Maja Martina Merljak: “Rada uporabljam dvojino v svojem življenju”

Maja Martina Merljak (foto: Pop TV) Pop TV
Vir: Story
25. 6. 2012

Na novi televi­ziji Planet TV se bo igralka Maja Martina Merljak preizkusila v vlogi voditeljice resničnostnega šova Paradise Hotel. Šov bodo snemali v Kostariki, kamor se Maja odpravlja s fantom Juretom, ki je del ekipe.

Story: Pred kratkim se je izvedelo, da boste voditeljica oddaje Paradis Hotel na Planet TV. Kako to, da ste se odločili podati v voditeljske vode?

Nisem se odločila pustiti igralstva in iti v voditeljske vode, če to mislite, to ne. Tako kot številni igralci že kar nekaj let vodim, povezujem različne dogodke, slavnostne akademije, kar nekajkrat tudi na TV - poleg Eme, ki je bila najodmevnejša, seveda. Nikoli pa še nisem vodila oddaje, to bo zame nova izkušnja in se je iskreno veselim. Sicer pa to, da igralci povezujemo, vodimo, če hočete dogodke, oddaje ipd., niti ni tako nenavadno. Poglejte, naš uradni naziv je univerzitetni diplomirani igralec in umetnik besede - bi pa že morali znati tudi kaj povedati, se vam ne zdi?

Story: Med študijem na AGRFT ste namreč načrtovali, da boste šli študirat filmsko režijo v tujino. Kaj se je zgodilo s to željo, je vodenje oddaje le stopnička bližje temu cilju?

No, med študijem nisem načrtovala oziroma si želela, da bi šla študirat filmsko režijo, ampak že pred študijem na AGRFT. Načrt je bil, da se pač vpišem na neko fakulteto, poleg študija čim več delam in tako privarčujem denar za filmsko režijo na FAMU. Vseeno pa sem želela študirati nekaj, kar bi me zanimalo, logično. Vedela sem, da uživam, ko igram - igrala sem v Šentjakobskem gledališču ter na vsaki pasji procesiji od osnovne šole naprej - zato sem si rekla, izgubiti nimam česa, in napisala na prvo mesto igro.

Story: Pa vam je uspelo hkrati študirati in delati?

Tale načrt z istočasnim študijem dramske igre in aktivnim študentskim delom je bil eden od viškov moje naivnosti. Študij igre prevzame vsako celico tvojega telesa. Življenja poleg študija nimaš. In si ga niti ne želiš, ker je potapljanje v svet prave igre res magično.

Denar za šolanje sem sicer do danes vseeno privarčevala, ne pa ravno prav veliko med študijem. Nekaj sem ga porabila za izpopolnjevanje v igri pred kamero v tujini, dovolj pa ga še čaka na študij filmske režije, ko bo, če bo, kdo ve vse to.

Rada bi šla po poti šahista, to vem, ne (več) kmeta, konja, tekača, kraljice ali česarkoli na šahovnici, ampak šahist naredi kar nekaj različnih potez. Nehala sem delati velike plane, ki se pričakujejo od človeka. Prehitro se namreč lahko ujameš v vsiljene in nelastne vzorce družbe in nehaš zares poslušati svoje srce. Prevečkrat sem že rinila z glavo skozi zid za nekaj, kar sem mislila, da bi morala, da bi bilo dobro, pametno in podobne oslarije. Sovražim besedo morala, uporabljeno v tem kontekstu.

Story: Se pripravljate na snemanje oddaje in odhod v Kostariko?

Uf, priprav je precej! Od izbire in pomerjanja milijon stajlingov, sestanki s kreativno ekipo, intervjuji, slikanja, urejanje vseh stvari, da bo življenje tam bogu za hrbtom, pa čeprav v raju, teklo mirno in lepo.

Story: Izjavili ste, da se že veselite odhoda na idilično lokacijo v Kostariki. Pa vseeno, odhajate za dva meseca, verjetno pričakujete tudi, da bo naporno biti toliko časa daleč od doma?

