Maja Keuc: "Greje me ljubezen"

Maja Keuc (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
22. 8. 2014

Pevka Maja Keuc si je po dolgem času privoščila nekaj odmora od vseh obveznosti, spakirala kovčke in se odpravila na dopust. Ob morju ji je družbo delala prijateljica, nato pa se je s fantom Jonahom, ki je trenutno na svetovni turneji, odpravila še na Norveško. Vmes je ostalo še nekaj časa za romantične trenutke v Benetkah.

Bili ste na dopustu na Lošinju. Zakaj ste izbrali hrvaško obalo?

V bistvu težko načrtujem karkoli, ker je moje življenje trenutno zaradi veliko letenja in obveznosti velikokrat naravnano na 'zadnji hip'. S prijateljico sva načrtovali teden, ko si bova obe vzeli prosto in bova šli v 'last minute' agencijo, potem pa naslednji dan kamorkoli po svetu. Pristali sva na Malem Lošinju, ker jaz že sto let nisem bila na morju oz. kakršnihkoli počitnicah.

Predvidevam, da vas je tudi tam prepoznala skoraj večina slovenskih turistov?

Res nisem vedela, da je tam toliko slovenskih turistov. Hvala bogu imam super atribut, in sicer to, da sem brez ličil videti stara 16 let in neprepoznavna. Če imam na nosu še očala, ni 'šans', da bi me kdo prepoznal. (smeh)

Se zaradi tega kaj bolj skrivate na plaži ali se ne ozirate na okolico?

Res nikoli nisem napeta oziroma nimam nobenih težav s sproščenostjo. Ne počutim se nič drugače kot kdorkoli na plaži. Sem le Maja.

Veliko naših estradnic prisega na sončenje zgoraj brez, kaj pa vi?

V bistvu sem bila jaz verjetno rojena nekje v Skandinaviji. Sončenja, iskreno povedano, ne prenesem več kot 45 minut, saj mi postane prevroče in imam zelo svetlo kožo, tako da sem tudi hitro opečena. Sicer pa sonce ni preveč zdravo za kožo, vsaj tisto dolgotrajno izpostavljanje ne. Tako da greva senčka in jaz super z roko v roki. Se pa ne upam sončiti zgoraj brez.

Kaj pogledujete naokrog, da vas v objektiv ne bi dobil kakšen vztrajen paparac?

Gozdni Joža? (smeh) Če pride vse do Malega Lošinja, mu plačam še pivo za to požrtvovalnost.

Na dopustu ste bili s prijateljico. Torej je fant ostal doma na Švedskem?

Fant je trenutno na svetovni turneji, zato je potrebno veliko prilagajanja in organizacije, da si uskladiva urnike, da sva lahko čim več skupaj. Tokrat pa sem si vzela čas za prijatelje, s katerimi redko preživim kvaliteten čas, in se mi je zdelo to pomembno. Jonah se mi je pridružil takoj zatem.

Se večkrat polotite takšnih 'dekliških' pobegov na morje?

Zadnjih pet let sem živela v konstantnem pogonu, se dvakrat preselila v tujo državo, tako da sem si čas zase vzela zelo redko. Vsako leto sem s prijatelji sicer pobegnila za kakšen teden na luštno, vendar je bilo to vsekakor premalo. Vedno bolj se zavedam, da so takšni odmori potrebni in te napolnijo z življenjsko energijo ter toplino ljudi, ki jih imaš rad.

Pa ste bolj poleten tip ali prisegate na zimske mesece? Na Švedskem je slednjih malce več kot pri nas, kajne?

Vsekakor nisem zimski tip, saj me zelo hitro zazebe. Ljubim švedska poletja, saj nikoli ni prevroče. Je pa pozimi kar malce ... uh.

Ste se že navadili na tamkajšnje podnebje?

Mene ljubezen vedno greje. (smeh)

Kam pa se tam najraje odpravite na izlet zunaj prestolnice, ko si želite malce prevetriti možgane?

Jonahova družina ima uro iz Stockholma na podeželju hiško ob jezeru. Kakšna milina. Obožujem ta kraj. Ima pa Stockholm veliko zelo prijetnih kotičkov ob vodi, obdanih z drevesi in naravo, kjer se počutim najbolje.

Kdaj pa ste bili nazadnje na dopustu?

Lani poleti v Bovcu z mojimi slovenskimi in nizozemskimi prijatelji, ki so se zaljubili v našo naravo in gore.

Najbrž je bil kar velik izziv, da ste našli nekaj prostih dni v svojem natrpanem urniku?

Preprosto odločiti sem se morala in ugasniti. Včasih se mi telo dejansko samo upre in moja glava ne zmore razmišljati o ničemer več. Super stvar, dejansko se lahko ugasnem in ne razmišljam o tem, kaj se bo zgodilo naslednji teden. Verjetno zato, ker se včasih lahko do kosti prežrem zaradi skrbi in stresa. (smeh)

Pred kratkim ste se preselili v Stockholm, kjer boste septembra nadaljevali študij na glasbeni akademiji. Se kaj bojite spremembe?

Malce sem nervozna, ker bom v tretjem letniku študirala džez, kar mi je povsem novo - hkrati bo polovica tudi v švedščini, tako da bo kar dvojen odmerek izzivov. Royal Academy of Music je ena izmed najtežjih akademij v Evropi, kar mi ne olajša duše. Sem pa izjemno vesela, da bom spoznala še več vrstnikov, si ustvarila krog glasbenikov in si še bolj razširila obzorje. Veselim se napredka in predvsem tega, da bom končno lahko v 'samo' eni državi in mi ne bo več treba leteti v Rotterdam ali Slovenijo. Hvala bogu mi je uspešno uspelo končati drugi letnik v Rotterdamu, zdaj pa načrtujem počitek tudi v Sloveniji. Želim se osredotočiti na glasbo, ki jo ustvarjam na Švedskem, in na novo okolje ter si začeti ustvarjati življenje na enem teritoriju.

Se spomnite, ko sem vas po finalu šova Slovenija ima talent vprašala, o čem sanjate, in ste odgovorili, o študiju v tujini? Si lahko mislite, da zdaj tako rekoč živite svoje sanje?

Vsak dan se zbudim noro hvaležna, da sem dobila priložnost študija in da sem lahko na podlagi kariere v Sloveniji po tem šovu sama finančno to tudi podprla. Tudi zveza na daljavo bi bila verjetno še 'dlje', če ne bi še vedno nastopala in ustvarjala. Zato pravim, da se vse zgodi z razlogom. Verjamem pa, da je vse možno, če si zadaš cilj in samo zakorakaš proti njemu. Nato pa začneš preskakovati ovire z nasmeškom in pogledom naprej. Hops! (smeh)

Napisala: A. K.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 34/2014

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 34/2014

Story Story 34/2014, od 14. 08. 2014