Maja Keuc: Zašla je na minsko polje

Maja Keuc (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
14. 5. 2012

Pevka Maja Keuc se je pred kratkim s prijateljico odpravila na krajši oddih na Švedsko, potovanje pa je bilo vse prej kot popolno. Dan pred odhodom je pristala v bolnišnici, pred prihodom na hrvaško letališče sta zaradi bližine minskega polja padli v policijsko zasedo, za nameček pa doma pozabili še letalski vozovnici.

Story: Kako ste se sploh odločili za potovanje na Švedsko?

Na Švedsko sem se odpravila iz malce nenavadnega razloga, a sem pač človek, ki ima rad spontanost in nenadne, malce odštekane odločitve. Pred dobrim letom sem na YouTubu odkrila neznan bend iz Švedske z imenom Dirty Loops. Dobesedno na rit sem padla, ko sem jih slišala! V bistvu je bilo nekako tako, kot če bi nekdo ustvaril moj sanjski bend, in v tistem trenutku sem začutila, da jim moram pisati in to povedati. S pevcem sva se nato nekako 'zaštekala', saj sem tudi sama pevka, in vprašal me je, ali bi z njim posnela kak duet. Takrat sploh nisem mogla verjeti, sem si pa obljubila, da se moramo nekoč spoznati. In tako sva s prijateljico odpotovali v Stockholm.

Story: Je bilo potovanje torej v celoti delovno obarvano ali ste imeli kaj časa za ogled turističnih znamenitosti?

Čeprav je bil izlet zelo kratek, saj sem takoj po tem že imela obveznosti, se nama je zgodilo več kot nekomu morda v dveh tednih. Začelo se ni preveč obetavno, saj sem dan pred odhodom pristala v bolnišnici, ker se mi je spet pojavila močna alergija, nato pa se je stanje do štirih zjutraj hvala bogu toliko izboljšalo, da sva lahko vzeli pot pod noge. Imela sem samo en cilj: da se spoznamo, preostalo pa naj steče spontano. Že po prvih nekaj minutah pogovora je ozračje postalo precej sproščeno in res smo se super ujeli. Turistične zanimivosti sva si zato ogledovali dopoldne, popoldneve pa smo preživljali skupaj.

Story: Predvidevam, da ste bili prvič na Švedskem. Kaj vas je najbolj očaralo, presenetilo, česar mogoče prej niste vedeli o tej državi?

Res je. Mesto je naravnost čudovito, ljudje so sicer zelo podobni nam, vsak gleda v svojo smer - bog ne daj, da se s pogledom srečaš (smeh), vendar so zelo umirjeni, prijazni. Vreme je precej vetrovno, ko pa posije sonček, je nekaj najlepšega sedeti ob obali v mestu in se razgledovati. Imajo tudi nekaj izjemno prijetnih vikinških lokalov, muzejev, narodnih galerij. Vendar ne glede na vse te lepote, ki jim bom ob drugem obisku posvečala malce več pozornosti, mislim, da so bili glavni razlogi za navdušenje nad Švedsko prav ta bend, njihova glasbena etika na splošno, sposobni ljudje in profesionalni odnos.

Story: Menda sta s kolegico doživeli kar nekaj zanimivih dogodivščin ...

Kot sem že omenila, sem dan prej preležala v bolnišnici, nato sva se le odpravili proti letališču v Zadar in 500 metrov pred letališčem naleteli na minsko polje, kjer nas je pričakala cela zaseda policistov in rešilcev.

Za češnjo na torti sva v vsej tisti evforiji, ko sem razmišljala, ali je pametno, da grem tako daleč v takšnem zdravstvenem stanju, doma pozabili še letalski vozovnici in sva ju morali ob prihodu na letališče seveda še enkrat plačati.

Ko sva le varno prispeli v Stockholm, sva ugotovili, da nimava prave številke najinega gostitelja, pri katerem naj bi bivali. Hvala bogu sva imeli vsaj njegov naslov in najdražji taksi (kakopak) naju je srečno pripeljal na cilj. Vmes sva malce trepetali, ali je naslov zares pravi in ali je Jasper sploh doma.

Nato sva se še tisti dan odločili, da greva malce prej spat, saj sva bili precej izmučeni od poti in Jasper nama je v dnevni sobi pripravil posteljo. Nakar naju je ob dveh zjutraj pričakalo neprijetno presenečenje. Ker je Jasper nočni tip, so se s prijatelji vračali z neke zabave, malce vinjeni, in so kar pozabili, da midve morda spiva in da bi naju glasno smejanje, prepevanje, stopanje prek naju morda utegnilo nekoliko zmotiti. Ob šestih zjutraj sva le zaspali nazaj.

Mimogrede nama je omenil, da že pet let živi od avtorskih pravic, saj je napisal nekaj pesmi za znano ameriško serijo Kako sem spoznal vajino mamo. Nič takega, seveda. (smeh)

Preostali dnevi so potekali malce bolj mirno, razen nekaj internih pripetljajev, pa kdaj drugič o tem.

Story: Pa se vam je potem le uspelo naspati in družiti s člani skupine?

Naslednje dni sva preživljali večinoma s pevcem skupine Jonahom, družili smo se v studiu, poslušali njihov prihajajoči album, ob katerem sem ostala brez besed. Kmalu odhajajo v Ameriko, saj so podpisali pogodbo z Universal records in David Foster je njihov menedžer, kar je v bistvu čista terna. Tako da ja, ob takih lepih novicah in takšnih nadarjenih ljudeh, ki so res garali vse svoje življenje, da so tu, kjer so, sem tudi jaz dobila malce solzne oči. Spoznala sem svojega bodočega moža, le da on tega še ne ve. (smeh)

Story: Mislite, da lahko v prihodnje pričakujemo tudi vaše sodelovanje z njimi?

Zame to pomeni ena odlična poteza, veselje, da sem jih imela možnost spoznati, ker so zares občudovanja vredni kot glasbeniki in osebe, s pevcem sva še zdaj v stiku vsak dan in kmalu se spet vidimo! Vsekakor je bila zame vse skupaj tudi velika lekcija in inspiracija. Za cilj se je treba neomajno boriti in delati!

Story: Ste imeli priložnost izkusiti tudi tamkajšnje nočno življenje?

Nismo veliko hodili ven, je pa veliko 'underground' lokalov, ki so super in meni osebno bolj ustrezajo. Seveda je na Švedskem izbira zabave in lokalov precej večja kot pri nas, kar pa je logično glede na površino in število prebivalcev.

Story: V teh dneh se posvečate predvsem učenju. Je študij v Londonu še vedno ena od možnosti?

London sem 'zamuštrala' s prijavo, druga izbira pa je bil Rotterdam. Po prvi lekciji sem bila malce bolj pazljiva, kam se prijavljam. Avdicijo imam zelo kmalu, zato vsak dan pridno vadim glasbeno teorijo, saj me poleg pevskega čaka tudi teoretični preizkus. Od septembra pa bom morala biti zelo disciplinirana, če bom hotela slediti vsemu, kar sem si zadala, ampak kjer je volja, tam je pot.

Story: Bliža se tudi izbor evrovizijske pesmi. Se tudi vi odpravljate v Azerbajdžan ali boste tekmovanje spremljali od doma?

Vsekakor bi si želela ogledati prestolnico Baku, pa imam na žalost obveznosti v Sloveniji, tako da bomo za Evo Boto stiskali pesti kar iz domačega zavetja.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story