Ma, ne, jaz sem popotnik. Kadar le gre, grem iz Slovenije. Če se le da, za dolgo, če ne gre, je pa že en dan zamenjave okolja balzam za dušo. No, seveda vedno pogrešam družino pa svoje živali pa prijatelje, ampak saj se vrnem. Mami sem že pred nekaj leti natrenirala, da se ji oglašam zgolj na nekaj dni, ker so bili računi za telefon absolutno previsoki, moj mir pa skaljen. Zato sva sklenili kompromis, da katera od naju ne dobi živčnega zloma.

Story: Bi zase rekli, da ste pustolovka po duši?

Absolutno. Potovanj s turističnimi agencijami ne maram, z vsem dolžnim spoštovanjem do njih. Problem je samo v tem, da ne prenesem, da mi nekdo narekuje tempo potovanja, da mi določi, koliko časa bom preživela nekje, kaj in kdaj bom to videla. Uf, kar penasta postanem zgolj ob misli na to. Obožujem pristno spoznavanje domačinov, prepuščanje toku dogodkov, trenutku, okolju. To seveda velja za prava potovanja.

Story: Rekli ste, da želite biti uspešni, vendar ne v tem tipičnem kariernem smislu, ampak v tem, da imate mirno in srečno notranje življenje. Je del tega tudi družina? Že kaj razmišljate o tem?

Ja, je del in razmišljam, razmišljava. Upam, da prav kmalu ne bova več samo razmišljala. No, očitno še dva meseca gotovo ne bova. (smeh)

Story: Pred tremi leti ste v intervjuju za revijo Story rekli, da ste izredno zaposleni, tako da skoraj nimate prostega časa. To še velja ali se je zdaj kaj bolj umirilo?

Se je umirilo, zato ker sem se za to odločila. Zdaj znam reči ne. Vmes se mi je zgodilo kar nekaj sprememb, med drugim mi je tudi telo reklo, da me ima dovolj in da se moje igre ne gre več. In sem razumela.

Story: Si znate vzeti čas za partnerja, sproščujoče trenutke in zase ali ste bolj deloholik?

Sem hud deloholik, kadar delam. Ko ne delam, pa ne delam in ne mislim na delo in pika. Hvala bogu sem organiziran tip človeka, to pomaga, da ne 'prčkarim', ko delam. Tako in tako pamenim, da je prav vse stvar odločitve in lastnih prioritetet. Če pač želiš zares živeti življenje, le-to ni prav dolgo in prioriteta enostavno ne more biti (samo) delo.

Story: Kako vaš partner gleda na to, da vas zaradi snemanja oddaje ne bo toliko časa? Ste imeli morda zaradi tega pomisleke, da bi sprejeli to delo?

Partner bo del kreativne ekipe, tako da bova lahko skupaj. Hvala bogu, brez njega sploh ne bi mogla iti.

Story: Glede na to, da vas je partner podpiral že, ko ste se za vlogo odločili sleči oblačila, ko ste imeli prenatrpan urnik, in tudi zdaj, ko za dva meseca potujete v Kostariko, lahko verjetno potrdite, da je razumljiv in v pravo oporo?

Z Juretom se o vsem pogovoriva, tudi o oddaji sva se. Odločitev sem po najinem pogovoru seveda sprejela sama, ampak brez njegovega 'Muc, jaz te podpiram' oddaje ne bi delala. Rada uporabljam dvojino v svojem življenju.

Story: Kaj po vašem mnenju pripomore, da razmerje, kljub številnim obveznostim in malo prostega časa, ostane zanimivo in uspešno?

Osebno mislim, da morata biti partnerja zelo jasna drug do drugega glede svojih prioritet in iskrena glede tega, ali sta prioritete drugega sposobna in pripravljena sprejeti; še bolje je, da sta vsaj v prvih treh točkah oba seznama kompatibilna. To je po mojem mnenju eden izmed zelo pomembnih pogojev, da je razmerje uspešno. Da se ohranja razmerje zanimivo, pa mora vsak imeti v sebi strast do življenja in uporabljati dvojino.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story