Lea Sirk: "To bo kritika stoletja"

Vir: Lea
16. 6. 2013

Študirana primorska glasbenica Lea Sirk, ki je pred nekaj meseci prvič postala mamica, je v ekskluzivnem intervjuju za revijo Lea razkrila, kako povezuje številne glasbene obveznosti z odgovorno vlogo mlade mamice.

Lani ste bili z razmišljanji verjetno bolj v materinskih kakor glasbenih vodah?

Pa niti ne. Sem bila kar do konca z glavo v glasbenih vodah. (smeh) Se nisem ravno zavedala svojega trebuščka. Le vedela sem, da nekaj prebiva pod mojim srcem. Priznam pa, da mi je šlo na živce, ko so vsi okoli mene razglabljali o mojem materinstvu, jaz pa o tem, kaj je moj naslednji načrt v dnevu. (smeh) Zdaj se je seveda zadeva malo zasukala, a še vedno mi uspe razmišljati tudi o svojih glasbenih načrtih, ki se že naprej razvijajo.

In kako je biti mamica punčke Ael?

Težko. (smeh) To je zelo odgovorna naloga. Sicer se z lahkoto prebijam skozi dneve, saj sem pozitivna, a je v moji glavi še kar nekaj tistih zoprnih misli, ali nekaj počnem prav ali ne. Ali jo moram pustiti, da joka, ali jo moram takoj potolažiti, da nisem prestroga. Pač, ne bi bila rada prezahtevna do otročička, ko pa še niti ne ve, kaj je kaj. (smeh)

Vaš fant Gaber Radojevič je priznan glasbenik in producent, polno zaposlen. Kako usklajujete družinsko življenje?

Tu pa ni problemov. Dneve načrtujeva sproti in si tudi tako organizirava varstvo za svojo princesko. Oba sva zagnana in delava že na polno. Velikokrat skupaj preživimo dneve v studiu, saj so zraven starši in tako v miru delava, ko pazita na Ael. Ona pa z veseljem posluša 'nabijanje' glasbe. (smeh)

Kaj razmišljate ob pogledu na Ael v trenutku, ko zaspi?

Ko 'spančka', se čas ustavi. Lahko bi jo neprestano gledala in razmišljala o tem, kako so otroci zanimivi. Sploh tako majhni. Velikokrat se med spanjem kar smehlja. Kaj ona razmišlja?! Res ne vem. Res ji 'dogaja'. (smeh)

Svoji punčki tudi kakšno zapojete?

Petja in glasbe nasploh pri nas nikoli ne manjka. Doma neprestano ustvarjamo, ko nismo doma, smo v studiu. Pojem ves čas, ona se mi pa smeji. Že komaj čakam, da bo lahko po pravici povedala, kaj si zares misli o mojem petju. To bo kritika stoletja.

Je vaša Ael bolj mirne ali živahne narave?

Mislim, da me čaka še ena mala Lea. Zelo je živahna in rada bi vse prehitevala. Najraje bi se pri treh mesecih že usedla in klepetala, kar ne ve, kako bi mi vse povedala. Da ne govorim o brcanju in smehu. (smeh)

Ali drži, da ste na enem od festivalov imeli na sebi prav posebno kreacijo, za katero ste se odločili ravno zaradi tega, ker ste vedeli, da pod svojim srcem nosite že otroka in ste tisto pesem posvetili ravno njemu?

Za moj stil vedno poskrbi Maja Lazar in ona dobro ve, kako in kaj. Nikoli nisem namerno pretiravala s 'skriti' pa 'odkriti'. Pomembno mi je bilo, da se dobro počutim in da svojo nalogo opravim, kot je treba. Govorim seveda o Slovenski popevki 2012, ko sem predstavila pesem Čudovit je svet. Tisti trenutek je bila obleka vezana na marsikatero življenjsko doživetje, tudi na malo Ael.

Slišati je, da glasbeno ne počivate in kar nekaj na skrito ustvarjate? Nam razkrijete kaj več?

Z veseljem. Že veselo nastopam in končujem svoj novi singel z naslovom Ura je 8. Verjetno vam je ob naslovu že marsikaj jasno. (smeh)

Na letošnjem 33. festivalu Melodije morja in sonca boste nastopili kot gostja? Kakšni spomini vas vežejo na ta festival? Nam razkrijete kakšno anekdoto, povezano z njim?

Uf, ja, dobro vprašanje in pogled nazaj. Najprej bi povedala, da sem leta 2007 edinkrat nastopila v tekmovalnem delu MMS-a in bilo je zabavno. Bolj me spomini vežejo na lanski nastop v 'show' programu, ko se je moja pesem kar sama skrajšala za minutko in sem jo do konca izvedla 'a cappella', z občinstvom. Za piko na i sem pa še padla zvečer. Aja, pa na ta dan sem bila 'potrjeno' noseča. Dovolj za ta dan? (smeh) Bomo videli, kaj me čaka letos.

Zelo blizu so vam tudi glasbena doživetja oz. koncerti. Kje vse vas bomo lahko letos oziroma v tem poletju slišali?

To poletje me čaka vse, kar je povezano z novim singlom: nastop na MMS-u, zelo pomemben nastop na Poletni noči, ki je letos posvečen g. Juretu Robežniku, in poletni nastopi, ki so vedno najlepši. Moja Ael bo pa 'bekvokalistka', vedno z menoj! (smeh)

Priporočamo