Katarina Jurkovič: Prizorov seksa ne bom snemala

Katarina Jurkovič (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
6. 8. 2013

Fotomodel Katarina Jurkovič je precej skrivnostna, kadar jo zaslišujemo o zasebnem življenju, precej bolj zgovorna pa je, ko se pogovor začne vrteti okoli njenega dela. Odkrito je priznala, da je kot fotomodel precej zahtevna. Njena zadnja izkušnja pa je vloga v filmu Izhod/Exit.

Poznamo vas kot fotomodel in mane­kenko, z vlogo v filmu Izhod/Exit pa so vas slo­venski gledalci lahko spoznali tudi kot igralko. Kakšna je bila izkušnja z igralstvom?

Sama sebe sem spoznala v novi vlogi in v bistvu sem šele zdaj, ko je zunaj končni izdelek, ko sem film videla, ugotovila, da bi to še kdaj počela. Na začetku sem bila malo skeptična, in ko me je režiser poklical, da me želi v svojem filmu, sem mu že po telefonu pojasnila, da nimam nobenih tovrstnih izkušenj. A me je kar prekinil in povedal, da to sploh ni bistveno. No, tako sem mu pojasnila, kakšne zahteve imam, in v bistvu sem zelo hitro 'padla notri'.

So bile to tipične zvezdniške zahteve?

Definitivno ne, še posebej zato, ker je bila to moja prva takšna izkušnja. Nisem šolana igralka, nobenih posebnih vaj nisem imela pred tem. Povedala pa sem, da se razgalila ne bom, ne bom snemala prizorov seksa. Že od začetka kariere sem odločena, da se popolnoma ne bom nikoli razgalila in snemala intimnih prizorov ...

Pa bi vam to, da se na primer slečete za kakšno filmsko vlogo ali pa posnamete prizor seksa, lahko škodilo pri karieri fotomodela?

Ne gre za to, kaj bi me oviralo ali kaj ne. Gre za to, da želim nekatere stvari zadržati zase. V filmu imam 'fanta' in posnela sva nekaj prizorov poljubov, vendar se da to vse narediti diskretno. Enega od prizorov smo snemali v postelji, vendar smo vse lepo zakrili. Skratka, če se vse umetniško prikaže, je v redu. Nikoli ne kompliciram, vendar mi je vedno bolje, da malo pokažeš in malo skriješ, tako da ostalo prepustiš domišljiji gledalcev.

Ste se zaradi teh nekaj pri­zorov, ko pokažete golo kožo, kaj posebej pripravili na snemanje? Kaj več trenirali v fitnesu? Konec koncev kamera menda doda pet kilogramov ...

Ves čas malo pazim in ves čas malo grešim. (smeh) Kadar imam kakšno snemanje v kopalkah ali spodnjem perilu in je malo večji projekt, se posebej pripravim. Ponavadi začnem en mesec prej. Povečam število treningov in bolj pazim na prehrano. Imam pa srečo, da sem že po naravi suha in mi ni treba toliko paziti; je pa tako, da se na kameri in na fotografijah pozna vsaka malenkost. Veliko časa posvečam temu, da imam lepo oblikovano telo.

Je slednje pri fotomodelu bolj pomembno kot to, da je dekle izredno vitko?

Bolj sta pomembna oblika telesa in to, da si kondicijsko pripravljen. Kajti snemanja trajajo tudi več dni skupaj, tudi po 15 na dan jih je in pomembno je, da je energija prisotna od začetka do konca.

Kako pa v tujini delajo z vami? Vas na dolgih snemanjih kaj bolj 'pocrkljajo'? Imate tudi tam kakšne posebne zahteve?

Že nekaj let imam stalne naročnike in smo pravzaprav že utečene ekipe, vse je dorečeno, vemo, kaj lahko pričakujemo drug od drugega. Nove naročnike sprejmem bolj redko, kadar pa jih, jim seveda postavim zahteve.

