Jadranka Juras: Stoodstotno usmerjena v klasično petje

Jadranka Juras (foto: Arhiv Nova) Arhiv Nova
Vir: Nova
9. 5. 2012

Pevka Jadranka Juras je bila nekoč najbolj znana po tem, da je velika ljubiteljica in zaščitnica živali, a je danes drugače.

Še bolj znana je postala po svojih solzah, ki jih ne skriva, kadar jo v oddaji X Factor ka­teri od nastopajočih še posebej navduši ali gane. S pevko smo se pogovarjali o oddaji pa tudi o tem, kako je preživela praznike.

V X Factorju ste dobili skupino, ki ste si jo želeli – torej starejše od 21 let. Ste tudi zdaj, ko že pridno delate s kandidati, še zadovoljni z izborom?

Ne glede na to, katero skupino bi mi dodelili, bi bila z izborom zadovoljna, saj so mi vsi kandidati zelo blizu. V moji kategoriji pa se zelo dobro razumemo in jih imam zelo rada.

Se kaj pogovarjate z drugima dvema žirantoma, Alešem Uranjekom in Damjanom Damjanovičem, kako dovzetni so kandidati za vaše nasvete? Kdo ima največ težav?

Z Alešem in Damjanom se zelo veliko pogovarjamo in se tudi zelo dobro razumemo. Za zdaj nihče od nas nima težav z nikomer.

Kako ste se lotili dela s kandidati? Je tudi to, kako delati z njim, po vzoru licenčne oddaje ali imate proste roke?

Sodelujemo s strokovno ekipo, sicer pa imamo dovolj proste roke, da lahko delamo tako, kot se nam zdi prav.

Vam je za katerega kandidata še posebej žal, da ste ga morali poslati domov?

Seveda. Sicer pa nobene odločitve nismo sprejeli zlahka, ampak smo poskušali izbrati najbolj korektno, pošteno in človeško, kolikor smo v danem trenutku lahko. Ni nam bilo lahko in absolutno nam ni bilo za nikogar vseeno.

Se vam je zaradi X Factorja življenje kaj spremenilo?

Ne. Zakaj bi se mi spremenilo?

Vas mož zdaj kaj bolj pogreša, glede na to, da imate verjetno več obveznosti kot prej?

Moj mož ima tak poklic, da sem jaz bistveno več doma kot on.

Obvestili so nas, da ste na prvem promocijskem fotografiranju za oddajo nosili usnjene čevlje. Kako je to mogoče? Ali niste stilistke opozorili, da takšnih stvari ne nosite? Ali se takrat s stilistko še nista dovolj izčrpno pogovorili o vaših zahtevah?

Najbolje bi bilo, če to preverite pri tistem, ki vas je obvestil. Stilistka je zelo dobro seznanjena z mojim načinom življenja.

Ali to pomeni, da niste tako strogi, kot sicer delujete, glede uporabe živalskih izdelkov?

To pomeni, da vaš prinašalec informacij morda dela napačne zaključke.

Vam je bilo v kakšnem trenutku žal, da ste privolili v sodelovanje pri X Factorju?

Samo v trenutku, ko sem morala izločati kandidate, ker mi je bilo res preveč hudo za nekatere, ki niso šli naprej. Sicer pa ne. Zelo dobro se imam na snemanjih in spoznala sem kup izjemnih ter fantastičnih ljudi.

Zdaj se ukvarjate s kariero varovancev. Kaj pa načrtujete za svojo? Ste morda dobili kakšno novo zamisel?

Kar se tiče mojega ustvarjanja v pop mainstreamu, sem s tem za zdaj zaključila. Mogoče bom posnela še kakšne duete, sicer pa ne vidim nobenega nadaljevanja Anime in Sakure. Bova pa z možem posnela džezovski album, katerega snemanje sva morala prestaviti zaradi mojega dela v X Factorju. Kar se tiče glasbenega ustvarjanja, pa je vse stoodstotno usmerjeno v klasično petje.

Imate izjemno lep glas. Pa vam je kdaj ta talent bolj v breme kot ne?

Ni mi v breme. Brez petja bi bila precej izgubljena v tem svetu, brez glasbe pa ne bi mogla živeti. To je zame kisik. Zelo sem srečna, da imam to možnost, da lahko živim in ustvarjam s svojim glasom.

Imate razen petja še kakšen skriti ta­lent?

Ne da bi vedela. Včasih so rekli, da bi bila lahko zelo dobra pianistka. Ne vem. Glas je instrument, ki mu posvečam stoodstotno pozornost.

Ste si kdaj želeli, da bi imeli še kakšen prav poseben talent?

Seveda. Zelo bi si želela znati slikati – olje na platnu, grafika, akvarel ... in biti ročno spretna, da bi znala delati z glino, porcelanom ...

Kaj bi počeli, če ne bi bili pevka?

Po vsej verjetnosti bi imela zavetišče za živali.

Ste za prvomajske praznike načrtovali kakšen poseben dopust?

Nič. Sedela sem doma in se pripravljala na tekmovanje iz klasičnega petja, ki bo junija in septembra. Pa tudi sicer imam s kolegom nekaj recitalov po Sloveniji in na te moram priti izjemno dobro pripravljena. Klasična glasba zahteva ogromno discipline. Gre za neke vrste vrhunski šport. (smeh)

Imate morda že načrt za poletne počitnice?

Poleti bom šla, tako kot vedno, z Milanom in Kajo na dopust ob morje.

Ali na dopustu poležavate ali potrebujete ves čas aktivnosti?

Poležavanje, branje knjig, poslušanje morja, poležavanje, poležavanje ...

Priporočamo