Katarina Mala: Vedno pripravljena na resno zvezo

Katarina Mala: Vedno pripravljena na resno zvezo (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
26. 1. 2013

Kreditno sposobna je naslov nove skladbe pevke Katarine Male, ki jo je posnela  v duetu z Muratom. Pesem je vsekakor vsebinsko zelo zanimiva, saj je žal precej takih, ki imajo kar velike težave prav zaradi kreditov.

Kako pa je kaj z vašo kreditno sposobnostjo? Si upate ugibati? (smeh)

Tako, kot je v teh časih s kreditno sposobnostjo povprečne Slovenke in Slovenca. Lahko ga dobim, če se za to na pol razpolovim.

Ste sicer med tistimi, ki radi kupujejo na kredit, ali prisegate na 'keš'?

Absolutno sem proti kreditom, sploh v teh časih, čeprav so po euriboru krediti zdaj 'poceni'. Raje kupujem 's kešem', tako vsaj takoj vem, kakšno je novo stanje na mojem TRR.

Ste pogosto v minusu?

Ne, s tem se lahko pohvalim. Jaz sem ves čas v pozitivni nuli. (smeh)

Za kaj najraje zapravljate?

Za potovanja in za dobro hrano mi ni nikoli odveč dati več, samo da se imam dobro in uživam. Za obleke se mi zdi rahlo brezglavo po nepotrebnem zapravljati, rada pa nosim lepe, kakovostne stvari. Priznam! Trenutno največ zapravljam za svojo ploščo.

Kaj je bila najdražja stvar, ki ste si jo v življenju kupili?

Pojma nimam. Očitno ni imelo take čustvene vrednosti, da bi si bilo vredno zapomniti. (smeh)

Se vam zdi bolje, da se nekdo zakreditira za 30 let in kupi stanovanje, ali menite, da je potem vse­eno bolje imeti najeto domovanje?

To je pa čisto odvisno od posameznika. Mene bi kredit za 30 let najverjetneje dušil, določeni pa se s tem sprijaznijo in situaciji primerno prilagodijo svoje življenjske navade. Ker sem sama svoja podjetnica, ker se preživljam samo s svojim delom, plačujem sama sebi pris­pevke in plačo, dobro vem, da je tak življenjski stil mnogo bolj finančno tvegan. Mislim, da se večina kreditojemalcev za 30 let za to odloči s svojimi partnerji, ne pa sami.

Kako je prišlo do sodelovanja z Muratom? Je on vaš tip moškega ali ste ga izbrali striktno zaradi profesionalnih sposobnosti?  (smeh)

Z Muratom smo se dobili, ker sva z Markom malce positnarila producentu, da ne najdeva raperja, ki bi bil sposoben napisati en res odpiljen, parodičen tekst na temo kreditne sposobnosti. No, pa nama je JAMirko predlagal Murata. Marko je z njim že sodeloval pri duetu Murat & Jose in kot ekipa smo se res takoj ujeli. Murat je totalno resen, ima občutek, ima iskrenost v sebi, hkrati pa je povsem drugačen od mene. Je tiha voda, ampak se ga daleč sliši.

Radi sodelujete z drugimi glasbeniki? Bi rekli, da je sodelovanja pri nas premalo?

Seveda. Sodelovanj bi lahko bilo več. Dan 202 je bil dober prikaz tega, kako se da slovenske glasbenike lepo združiti pod eno streho. Največji problem pri nas je, da vsak vleče svoje niti, dela svoj kupček in se drži bolj zase. Po domače povedano: vsak skrbi za svojo rit. Veliki glasbeniki sploh ne pomagajo mladim in novim glasbenikom. Govorila sem že z velikimi imeni slovenske scene. Poleg tega, da so se samo na veliko širokoustili o sebi in svojem delu, mi nihče ni podal niti enega iskrenega in dobrega nasveta, samo o sebi so znali govoriti. Najbolj iskren in v pomoč mi je bil, ne boste verjeli, Dare Kaurič, s katerim sva se slučajno spoznala na nekem intervjuju. Nesebično mi je delil nasvete in pomagal pri kontaktih, in še danes bi bilo tako. Tega manjka.

S kom bi si še želeli sodelovati?

Na prvem mestu z Magnificom. To bi mi izpolnilo zelo veliko željo.

Sami ste glasbeno sceno dobro poznali, še preden ste se predstavili na odrih, kajne? Je to prednost?

Spoznala sem dodobra bolj alternativno sceno, etno in džez sceno. Spoznala sem zaodrja slovenskih festivalov in se naučila spoštovati čisto vsak glasbeni žanr. Prednost pa je bila v tem, da sem se naučila, kako zelo, zelo, zelo majhen je slovenski trg. Kako zelo zaprta je slovenska medijska scena. Naučila sem se, kako slabo Slovenci podpiramo lastno produkcijo (sploh v primerjavi z našimi južnimi sosedi) in kako mačehovske so določene radijske postaje do slovenske glasbe. Že v startu sem torej vedela, da mi ne bo lahko. (smeh)

Kako daleč ste s pripravo prve plošče?

Blizu, a tako daleč. (smeh) Načrtujem jo čez dva meseca, ampak bolj ko gledam datume in bolj ko se posvečamo produkciji in finaliziranju pesmi, več je dela.

Ste raje za mikrofonom na odru ali v studiu?

Absolutno na odru. Katarina Mala je rojena za oder.

Ste pripravljeni na resno zvezo, družino, ali trenutno dajete prednost karieri?

Vedno sem pripravljena na resno zvezo, v kateri se bo resno jemalo tudi mojo kariero.

Kaj trenutno poslušate v avtu ali pač kjerkoli že?

Trenutno poslušam kompilacijo house glasbe, ki mi jo je podarila najboljša prijateljica. Velikokrat pa poslušam pevske vaje svoje 'vokalne trenerke' Nataše Nahtigal.

Ali tudi vi občutite finančno krizo?

Občutim jo tako, da me za moje delo povsod stiskajo z majhnimi plačili in ponudbami. Grozno je, na trenutke prav patetično. Boj je hud, ampak mi se ne damo. (smeh)

Ste kaj pozabljivi? Si morate zapisovati svoje obveznosti ali si jih zapomnite?

Imam precej dobro natreniran sistem pomnjenja stvari, ampak tako kot pri vsakem računalniku, se tudi pri meni zgodi 'overload'. Zato vse aktivnosti redno vpisujem v koledar na telefonu.

Kaj imate vedno v hladilniku?

Vino. (smeh)

Brez česa se ne odpravite od doma?

Trenutno brez svoje kučme. Drugače pa sem kot gola, če ob sebi nimam telefona.

Napisala Sonja Javronik

Priporočamo