Katarina Jurkovič: "Svoje telo dobro poznam!"

25. 5. 2013 | Vir: Story
Deli
Katarina Jurkovič

Manekenka in fotomodel Katarina Jurkovič je znana po izklesanem telesu. Ne skriva, da zanj trdo dela, in razkrila nam je, kako.

Story: Kako skrbite za svoje telo?

Telesu posvečam kar nekaj truda, saj to spada k mojemu delu. Glede na to, da sem že pred leti ugotovila in preizkusila, kaj mojemu telesu ustreza, je zdaj vse skupaj lažje. Več truda vložim le še pred večjimi snemanji in fotografiranji. Ves čas sem tudi športno aktivna, brez tega ne gre. Sem pa že od nekdaj športen tip, in to počnem z velikim veseljem. Tudi počutje je konec dneva boljše in kondicijsko sem pripravljena za daljše snemalne projekte, ki navadno potekajo od zgodnjih jutranjih pa do poznih večernih ur.

Story: Koliko vrst različne vadbe ste do zdaj že preizkusili in katera je po vašem mnenju najbolj učinkovita?

Težko bi naštela najljubše, ker imam rada vse vrste vadbe. Kondicijsko imam rada tek v naravi. Za lepo oblikovano telo pa so potrebne tudi različne vaje. Najbolj učinkovito pa je zagotovo, če se vadbe menjavajo, se pravi raznovrstna vadba, da deluje celotno telo.

Story: Glede na to, da ste fotomodel in manekenka, mora biti vaše telo nenehno v popolni formi. Ali to pomeni, da trenirate vsak dan?

Ne treniram vsak dan, saj mi tega niti čas ne dopušča. Si pa poskušam vsaj tri- do štirikrat na teden vzeti čas in se posvetiti treningu. Pride tudi čas, ko sem ves teden v tujini na delu in ni časa za treninge ... Pa potem to tudi nadoknadim.

Story: Ali občutite 'pomanjkanje' telovadbe, kadar jo izpustite? Se vam to na primer pozna v razpoloženju?

Zagotovo. Ko nekaj dni ne treniram, mi to zelo manjka. Ko to počneš toliko let, postaneš nekako zasvojen s tem in to se mi pozna tudi v razpoloženju in energiji.

Story: Kako se izognete temu, da ne bi imeli preveč mišičastega telesa?

Več se posvečam aerobni vadbi in ogromno tečem. S tem preprečim, da bi bilo telo pretirano mišičasto.

Story: Katere vaje za trebuh, noge in zadnjico imate najraje in so najbolj učinkovite?

Teh vaj posebej ne opredeljujem. Pri vsakem športu delajo druge mišice in glede na to, da se ukvarjam z različnimi športi, mi na to ni treba paziti.

Story: Kako pred fotografiranjem ali modno revijo prilagodite trening in koliko prej?

Le pred večjimi projekti se še posebej pripravim. Takrat pazim, da sem nekaj dni prej popolnoma brez ogljikovih hidratov in sladkih stvari.

Story: Naporni treningi pomenijo tudi to, da se morate pravilno prehranjevati. Kako ste se tega naučili? Kdo vam je svetoval, se sproti izobražujete na tem področju?

Osebni trener mi je povedal ogromno o pravilni prehrani. Če si športno aktiven, je zelo pomembno, da telesu povrneš hranljive snovi, ki jih med vadbo izgubiš. Je pa pri vsakem posamezniku drugače, vsako telo se odzove drugače. Zato je najbolj pomembno, da vsak najprej ugotovi, kaj mu ustreza in kaj ne ... in se potem tega drži. Svoje telo sem naštudirala in natančno vem, kaj mi ustreza.

Story: Kaj menite o prehranskih dopolnilih, dodatkih k prehrani, kot so šejki in proteinske ploščice ali pa na primer tako imenovanih kurilcih maščob? Uporabljate kaj od tega?

Uporabljam vse našteto, razen kurilcev maščob. Po vadbi obvezno spijem beljakovinski šejk. Včasih tudi med snemanji, ko ni časa za konkreten obrok. Tudi proteinske čokoladice imam na večurnih urnih snemanjih vedno s seboj, saj mi dajejo energijo. Nimam pa teh stvari namesto obrokov, to so samo dodatki k prehrani.

Andreja Freyer za revijo Story

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk

Nova Story že v prodaji

Story Story 22/2013

Story Story 22/2013, od 22. 05. 2013