Maja Keuc: Sebe ne vidi kot zamenjavo za Hannah

Maja Keuc (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
9. 8. 2013

Pevka Maja Keuc, ki se posveča glasbenemu študiju na Nizozemskem, je sprejela povabilo skupine Xequtifz in postala glavna pevka skupine. Oglasila se nam je iz Rotterdama in z nami delila veselje ob novici, ki je presenetila marsikoga.

Kako to, da ste se odločili sodelovati s skupino Xequtifz?

Bobnar Matjaž mi je nekega lepega popoldneva napisal prisrčen mejl, da Hannah sedaj ubira samostojno pot in če bi me morda zanimalo sodelovanje s Xequtifz. Ker so mi bili všeč njihov stil, profesionalnost in kakovost, sem z veseljem sprejela povabilo. Sama sem v tem času ravno začela živeti povsem drugo življenje in začela študirati glasbo v Rotterdamu. Za nekaj časa sem se v glasbenem smislu odcepila od domovine, zato mi vsake toliko časa kakšen nastop s super glasbeniki v Sloveniji prav 'paše', po domače povedano.

Ste bili oboževalka skupine že prej, ko je z njimi nastopala Hannah?

Vsekakor sem jim z veseljem prisluhnila, kadar sem imela priložnost!

Kaj si mislite o zamenjavi in kaj si mislite o Hannah kot pevki?

Sebe ne vidim kot zamenjavo za Hannah. Situacijo vidim bolj kot sodelovanje s skupino Xequtifz, saj sem še vedno osredotočena na solo kariero, kjer sem najbolj aktivna, čeprav zaenkrat ne toliko izpostavljena. Hannah je odlična pevka z zelo dobrim smislom za eleganco in nadarjenostjo za ustvarjanje pesmi.

Obe s Hannah imata podobno zgodbo, druži vaju nastop na Eurosongu, zdaj skupina ... Si lahko v prihodnosti obetamo kakšen skupen projekt?

Nikoli ne reci nikoli!

Kakšen, mislite, da bo oziroma je odziv publike na to, da ste zdaj vi glavna pevka skupine Xequtifz?

Upam, da čim boljši! Na nastopih je energija odlična!

Kako se boste usklajevali glede nastopov, če živite na Nizozemskem?

Nekako nam je celo uspelo rešiti ta problem tako, da priletim za dva dni nazaj v Slovenijo in potem grem nazaj v Rotterdam. Moji učitelji vsekakor podpirajo glasbeno ustvarjalnost, vendar je zelo pomembna tudi prisotnost pri pouku, saj hitro veliko zamudiš. Veliko je tudi medsebojnega sodelovanja, kar seveda pomeni, da tudi drugi ne morejo delati, če nisem prisotna.

Ali to pomeni, da boste več časa preživeli v Sloveniji?

Občasno, za dan ali dva, odvisno od nastopov.

Boste izkoristili, da živite na Nizozemskem, za kakšen dober nastop v tujini?

Vsekakor bom poskušala kaj 'zrihtati' tudi v tem smislu.

SBo to vaš edini glasbeni projekt v tem času? Kako resno ste se lotili vloge pevke pri skupini?

Trenutno sem popolnoma osredotočena na razvijanje svojih glasbenih sposobnosti, igranje klavirja, pisanje pesmi, produkcijo, vse, kar se meni zdi nujno potrebno pri sodelovanju s profesionalci. Brez tega znanja je veliko težje predstaviti svojo idejo. Trenutno največ glasbeno ustvarjam na Švedskem, s svojim fantom, s katerim imava telepatsko kemijo, kar se tiče ustvarjanja glasbe, in ne bi mogla biti bolj srečna, saj sem končno spoznala nekoga, s katerim lahko uresničim svoje glasbene fantazije. V Rotterdamu imam dva projekta s sošolci, kjer lahko mirne duše eksperimentiram in se učim biti boljša in boljša.

Ker pa menim, da je vse, kar je narejeno na pol, brez smisla, se vsaki stvari poskušam posvetiti, kolikor lahko! Hvala bogu so Xequtifz že zelo dobro profilirani, tako da se poskušam čim bolj spojiti z njimi. Skupaj poskrbimo za žur in dobro vzdušje na koncertih ob groovy glasbi in moram priznati, da sem zelo vesela, da so ljudje postali veliko bolj odprti za tovrstno glasbo!

Manja Plešnar

Zakaj so se člani skupine Xequtifz sploh odločili za zamenjavo pevke, izveste v novi številki revije Story, za katero je spregovoril eden izmed ustanoviteljev glasbene skupine Xequtifz Matjaž Fajfar.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 33/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 33/2013

Story Story 33/2013, od 07. 08. 2013