Irena Rovanšek: Kilogrami že kopnijo

6. 4. 2014 | Vir: Nova
Deli
Irena Rovanšek (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Simpatična kuharica Irena Rovanšek se je v dobrem letu dni zredila za dvanajst kilogramov, a se je nedavno lotila popolne prenove svojega življenjskega ritma.

Reviji Lea ste pred dobrim mesecem dni zaupali, da imate dovolj svojih kilogramov in da ste se odločili za strogo dieto in vadbo. Kako napredujete?

Napredek se že lepo pozna. Zaradi spremembe jedilnika pa je tudi moje splošno počutje zelo izboljšano. Imam veliko več energije.

Koliko manj pa kaže tehtnica?

Tehtnica kaže že pet kilogramov manj, a kot sem že za revijo Lea povedala, me je moj trener Gašper Simčič podučil, da kilogrami niso toliko pomembni. Bolj pomembna je sestava telesa. Toda zdaj se posvečava rehabilitaciji kolena in to nama uspeva odlično. Tudi tistih minus pet kilogramov na tehtnici zelo rada vidim.

Ste se pred treningom in hujšanjem posvetovali tudi z zdravnikom. Imeli ste namreč tudi težave s koleni, kajne?

Ja, res je, imam težave s koleni, predvsem z levim. Z zdravniki sem se posvetovala, še preden sem se odločila za osebnega trenerja, in tudi moj zdravnik mi je po vseh opravljenih preiskavah svetoval, da naj veliko kolesarim, da okrepim kolenske vezi. Je pa res, da mi gredo vse vadbe precej lažje pod vodstvom trenerja. Potrebujem nekoga, ki me neprestano motivira in spodbuja, in Gašper zagotovo me. Brez njega mi verjetno ne bi uspelo vsak dan dobivati boljših rezultatov.

Baje se je diete z vami lotil tudi vaš dragi, velik ljubitelj mesa in neljubitelj zelenjave. Je zdaj tudi zelenjavo?

Z Janom nisva na dieti, ampak živiva bolj zdravo. Jeva petkrat na dan manjše in bolj zdrave obroke in več časa posvetiva športu. Sicer pa Jan nikoli ni bil ljubitelj zelenjave in verjetno tudi nikoli ne bo.

Že lani sta povedala, da sta zaročena. Je ta shujševalna akcija tudi zato, ker sta tik pred poroko, da bosta zasijala v vsem svojem sijaju na najlepši dan?

O tem ne bi govorila, saj svojih načrtov ne želiva deliti z vso Slovenijo, ampak bi to rada zadržala le zase in najine bližnje.

Kako pa svojo dieto usklajujete s poklicem oziroma svojo zaposlitvijo – kuhanjem?

Ker nisem na tipični dieti, ampak je bolj cilj sprememba načina življenja, mi to ne povzroča težav, le privaditi sem se morala. Prehranjevati se želim čim bolj zdravo, pa ne samo zaradi oblike telesa, ampak tudi zdravja in počutja samega. Sem se pa že kar navadila, da slaščic, ki sem jih včasih pojedla ogromno, zdaj ne jem več.

Kaj sicer trenutno počnete, slišati je, da ste desna roka kuharjev, svojih sotekmovalcev iz šova Gostilna, Teje in Janija, v njunem podjetju Tejani?

Slišati je marsikaj, ampak čisto vse ne drži. Res je, da se z njima zelo dobro razumem, predvsem s Tejo. Ogromno časa preživiva skupaj. Teja je oseba, na katero se lahko vedno zanesem. Stoji mi ob strani vedno, ko jo potrebujem in sem res vesela, da sva se spoznali. Sem tudi na vseh njunih tečajih, ker se zelo rada izobražujem in od njiju sem se res že ogromno naučila.

Strojništvo in varjenje, vaša nekdanja najljubša opravila, sta torej že preteklost?

Strojništvo zame nikoli ne bo preteklost, ker me to delo resnično veseli. Res pa je, da zadnje čase več časa preživim v kuhinji kot v delavnici.

Kakšne načrte imate za prihodnost, glede zaposlitve, ste že našli svojo sanjsko službo na področju kuhanja?

Nimam nekih velikih načrtov za prihodnost. Želim se le čim več izobraževati v smereh, ki mi dajejo energijo in me osrečujejo, to je na področju kuhanja. Želim si živeti preprosto in meti ob sebi prijatelje, ki mi pomenijo ogromno. Je pa res, da si letos želim redne zaposlitve in že delam na tem, kje, pa naj za zdaj še ostane skrivnost.

Napisala: Nina Keder

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