Kakšne zahteve imate v tem poslu? Bi rekli, da ste zahtevni?

Pravijo, da kar sem, ja. Na nekatere stvari, kot je vreme, seveda nimam vpliva, hočem pa, da me uredijo tako, kot želim, da imam v redu maskerko, frizerja, stajling ... Kar se tiče oblek, seveda nikoli ne pametujem, saj stilistka ve, kaj mi paše in kaj ne. Najlažje bom razložila na primeru. Imam zelo dobro prijateljico, ki je maskerka. Res sva dobri prijateljici in veliko časa preživiva skupaj. Ampak ko se usedem na stol in me ureja, je konec prijateljstva. Zgodilo se je že, da sem si ves njen make up očistila z obraza in me je morala namazati še enkrat. Strogo ločim delo in zasebnost. Sem zelo načelna, in glede na to, da imam toliko naročnikov že toliko let, je takšna profesionalnost zagotovo recept za uspeh.

Če se vrneva k filmu ... Kako pa je bilo snemati ljubezenske prizore? Vam je bilo nerodno?

Malo smo se nasmejali. Pravzaprav je bila dobra volja prisotna celotno snemanje in vsi so bili potrpežljivi z menoj, saj smo morali nekatere prizore zaradi mene in tega, ker nimam toliko izkušenj, večkrat ponavljati. Na ljubezenske prizore se nisem posebej pripravljala, enostavno sem se prepustila igri in se odklopila. Že marsikdo mi je rekel, da na modni pisti delujem kot druga oseba. V spodnjem perilu ali kopalkah me gleda ogromno ljudi in mi je to popolnoma normalno. Ko pa sem nekje med prijatelji, mi je nerodno.

Imate kakšen trik, ki vam pomaga, da se odklopite in odmislite občinstvo?

Nekako odmislim, svoje pa naredijo izkušnje. Zapičim se v eno točko, jo gledam in se na okolico sploh ne oziram. To je moj posel, zasebno pa sem veliko bolj zadržana, nočem se izpostavljati, še manj svoje prijatelje. Čeprav ko smo skupaj in sami, se sprostim. Marsikdo je presenečen, da sem v začetku tako zadržana, ko pa me bolje spozna, vidi, da sem čisto normalna, sproščena punca.

Je zadržanost bolj obrambna reakcija? Imate zaradi svojega dela tudi slabe izkušnje?

Deloma je tudi zaradi tega, ampak sčasoma se navadiš, da imajo vsi nekaj povedati o tebi, in poskušam se ne obremenjevati. Se pa določenim situacijam raje izognem in sem tako bolj sproščena.

Kako pa so med snemanjem Izhoda na vas gledali profesionalni igralci? Je kdo ob ponavljanju prizorov zavijal z očmi?

Moram reči, da so me super sprejeli. Podpirali so me, pazili name in mi pomagali. Večino prizorov smo tako ali tako posneli posebej, le z Draganom Bjelogrlićem na primer sva snemala skupne prizore v Monaku, malo več stika sva imela z Jernejem Kuntnerjem. Sicer pa je imel glavno besedo režiser, ki je bil z menoj zelo potrpežljiv, jaz pa sem zelo vztrajna, in kar si zadam, tudi izpeljem, tako da ni bilo dvoma, da ne bo uspelo.

Kako pa je bilo na premieri na velikem platnu gledati samo sebe?

Mislila sem, da bo težje. Prvič sem kar malo lezla dol s stola, bilo mi je malo nerodno, ampak potem je bilo na vsaki naslednji premieri bolje. Ogledala sem si ga tudi skupaj s starši in prijatelji. Imam srečo, da so prijatelji zelo odkriti z menoj in njihov komentar je bil, da sem jih prijetno presenetila.

Andreja Freyer za revijo Story

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 32/2013

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story Story 32/2013

Story Story 32/2013, od 31. 07. 2013