Lucija Ćirović: Ali je dela preveč ali pa premalo!

Vir: Govori.se
6. 9. 2012

Lucija Ćirović je igralka, stand up komičarka, animatorka lutk v Gledališču iz desnega žepka, pedagoginja v Dramski šoli Barice Blenkuš in velika ljubiteljica gledališča.

Znano slovensko komedijantko Lucijo Ćirović, ki jo javnost najbolj pomni po vlogi čistilke Fate, v kateri je naravnost blestela, je za spletni portal Govori.se izprašala Teja Rajšp.

Imate zelo pestro umetniško kariero - ste komičarka, igralka in pedagoginja. Ali je ta poklicna raznolikost predmet vaše odločitve ali vas je življenje nekako poneslo v vsako od teh vlog?

Lucija: Če sem samo na enem mestu, se včasih preveč zasedim. Zato mi ustreza razgibanost in raznolikost. A takšna poklicna pisanost vseeno ni bila moja zavestna odločitev, temveč mi je velika večina projektov enostavno prišla naproti, jaz pa radovedna kot sem, sem vsako zagrabila.

Kako združujete te vloge?

Lucija: Mi nekako uspeva. Priznam pa, da je včasih težko, ker so urniki različni in se zgodi, da se slabo 'poklopijo', npr.: ob devetih zvečer izvedem stand up nekje na štajerskem, se odpeljem domov in ko grem spat, je ura že več kot polnoči, naslednje jutro pa zgodaj nastopam z otroško predstavo na primorskem in sem neprespana, popoldne pa me čaka še dramska šola. Ampak taka je moja služba, ali je dela preveč na kupu ali pa ga sploh ni.

Bi lahko rekli, da vas katera bolj osrečuje kot druga ali vas vsaka na svoj način izpopolnjuje?

Lucija: Vsaka me na svoj način izpopolnjuje in v vsaki maksimalno uživam. Se pa zgodi, da ko veliko delam z otroki, mi prav paše kakšen nastop za odrasle in obratno. Ali pa, ko se veliko izpostavljam na odru, je pravi balzam, ko postanem samo mentor, podpora v ozadju, moji gojenci pa so tisti, ki so izpostavljeni.

Kako se počutite v vlogi pedagoginje in kaj je za vas ključna motivacija za poučevanje dramske igre?

Lucija: Biti pedagog dramske igre je strašno pester poklic. Zame je enkrat do dvakrat na teden ravno pravšnja doza, da se ga ne naveličam. Ključna motivacija pa je prijetno delovno okolje, kjer dajemo eden drugemu – jaz znanje in izkušnje otrokom, oni pa predvsem žar, energijo, kreativnost, želja po igri in nastopanju.

S čim se trenutno ukvarjate in kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Lucija: Nova delovna sezona se je že začela, zato imam trenutno veliko priprav za snemanje skečev, ki se bodo pojavili na internetu, na nastope, kjer bom nastopala v živo ter na novo šolsko leto na Dramski šoli Barice Blenkuš. V prihodnje planiram premiero predstave, ki so jo pod mojim mentorstvom pripravilili v gledališki skupini v Ribnici, s kolegom Boštjanom Štormanom pa pripravljava novo predstavo, s katero bova obeležila 10 let  Gledališča iz desnega žepka.

Ena izmed zanimivosti o vas je tudi to, da imate sorodnike v Indoneziji. Ste jih že kdaj obiskali in kakšna je bila izkušnja? Kulturni šok?

Lucija: V Indoneziji živi moja teta Sonja z družino. Na obisku sem bila dvakrat, leta 2000 in leta 2010. Obe potovanji sta bili čudovita izkušnja. Prvo zato, ker je bilo prvo in ker sem bila pobudnica jaz, z menoj pa so šle še tri moje prijateljice. Drugo pa zato, ker je bil pobudnik moj prijatelj Lado Rot in ker sem s seboj vzela svojega očeta in njegovo partnerico. Vsakič je bilo malo drugače, a obakrat polno doživetij. Zame to ni bil kulturni šok ampak bolj kulturna osvežitev.

Kaj bi počeli na dan brez vsakršnih obveznosti?

Lucija: Spala, plavala, brala, jedla in se stiskala.

In še za konec. Kakšen je vaš osebni modni stil in kako ga vnesete v vsako izmed svojih vlog?

Lucija: Rada nosim športne obleke, oziroma mi je blizu športo-elegantni stil. Seveda pa je odvisno od priložnosti. Za delo na dramski šoli se oblečem v udobne obleke, v katerih je omogočeno gibanje, a še vedno s spoštljivostjo do slušateljev. Podobno velja za stand up nastope, s tem, da uporabim bolj elegantno garderobo, ki ji dodam mejkap. Na nastopih Gledališča iz desnega žepka sem v kostumih, ki so predvideni za vsako predstavo posebej, na vajah za predstavo pa sem v trenerki.

Preberite si več o Luciji Ćirović.

Še to: Dramska šola Barice Blenkuš ravno te dni vabi k vpisu v svoje programe, ki so namenjeni osnovnošolcem, dijakom, študentom in odraslim, ki želijo spoznati dramsko igro, ter tistim, ki si želijo izpopolniti svoje igralsko znanje. Vpis v vse programe Dramske šole Barice Blenkuš poteka do 15. septembra 2012.

Priporočamo