Maja Martina Merljak: Vsi so se je bali

Čeprav so bili dnevi namenjeni predvsem delu, se je Maja s snemalno ekipo tako ujela, da so skupaj preživljali tudi prosti čas, ko ni manjkalo vragolij. (foto: Agnes Igielska) Agnes Igielska
Vir: Story
21. 11. 2012

Igralka Maja Martina Merljak se je pred kratkim vrnila iz Kostarike, kjer je preživela dva pestra meseca. Tam je namreč prevzela voditeljsko vlogo resničnostnega šova Paradise Hotel, ki ga lahko vsak večer spremljate na novi televiziji Planet TV. V prvi oddaji smo se lahko prepričali, da zna biti zapeljiva igralka tudi zelo stroga in neizprosna. Nam je pa priznala, da je globoko v sebi pravo nasprotje.

Story: Navadno doživimo kulturni šok, ko odpotujemo nekam daleč. Kaj pa, ko ste se po tako dolgem času vrnili domov, je bilo kaj drugače?

V primerjavi s povprečnim Slovencem potujem veliko, no, vseeno premalo za moje pojme, a kakorkoli, kulturnega šoka zato nisem doživela. Morala sem se le navaditi na njihovo počasnost, ki me, kadar sem na dopustu, nikakor ne moti, je pa težko, kadar moraš slediti nekemu urniku. Ampak smo se hitro uglasili. Ko sem prišla domov, sem najprej samo spala. Zbudila sem se le toliko, da sem nekaj pojedla in potem sem spet zaspala. Se spet malo zbudila, pojedla in spet takoj zaspala. In tako celih 24 ur. (smeh) Drugače ni bilo nič, samo precej bolj mraz je kot v Kostariki in kot takrat, ko sem šla. In asfalt sem videla z drugimi, pozitivnimi očmi. Tam, kjer smo bili mi, je le glavna cesta asfaltirana, vse druge so navadno v hrib in tako zelo luknjaste, da imaš po dveh mesecih tega nenehnega premetavanja in slabosti res dovolj, lahko mi verjamete. Narava gor ali dol, asfalt je zakon. (smeh)

Story: Katero 'razvado' ste prinesli s seboj domov?

Mislim, da nobene. Res sem nenehno delala, tako da časa za doživljanje Kostarike ni bilo veliko. Sem si pa sama kuhala, tako da sem seboj prinesla nekaj eksotičnih receptov, bi lahko rekla. Eksperimentirala sem z vsem, kar sem na policah supermarketa našla tujega in zame eksotičnega, in naredila kar nekaj zanimivih kombinacij. Samo kaj, ko je vse te sestavine pri nas težko dobiti. Če jih že, pa so precej 'zmatrane' od dolge poti.

Story: Predvidevam, da ste ta rajski otok obiskali prvič? Kaj vas je najbolj očaralo?

Ja, prvič. A ne glede na njegovo rajskost so me najbolj očarali ljudje. Kostaričani veljajo za narod, ki se zelo veliko smejejo - in se res! So zelo odprti, topli ljudje. In ja, seveda, ne smem pozabiti še enkrat omeniti - na 'easy'. (smeh)

Story: Čeprav je bil obisk delovne narave, pa je gotovo ostalo kaj časa za turistično spoznavanje lepot otoka, kajne?

Res zelo malo. Ko sem imela kakšen dan prosto, sem si vzela čas zase - da sem se naspala in si spočila možgane. Šla pa sem enkrat gledat orke, ki se v sredini avgusta pridejo na to območje, kjer smo snemali, v Pacifik, pariti. En dan sem šla tudi v glavno mesto San Jose in na vulkan Irazu, ki je od glavnega mesta oddaljen približno pol ure. So bili pa ti izletki toliko bolj dragoceni in lepi. Pa enkrat sem z ekipo žurirala do jutra, ob drugih žurkah pa so me imeli za penzionistko, ni bilo druge.

Story: Je bilo snemanje naporno? Kako je potekal vaš delavnik?

Če se zdaj spomnim vseh snemanj, najprej pomislim na nenehno tekmo s časom. Čim prej končati to, hitro začeti ono. Hvala bogu, da je bila ekipa res tako super, da smo si pomagali - večkrat so mi pomagali lepiti listke z opornimi točkami na kartončke, ko sem bila v maski, mešali napitke kot nadomestek obroka, da sem vsaj kaj hranil dobila pred snemanjem ... Teden v Paradise Hotelu ima štiri dni in prvi dan, ko se je tekmovalcem navadno pridružil nov gost, je bilo običajno bolj mirno. Najprej sem se odpočila od napornega snemanja prejšnje, četrte noči. Potem sem šla v nadzorno sobo, kjer sem spremljala, kaj se v hotelu dogaja. Včasih sem imela ta dan tudi snemanje - intervju s kakšnim tekmovalcem. Drugi dan sem z ekipo pripravljala in se učila tekste za napovedi in odpovedi posameznih oddaj, ki smo jih nato naslednji, torej tretji dan snemali - in seveda vmes spremljala dogajanje v hotelu. Po snemanju tretji dan sta takoj spet sledila oblikovanje tekstov in oddaje ter priprava za naslednji veliki eliminacijski dan oziroma novo izbiro partnerjev, kot smo poimenovali ta veliki usodni dogodek, ki se je zgodil vsak četrti dan. Kdor je pri novi izbiri partnerjev, kjer je bilo vedno 11 tekmovalcev, ostal brez partnerja, je moral nemudoma zapustiti hotel. Igra je bila zanj končana.

Story: Se je zgodilo kaj nepričakovanega? Kakšna neprijetna izkušnja poleg neštetih komarjevih pikov?

Ugotovili smo oziroma so nam domačini povedali, da to, kar nas pika, oziroma dobesedno žre, sploh niso komarji, ampak neke čudne bolhe! Fino, ne? (smeh) Ah, seveda, med procesom se vedno zgodi kakšen nesporazum, nerazumevanje, navzkrižje, to je normalno in nič drastičnega. Pomembno je, da je vse razčiščeno, pozabljeno in so ostali samo lepi spomini, iskreno. Še ena šola, da se moramo v življenju pogovarjati, nenehno, ničesar ne smemo držati v sebi in igrati slovenskega hlapca, ki mora potrpeti. To vedno vodi najmanj do neumnih nesporazumov ali, še huje, do naslovov v znanem slovenskem časopisu s škandaloznimi naslovi - hči mater s sekiro po glavi in podobno.

Napisala Anja Kontrec

Nova Story že v prodaji

Story