Jan Plestenjak: "Žur je pot do sanj"

“Morda je neka tiha neizpolnjena želja, da bi imel bolj urejeno življenje …” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
31. 3. 2013

Jan Plestenjak je minuli teden praznoval svoj 40. rojstni dan, ki ga je proslavil tudi z izidom svojega dolgo pričakovanega 12. studijskega albuma Večja od neba.

4. aprila pa bo v Kinu Komuna v Ljubljani premierna projekcija dokumentarne filmske pripovedi Priznam, kjer si boste Janovi oboževalci lahko podrobneje ogledali in razumeli 'zaodrje' njegovega vsakodnevnega življenja, globljega razmišljanja o življenju in ne nazadnje celotnega procesa nastajanja novega albuma, ki je že na prodajnih policah.

Story: Jan, zakaj ste se zdaj, v tem trenutku svojega življenja, odločili posneti dokumentarni film?

Želel sem, da bi moje občinstvo lahko spremljalo moje življenje, preden stopim na oder, ko ves utrujen stopim v zaodrje po koncertu - včasih dobre volje, drugič zelo zoprn. Da bi spremljalo nastajanje mojega albuma in moje razmišljanje o pesmih. Želel sem, da bi bili gledalci kot šesti član benda, ki doživlja momente z nami. Zakaj zdaj? Mislim, da pesmi, ki zaznamujejo novi album, kličejo po tem, ker so zelo kantavtorske.

Story: Za kakšen dokumentarec pravzaprav gre in komu je namenjen?

Namenjen je tistim, ki spremljajo moje koncerte, mojo glasbo, ali pa tistim, ki so zgolj radovedni.

Story: Imam občutek, da bo izredno emocionalen celovečerec. Se je to zgodilo spontano, ker ste sami izredno razmišljujoča in trpeča duša, ali ste z ekipo že od vsega začetka vedeli, v katero smer se bo razvijalo dogajanje?

Sploh nisem trpeča duša. V tej naši deželici je veliko ljudi, ki imajo večje in resnejše razloge za 'trpljenje' od mene. Sem pa kot ustvarjalec občutljiv in mi ni vseeno, kaj se dogaja z ljudmi okoli mene. Celovečerec bo odkrit. Daleč od tega, da bi me hoteli prikazati piarovsko zlikanega - tega tudi sam nisem hotel. Pravzaprav se na momente v filmu vidi tudi moja 'slabša' stran. Ko sem ga gledal, sem si dvakrat šel prav malo na živce. Ampak nisem hotel, da filmska ekipa to izreže iz filma, ker nočem tega skrivati.

Story: Kako zelo odkriti in ranljivi ste v dokumentarnem filmu Priznam?

Tako, kot sem vsak dan. Prav nobene razlike ni.

Story: Kako gledate sebe skozi oči kamere?

Seveda sem dokumentarec že pogledal in fantje iz producentske ekipe so bili presenečeni, da niti za en kader nisem zatežil, naj ga izrežejo iz filma. Preden smo začeli snemati, sem se odločil, da bo povsem neprirejen in realen.

Story: Bi lahko zajeli bistvo - svojo življenjsko modrost in jo strnili v nekaj povedi?

Življenjska modrost, ki bi jo rad živel, pa je še ne znam, je: bodi srečen, da se zjutraj zbudiš, daj lepo energijo prvim ljudem, ki jih srečaš, in nato še vsem drugim, pojdi na sprehod v naravo in bodi hvaležen, da si lahko del nje. In na koncu boš verjetno z nasmeškom na obrazu legel k počitku. Zelo preprosto se sliši, ne?

Story: V katerem obdobju razmišljanja in razumevanja ste v tem trenutku?

Kot opozarjam v pesmi Ob tebi bom ostal, poskušam spoštovati življenje od jutra do večera, ne da bi me v to prisilila kakšna huda stvar, ki te lahko doleti.

Story: Verjamete, da otroška naivnost z leti usahne, postanemo vedno bolj resni ... Ali se je to vam že zgodilo? Če ne, kako jo vzdržujete?

Ko pišem pesem, ko ustvarjam s prijatelji glasbeniki, sem še vedno otrok ... Žal pa me potem neki promocijski ali poslovni momenti odvlečejo od otroške čistosti v meni. K sreči lahko primem za kitaro in sem takoj 'nazaj'.

Story: Rekli ste, da se takrat, ko dosežeš svoj cilj, sanje, vprašaš: A to je to? In da se malenkostno zafrkneš z na novo postavljenimi cilji, ker že veš, kakšen občutek te čaka na vrhuncu. Pot do tja je zanimivejša, pravite, je to bistvo vsega?

Lastnik CNN Ted Turner je rekel, da si moraš postaviti neulovljive sanje, sicer si nesrečen. Lahko bi rekel, da se strinjam z njim. Mislim, da sta pomembni človekova radovednost ter želja po rasti in napredku, po znanju ... To te žene naprej in tu nikoli ne prideš do cilja. Kdor pa misli, da je najboljši in da zna vse, pa mu itak ni pomoči.

Story: Katere cilje ste zadali sami sebi skozi življenje? Ste dosegli vse, kar ste si želeli? Katera želja ostaja neizpolnjena?

Vedno neizpolnjena je želja po napredku. Pri meni v glasbenem ustvarjanju. Morda je neka tiha neizpolnjena želja, da bi imel bolj urejeno življenje. Morda tako kot ga ima večina ljudi.

Story: Bi rekli, da ste samotar?

Verjetno sem res.

Story: Pa bi bili srečni, če bi se poročili, imeli družino ter okusili to 'normalno' življenje?

Če bi bil zelo zaljubljen, sem prepričan, da bi bil srečen v takem življenju.

Story: Bi bilo to preveč preprosto za umetniško dušo, kot ste sami?

Sploh ne. Mislim, da je biti sam in neodvisen, kot sem, precej bolj preprosto.

Manja Plešnar

Psss ... Če si želite na premierno projekcijo dokumentarne filmske pripovedi Jana Plestenjaka, ki bo v četrtek, 4. aprila v ljubljanskem Kinu Komuna, prelistajte revijo Story, v kateri boste našli navodila, kako do vstopnic.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 14/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 14/2013

Story Story 14/2013, od 27. 03. 2013