeni do zadnjega detajla izdelanih nastopov, je tokrat le še utrdila svoj status ene izmed najboljših vokalistk pri nas. Z lepotico, ki maja potuje v švedski Malmö, smo se pogo­varjali, takoj ko je stopila z odra, kjer nam je zaupala svoje vtise in pričakovanja.

Kakšna je bila vaša prva reakcija, ko so vas poklicali z RTV Slovenija in vas povabili, da naredite evrovizijsko pesem?

Priznam, da se bila prijetno presenečena. Niti sanjalo se mi ni, ali bo Slovenija sploh imela predstavnika na letošnji Evroviziji, saj se je govorilo marsikaj, tudi to, da letos enostavno pavziramo. Presenečena in počaščena sem bila ...

Je bila vaša odločitev, da ste sprejeli izziv, lahka ali težka?

Relativno lahka. (smeh) Kot izvajalka sem videla to kot sanjsko priložnost. Stati na tako velikem odru, kot je evrovizijski, mi ni tuje, ampak vseeno so to sanje vsakega izvajalca.

Ko so pred 14 dnevi razglasili, da boste vi letos zastopali Slovenijo, kakšni so bili prvi odzivi, ki ste jih dobili?

Od vseh, ki sem jih srečala ali z njimi govorila po telefonu, so bili odzivi pozitivni. Številni so bili tudi pozitivno presenečeni, da se je RTV odločil zame in bolj sodobno produkcijo.

Vsi so komaj čakali današnji dan, da boste prvič javno zapeli pesem. Vsi so navdušeni. Kaj pa vi, ste zadovoljni z nastopom?

Zelo zadovoljna! (smeh) Res smo vložili veliko truda v ves projekt in seveda je bil prisoten tudi pritisk, ali bo pesem ljudem všeč. Lahko rečem, da smo naredili odlično pesem, tudi za mednarodni trg, in upam, da bodo Slovenci in Slovenke pesem lepo sprejeli.

Naslov pesmi je Straight Into Love, kar v prevodu pomeni naravnost v ljubezen. Kako bi vi opisali pesem, ki zveni zelo udarno?

Pesem je zelo moderna, saj vsebuje elektronski pop z mešanico moderne plesne glasbe in elementi dubstepa. Mislim, da daje neki zagon, ki te poživi in očara. Vsaj jaz jo tako dojamem. (smeh)

Kot ste povedali, ste imeli zelo malo časa, da naredite dobro pesem. Kdo poleg vas je sodeloval pri nastajanju pesmi?

Res je, imeli smo samo dva dneva, da naredimo demo in odgovorne na RTV prepričamo z idejo, ki so jo, na srečo, z veseljem sprejeli. Ko smo dobili zeleno luč, je sledilo deset dni intenzivnega dela v studiu. Bilo je kar divje, ampak odlično in navdihujoče, saj je bilo užitek delati z dobro in profesionalno ekipo. Večino besedila in vokalnih linij sem napisala sama, so pa avtorji pesmi še Gregor Zemljič, Erik Margan (ErXon), hrvaški producent Matija Robić in Marko Primozak.

In kaj pričakujete od Eurosonga, ki bo letos na Švedskem?

Mislim, da se bomo dobro odrezali, saj resnično zelo verjamem v pesem.

Imate nastop že v celoti izdelan ali ste še v pripravah?

V bistvu smo ravno začeli priprave in res je veliko podrobnosti, ki so vse pomembne, od plesalcev, kostuma do zelo izdelanega koncepta nastopa.

Glede na to, da ste nastopali že na največjih odrih sveta in imate s tem veliko izkušenj, evrovizijski oder za vas ne bo težava. Ampak vseeno, boste s tem uresničili svoje sanje?

V veliko pogledih ja. Res je, da sem nastopala na zares velikih odrih, ampak zdaj bom tukaj v ospredju jaz, tako da bo vseeno malo drugače. (smeh) Veselim se že, da bom lahko stopila pred tako veliko mednarodno občinstvo in res je vznemirljivo biti del tako velikega festivala, kot je Evrovizija. Mislim, da je to čudovita priložnost in izkušnja za vsakega izvajalca, ki tam nastopi.

Kaj so pa na novico, da boste peli na Evroviziji, rekli vaši ameriški prijatelji?

Seveda so bili navdušeni. Čeprav Američani niso popolnoma seznanjeni z Evrovizijo, so zanjo že slišali in vedo, za kaj gre. Vsi so mi izrazili podporo in so vzhičeni zaradi mene. (smeh)

Kaj pa odziv sorodnikov? Vas tudi oni podpirajo?

Seveda! Ne znam sploh opisati, kako zelo me podpirajo pri vsem tem.

Kako pa gledate na nekatere komentarje, da bo Slovenijo zastopala Američanka, in ne Slovenka?

Na neki način jih razumem, ampak vseeno upam, da bodo ti ljudje hitro ugotovili, da z družino že nekaj let živim in delam v Sloveniji. Nastopam po vsej državi in vedno so me Slovenci povsod zelo lepo sprejeli. Sicer pa, če lahko tuji športniki zastopajo Slovenijo na tekmovanjih, zakaj ne bi mogla tudi pevka? (smeh)

Še pred celotnim projektom za Pesem Evrovizije ste začeli tudi nekaj novih projektov. Poleg nastopanja z vašo stalno skupino Xequtifz ste ustanovili tudi novo, z imenom Stella Mercury, kajne?

Stella Mercury je nekakšna dopolnitev k vsemu, kar sem počela. Je skupina, ki je sestavljena tudi s člani skupine Xequtifz in Erika Margana, ki je tudi soavtor evrovizijske skladbe, in gre predvsem za projekt elektro in house glasbe v živo. V bistvu je Stella Mercury zabavni alter ego Hannah Mancini, ko sem lahko drugačna prek glasbe. (smeh) Med drugim pa sem ravno izdala pesem skupaj z Mikom Valetom, ki je izšla pri založbi Stealth Records, ki je v lasti slovitega didžeja Rogerja Sancheza.

Kako pa napreduje vaše učenje slovenskega jezika?

Boljša sem iz dneva v dan. (smeh) Ves čas se učim, saj bi rada napredovala. Zdaj že razumem res skoraj vse, težavo mi dela le govorjenje slovenščine, saj težko vadim s komerkoli, ker vsi dobro govorijo angleško in se pogovarjajo z mano v angleščini.

Za konec še vaše sporočilo slovenskemu občinstvu zdaj, ko je pesem zunaj?

Na Evroviziji bomo popolnoma zažgali! Pripravite se in že vnaprej se iz vsega srca zahvaljujem za vso podporo meni in pesmi. Vsem pošiljam ogromno ljubezni!

Napisal Nejc Simšič

Priporočamo