Lorella Flego: "Za modne karte se 'tepejo' tudi pri nas"

15. 4. 2013 | Vir: Nova
Deli
Lorella Flego (foto: Biljana Babič)
Biljana Babič

Velika poznavalka mode Lorella Flego nam je iz prve roke razkrila svoj pogled na slovenski teden mode Philips Fashion Week, ki je pred dnevi že četrtič v Ljubljani združil številne modne navdušence, oblikovalce, blogarje ter znane medijske obraze.

Prvi vtisi po četrtem Philips Fashion Weeku?

Uživala sem, organizacija je bila kot običajno brezhibna, kreatorji so se izkazali, seveda nekateri bolj, drugi manj, vendar sem na splošno zelo zadovoljna in počaščena, da sem bila tudi letos del modnega spektakla.

Se naš modni teden lahko primerja s tujimi, kjer se modni navdušenci 'tepejo' za vabila na revije svetovnih modnih kreatorjev?

V resnici se tudi pri nas kar tepejo za vstopnice, kar dokazuje, da je moda zelo fascinantno področje za vse, ne samo za nas, ki se z njo dnevno ukvarjamo, temveč tudi za druge. Zato bi pričakovala, da bi bilo več zanimanja tudi od sponzorjev, ki bi tako nedvomno olajšali delo organizatorjem. Žal smo v obdobju, ko se finančna kriza pozna na vseh področjih, in moda ni izjema. Slovenskega tedna mode ne primerjam s tujimi, ker je tukaj manj oblikovalcev in izhodov, lahko rečem, da je vse zelo prilagojeno naši majhni državi in posledično majhnemu tržišču.

Kakšen je pomen slovenskega FW, razen promocije slovenskih oblikovalcev?

To je edina platforma za slovensko modo, edini način, da izvemo, kaj ustvarjajo domači oblikovalci. Lepo je, da so združeni, čeprav bi rada videla, da bi jih bilo več, v resnici bi morali biti vsi, saj le tako bi teden mode popolnoma zaživel.

Bi izpostavili tudi kakšno slabost modnih večerov, ki jo je morda opazilo vaše modno oko?

Glede na to, da sem se tri dni vozila gor in dol z Obale, lahko rečem, da bi dogodek deloval, tudi če bi ga bolj strnili, kajti vsi ne živimo v Ljubljani in dejansko se voziš tri ure za revijo, ki traja 15 minut. Seveda bi to zahtevalo več manekenk in najbrž tudi večji prostor, kar pomeni več denarja ... Zato razumem, da je to v tem trenutku neizvedljivo.

Kdo od oblikovalk oziroma oblikovalcev vas je s svojimi modnimi kreacijami na letošnjem pomladno obarvanem FW presenetil?

Zelo mi je bila všeč kolekcija Nelizabeta oblikovalke Neli Štrukelj, saj je bila inovativna in nosljiva. Tudi Almira Sadar je imela lep koncept in veliko pliseja, ki ga obožujem, saj deluje zelo ženstveno. Zaljubila sem se v dolgo črno obleko Maje Štamol, z golim hrbtom, pokritim s tanko čipko ... Priznam, da so bile zadnje revije resnično vrhunske.

Tudi sami prisegate, ob raznih tujih oblikovalskih imenih, na naše oblikovalce, katerih kreacije z veseljem nosite v svoji modni oddaji Bleščica ...

Pri izbiri oblačil sem pozorna le na to, da je 'outfit' dodelan in mi pristaja. Z veseljem nosim slovenske oblikovalce, ker jih imam rada in s tem želim podpirati njihove stvaritve.

Kdo so oblikovalke in oblikovalci, s katerimi redno sodelujete in imate pri njih redno odprta vrata za skupno usklajevanje modnih želja?

Sodelovala sem z vsemi, od Zorana Garevskega do Ivana Rocca, od Ane Jelinič do Matevža Faganela, pa tudi s Sofio Nogard, Neli Štrukelj, Simono Lampe, Alice Bossman, Majo Ferme ... Pri njih imam vedno odprta vrata, prav tako oni pri meni.

Slišati je, da si modne izdelke slovenskih oblikovalcev veliko raje kupite, kot pa da bi jih uporabljali v promocijske namene brezplačno, kot to počnejo že leta nekatere slovenske estradnice. Drži?

Drži, ker jih tako podpiram in mislim, da je to edino prav. V omari imam veliko slovenskih kosov, nekateri so bili opaženi celo v Milanu, na tednu mode. Denimo jakna Sofie Nogard, za katero je Cavalli pripomnil, da je zelo lepa in ga je zanimalo, čigava je.

Intervju si v celoti preberite v novi številki revije Nova!

Novo na Metroplay: V uniformi chefinje se najprej nisem počutila dobro | Meta Repovž